2024. május 3. péntek Tímea, Irma

PHS-szindróma- A kocák tejtermelésének zavara a peripartiális időszakban

Agro Napló
A fialást követő időszakban a tejelválasztás zavara több, mint 30 kóroktannal hozható összefüggésbe. Ezek közül megkülönböztethetőek: 
  • a nem fertőző eredetű okok (tejmirigy állományának ödémás beszűrődése, stressz, deformált csecsek, ergot alkaloidok, fusárium toxinok);
  • a fertőző betegségek (endotoxint termelő E. coli és clostridium fajok, vírusok és mycoplasma);
  • a takarmányozás és ivóvíz;
  • a management és a környezet higiéniája.


A peripartiális hypogalactia szindróma (PHS) általában a fialást követő első három napot érinti, de az esetek 50%-ában már az első napon megfigyelhetőek a tünetek, amely az elhullott malacok számának emelkedésében mérhetőek. Egészséges állatokban a tejleadási reflex kevesebb, mint 30 másodpercet vesz igénybe azt követően, hogy a malacok mechanikailag és hangjukkal ingerlik a kocát. A tejelválasztás kevesebb, mint 20 másodpercen keresztül figyelhető meg, ezt követően a malacok nyugodtak, alszanak. Problémás esetben a tejbelövellés időtartama lerövidül, a malacok nem tudnak felvenni elegendő mennyiségű tejet, ezáltal gyakorta traumás sérüléseket okoznak a csecseken, így a kocák a hasukra fekszenek. A PHS-t mutató kocákban
csökkent szérum Ca, prolaktin, Mg, glükóz, emellett emelkedett P és amino-transzferáz enzim koncentráció figyelhető meg.

A fialást megelőző 3 hétben a csökkentett táplálóanyag-tartalmú fejadagok hatására jelentősen mérsékelhető a PHS előfordulása. Mindezt a könnyen fermentálható rosthordozók növelésével, a nyersfehérje és energiakoncentráció csökkentésével valósíthatjuk meg. Fontos, hogy a vemhes kocák hátszalonna vastagsága ne haladja meg a 22 mm-t. A túlzott fialáskori kondíció ugyanis a postpartum időszakban a takarmányfelvétel csökkenését, és ezáltal alacsonyabb tejtermelést idéz elő.

A fialást követő tejhiányos állapot 3-szor gyakoribb többször fialt kocákban, mint kocasüldőkben. A kocasüldők túlzott energiafelvétele a felnevelés során összefügg a tejmirigy parenchima állományának csökkent fejlődésével, emellett a fialás körüli időszakban ödéma kialakulásához vezet.

  


Kísérleti eredmények alapján, vemhes kocák takarmányában a nyersfehérje csökkentése nem okozott változást a colostrum minőségében. Több kutatás igazolja, hogy ebben az időszakban is a fehérjék minősége, azaz aminosav-össszetétele gyakorol jelentős hatást a kocák majdani termelésére. Ennek megfelelően, a fialás előtti időszak során a hiányos lizinellátás előidézhet PHS-t. Vemhes kocák fejadagjában a 6-ról 8 g/kg-ra emelt lizin növelte a colostrum fehérjetartalmát és mennyiségét.

A colostrogenesis folyamata hormonális szabályozás alatt áll. A tejelválasztás feltétele, hogy a prepartum időszakban egy prolaktin peak hatására hirtelen csökkenjen a vér progeszteron koncentrációja. A malacok csökkent súlygyarapodása és az elhullás növekedése figyelhető meg, ha a fialást követően a progeszteron koncentráció nem csökken megfelelő mértékben. A kisebb (1,1 kg) és nagyobb (3,9 kg) mennyiségű colostrumot termelő kocák (n=12) endokrinológiai státusát, a különböző hormonok plazma-koncentrációjának függvényében a táblázat szemlélteti (Foisnet és mtsai. nyomán).


 

a A fialást 0. napnak tekintjük.

b A malacuk súlyának mérése alapján.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az an
tioxidáns hatású E-vitamin és Se-kiegészítés szerepe sem a PHS megelőzésében. Fenntartják a sejtmembránok stabilitását, csökkentik a telítetlen zsírsavak peroxidációját. Segítik a leukociták normális működését, javítják az immunválaszt E. coli fertőzés esetén, ezáltal csökkentik a PHS előfordulását.

A felsorolt okok mellett természetesen nem elhanyagolható a megfelelő management és környezeti higiénia a PHS megelőzésében.

Felhasznált irodalom

An Cools: The peripartal sow: A challenge for nutrition. 2013. PhD Dissertation.

Farmer C. and Quesnel H. Nutritional, hormonal, and environmental effects on colostrum in sows. ANIM SCI 2009, 87:56-64

Foisnet, A., C. Farmer, M. Etienne, J. Le Dividich, and H. Quesnel. 2008. Endocrine regulation of colostrum production in primiparous sows. J. Anim. Sci. 86 (E. Suppl. 2):457 (Abstr.)

Guan X. and Trottier N. L. Nutritional and management implication of lactation depression in sows. ASA TB., Vol. SW15-1997.

Galamb Eszter – Sárközi Tamás,

UBM Feed Kft.

A cikk szerzője: Galamb Eszter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!