Szekszárdon tartotta
a GOSZ elnöksége az őszi kihelyezett ülését

Agro Napló
Napirendre kerültek az agrárium aktuális kérdései, továbbá a 2014-es év növényvédelmi problémái.
Az ülés előtt Vancsura József, a GOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a NAK elnöke tartott sajtótájékoztatót. 

Vancsura József

2 hektárból 1 a világpiacon mérettetik meg

Az utóbbi 10 év legjobb termésére számítanak az idén kukoricából, mondta a háromezer gazdálkodót tömörítő GOSZ elnöke. Befejezték a napraforgó betakarítását, de akadnak olyan területek, ahol még jócskán vízben áll a növény.
A kukoricának ez idáig csak tíz százalékát takarították be (lapzártakor: 30%-át), az eddigi termésátlagok igazolják, amit már a szövetség előre jelzett, hogy a kukorica az elmúlt 10 év legmagasabb termésátlagát produkálja idén.

A GOSZ célja, hogy tagjainak iránymutatást adjon a versenyképesség fenntartásában, továbbá közkinccsé tegye azokat a fogásokat, amelyekkel a legkisebb ráfordítással, a legjobb minőséget megcélozva a legnagyobb mennyiségben lehet termeszteni. Vancsura szerint a termesztéstechnológiát kell fejlesztenünk, Magyarország ugyanis alkalmas arra, hogy a legjobb technológiákat alkalmazhassa, függetlenül a birtoknagyságtól.

Mint mondta, hazánkban nemcsak az időjárásban, a talajviszonyokban, hanem a gazdaságok felkészültségében és tudásszintjében is nagy különbségek mutatkoznak. Már nem elég a természeti adottságok kihasználása, hanem a technológiában, sőt az értékesítésben is profinak kell lenni. Profitot a termés mennyiségének és minőségének harmonizációjával lehet termelni, a gabona árát viszont a világpiac határozza meg: – Mi a világpiac termelőivel vagyunk versenyben, fogalmazott az elnök. Ha valaki elvet két hektár kukoricát, annak tisztában kell lennie azzal, hogy termésének fele a világpiacon mérettetik meg.

  


Győrffy Balázs

A NAK másfél esztendeje

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke összegezte az elmúlt másfél esztendő intézkedéseit.

2014. január elsejétől a korábbi, kormányhivatal által működtetett falugazdász hálózat és a kamarai tanácsadói hálózat összevonásával működtetik a falugazdász hálózatot, jelenleg 670 fős apparátussal. A rendszer első igazi erőpróbája az egységes kérelmek beadása volt, soha nem látott számban igényeltek e rendszeren keresztül területalapú támogatást. A 180 ezer igénylésből 134 ezret készített el a falugazdász hálózat. Jövő tavasszal ez a szám várhatóan emelkedni fog, hisz a KAP újdonságai okán a biztos információ, a biztos tudás bázisát keresik majd a gazdák.

Szintén január elsejétől a kamara állítja ki az őstermelői igazolványokat, amelyet ingyenesen biztosítanak a jogosultak számára. 2014. október elsejétől az országos szaktanácsadói hálózat is a kamarához került. E két hálózat együtt jelentős részét képezi az egységes gazdatámogató rendszernek, amelynek építése tovább folytatódik. További szolgáltatásokat is nyújtanak a tagok részére, ilyen például a kamarai kártya, amellyel szándékuk, hogy piaci pozíciót biztosítsanak részükre, legyen természetes, vagy jogi személy az illető, kihasználva a tagság nagysága adta lehetőségeket. Fogyasztói csoportként értelmezve e kört, elsősorban árkedvezményeket érnek el számukra.

Hiánypótló funkciójából adódóan az egyik legnépszerűbb szolgáltatása a kamarának az ingyenes jogsegély-szolgálat, amelynek keretén belül a NAK tagjai számára szóbeli tanácsadáson alapuló jogi segítség igénybevételére van lehetőség, térítésmentesen.

Elkezdődött az üzleti etikai kódex kidolgozása, amellyel cél a szürke-  és feketegazdaság elleni küzdelem deklarálása. A kötelező tagságból kifolyólag lehet ez ütőképes, hiszen a kamara ez esetben egy gazdasági önkormányzati szerepkört is felvállal.

A feketegazdaság elleni harc egyik említésre méltó eleme az áfacsökkentési program kidolgozása bizonyos szektorokat érintően, ami azt jelenti, hogy bizonyos nemzetgazdasági mutatók teljesülése esetén – amennyiben a kormányzattal létrejön a megállapodás – automatikusan következne be az áfacsökkentés. Olvasatukban a helyes sorrendet annak megfelelően kell megállapítani, hogy az áfacsalás milyen mértékben érinti az adott ágazatot. Sajnos egyes becslések nem egy esetben 30–40 százalékos feketegazdasági részesedést is emlegetnek.

Május elsejétől a helyi földbizottsági feladatok ellátása is a kamara feladatkörébe került, szeptember végéig közel 9000 föld adásvételi szerződés futott át a rendszerükön. Mindezt úgy próbálják a törvény szellemével összehangolni, hogy a megyei elnökségek a helyi ismerettel rendelkező illetékes települési agrárgazdasági bizottság véleményét minden esetben kikérve döntenek a földügyekben.

A KAP vonatkozásában is élénk tárgyalásokat folytatott a NAK a kormányzattal. Négy munkaigényes ágazatot javasolt a kamara a vidékfejlesztési programban támogatásra, ezek az élelmiszeripar, a kertészet, az állattenyésztés és az öntözéses kultúrák.

Továbbá, nemrég döntöttek biztosítási alkuszcég létrehozásáról, jelenleg pedig már tesztüzeménél tart az interneten elérhető növényvédelmi előrejelző rendszer. Foglalkoznak az Agrármarketing Centrum esetleges átvételével, illetve működtetik a kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumát. A következő időszak legnagyobb kihívásának nevezte Győrffy Balázs az integrációt, a szövetkezést, a piac megszervezését, hiszen véleménye szerint a jelenleg kirajzolódó mozaik típusú termelői szerkezet által – ami várhatóan fokozódni fog a jövőben – óriási feladattá válik a kis- és közepes gazdálkodók teljesítményének összehangolása, a vásárlási és értékesítési pozíciójuk javítása.

  

Növényvédelmi aktualitások

  • Meghívást kapott a Dow AgroSciences a GOSZ ülésére, hogy számoljon be az aktuális növényvédelmi helyzetről, illetve termékújdonságairól. Dr. Erdei Imre, a vállalat ügyvezető igazgatója prezentációjában kihangsúlyozta, a DAS olyan megoldások fejlesztésén dolgozik, amelyek a növénytermesztés gazdaságosabbá és hatékonyabbá tételével választ adnak a globális kihívásokra.
  • A fenntartható kémiai és biológiai megoldások elkötelezett fejlesztőjeként abban segítik a termelőket, hogy a lehető legjobb eredményt, terméshozamot érjék el minden egyes hektáron a kockázatok (környezeti, éghajlati, gazdasági, társadalmi stb.) csökkentése mellett. Minden egyes termelőnek lehetőséget kínálnak, hogy gazdaságának termelékenységét maximalizálja és termőterületét gyom-, rovar- és gombakártevőktől mentesen tarthassa.
  • Az 1987-ben alapított Szolnoki Kísérleti Állomásuk egyike a cég világszinten összesen kilenc, európai szinten három növényvédő szer kutatással és fejlesztéssel foglalkozó állomásának.
  • 2014-ben pedig – mint ahogy az Agro Napló előző számában beszámoltunk róla – átadásra került Szegeden a XXI. század követelményeinek maximálisan megfelelő új nemesítő állomásuk.
  • Ezek a befektetések a Dow AgroSciences Hungary Kft. számára hosszú távú elkötelezettséget jelentenek Magyarországon, mert igenis hisznek a magyar szakemberek tudásában, s erre építve kívánják a megfelelő válaszokat adni a mezőgazdaságot érintő globális kérdésekre.
  • Sándorfy András marketing vezető a DAS 2015-ben bevezetésre kerülő új termékét mutatta be. Az N-Lock segítségével versenyképesen tudnak a gazdák növényt termeszteni úgy, hogy közben csökken a környezet terhelés (nitrát, ÜHG), a termék továbbá segítséget nyújthat a gazdálkodóknak abban is, hogy a tevékenységük során felmerülő egyes jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek is eleget tudjanak tenni.

Erdei Imre és Vancsura József
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!