Aktuális támogatások decemberben

Agro Napló
A nitrátérzékeny területen gazdálkodók 2014. december 31-ig kötelesek nitrátjelentést készíteni és beküldeni azt az ügyfélkapun keresztül. A nitrátjelentés adatlapját a nebih.hu honlap elektronikus nyomtatványai menüpontból tudják letölteni a beküldésre kötelezettek.

Az MVH 178/2014. (XI.04.) számú közleménye

A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igényléséről

Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe a Területi Szaktanácsadási Központ által nyújtott szaktanácsadási szolgáltatások után, az alábbi célterületeken:

a) a kölcsönös megfeleltetés előírásainak való megfelelés;

b) a közösségi jogszabályokon alapuló munkahelyi biztonsági előírások betartása;

c) a gazdálkodás összteljesítményének javítása.

Támogatható tevékenységek és elszámolható kiadások

Támogatható tevékenységnek a szaktanácsadási szerződésben szereplő, a támogatási rendelet 1. számú melléklete szerinti szolgáltatás minősül. Elszámolható kiadás a szaktanácsadási szolgáltatás teljesítése során alkalmazott nettó rezsióradíj alapján számított szerződés szerinti összeg. Elszámolható költségnek az ügyféllel szerződéses kapcsolatban álló TSzK által kiállított, pénzügyileg rendezett számlával, a pénzügyi teljesítését igazoló bizonylattal és a szaktanácsadási napló kivonattal alátámasztott – a támogatási rendelet 1. számú mellékletében meghatározott – szaktanácsadási szolgáltatás díja minősül.

A támogatás mértéke

A támogatás mértékét a támogatási rendelet 4. §-a szabályozza. A támogatási összeg a szolgáltatási szerződés értéke alapján kerül meghatározásra. A támogatás mértéke ügyfelenként nem haladhatja meg a szaktanácsadási szolgáltatásonként elszámolható összes kiadás 80%-át. Nem támogatható az olyan TSzK-val kötött szolgáltatási szerződésen alapuló támogatási kérelem, amely 40.000 Ft-ot – erdőgazdálkodó ügyfél esetében 20.000 Ft-ot – el nem érő összegű támogatás igénylésére irányul.

A szaktanácsadási szolgáltatás esetén a támogatási összeg egy naptári évre vonatkozó szerződések tekintetében nem haladhatja meg a 700 eurónak megfelelő forint összeget.

A támogatás igénybevételének további feltételei

Támogatás a támogatási rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti célterületekre – a kölcsönös megfeleltetés előírásainak való megfelelésre és a közösségi jogszabályokon alapuló munkahelyi biztonsági előírások betartására, továbbá a gazdálkodás összteljesítményének javítására – vehető igénybe az ügyfélre vonatkozóan.

Támogatás igénybevételének céljából egy ügyfél egy naptári év vonatkozásában csak egy TSzK-val köthet szerződést. Az ügyfél  2014-ben legfeljebb kettő – egy 2013. évi és egy 2014. évi szaktanácsadási szerződésre vonatkozóan – nyújthat be egyesített támogatási kifizetési kérelmet.

A kérelem benyújtásával kapcsolatos szabályok

A támogatási rendelet 6. § (2) bekezdése szerint az egyesített támogatási-kifizetési kérelem ügyfélkapun keresztül elektronikus űrlapon nyújtható be az MVH-hoz 2014. november 15-étől december 15-ig.

Az MVH 176/2014. (XI.04.) számú közleménye

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs- és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsolódóan a 2014. évi egységes kérelemben bejelentett ültetvényekkel kapcsolatban további számlaelszámolás benyújtásáról

Jelen közlemény alapján november 15. és december 15. között kizárólag a 2014. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló, az 53/2014. (IV. 8.) számú MVH Közlemény alapján benyújtott egységes kérelemben bejelentett ültetvényekkel kapcsolatban elszámolni kívánt további számlaösszesítők nyújthatók be.

Az 1. célterület, valamint a 2. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontjában meghatározott tevékenység esetén:

a) a terület-előkészítés;

b) a tápanyagfeltöltés;

c) a szaporítóanyag-beszerzés;

d) a telepítés;

e) a korszerűsítés megvalósításának időtartamáig a telepítési engedély szerinti ápolás az 1. melléklet H oszlopa szerinti mértékig;

f) a tápanyag-gazdálkodási tervhez szükséges talaj- és növényi analízis vizsgálat.

A 2. célterület esetében (az ültetvény rendelet 4. melléklete alapján):

a) a támrendszer, a művelésmód és a technológiai korszerűsítés;

b) a jégvédőháló tartására alkalmas támrendszer és jégvédőháló kiépítése és felszerelése, valamint jégkárelhárító berendezés; és

c) a kerítés kialakítása;

d) vagyonvédelmi berendezések beszerzése.

A 3. célterület esetében:

a) a támogatható öntözési rendszer kiépítése, beleértve csatornából történő vízkiemelés esetén a szivattyú, a vízgépészeti berendezések, az elektromos berendezések, az automatika, a nyomócső, a fittingek és a puffertározó, felszín alatti vízkitermelés esetén a kút, a vízgépészeti berendezések, az elektromos berendezések, az automatika, a nyomócső, a fittingek és a puffertározó;

aa) az egysoros vagy kétsoros csepegtető rendszer kiépítése;

ab) a mikroszórófejes öntözés;

ac) a csévélődobos mobil öntözőrendszer korona alatti szórófejjel;

ad) a párásító, színező öntözés, illetve fagyvédelmi öntözés;

b) a tápanyag-utánpótlási rendszer berendezéseinek kiépítése, fejlesztése. Az öntözőrendszerrel nem ellátott területeken ebbe beletartoznak a csövek, szivattyúk és a csapok.

Az MVH 174/2014. (X. 17.) számú közleménye

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 területek fenntartási terveinek készítéséhez nyújtandó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 43/2012. (V. 3.) VM rendelet alapján nyújtott kifizetés igénylésének feltételeiről

A Vhr. 16. § (4) bekezdése alapján az MVH által kibocsátott – támogatási kérelemnek helyt adó – jogerős támogatási határozattal rendelkező ügyfelek jogosultak kifizetési kérelmet benyújtani. A kifizetési kérelem módosítására kizárólag a kifizetési kérelem benyújtási időszakán belül van lehetőség.

A kifizetési kérelem benyújtásával kapcsolatos szabályok

Kifizetési kérelem a támogatási rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott időszakokban nyújtható be: 2014. november 1.–2015. január 31. valamint 2015. április 1.–2015. május 31. Egy ügyfél a megvalósítási időszak alatt területegységenként legfeljebb két kifizetési kérelmet nyújthat be.

A benyújtás helye: a támogatási határozatot kibocsátó regionális illetékességű MVH kirendeltség. A kifizetési kérelem az MVH által rendszeresített és honlapján közzétett formanyomtatványokon, postai úton nyújtható be.

A területek felméréséhez, az érintettekkel való egyeztetéshez köthető – a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján – gépjármű üzemanyag-felhasználás címén számlával igazolt üzemanyag-vásárlás és a saját gépjármű hivatali célú használata együttesen nem haladhatja meg az összes elszámolható dologi és személyi jellegű kiadások 30%-át.

A Natura 2000 fenntartási terv elkészítése során elszámolható dologi és személyi kiadásokat tételes bontásban a támogatási rendelet 2. melléklete tartalmazza.

A Vhr. 19. § (3) bekezdése alapján a kifizetési kérelemben a kifizetés alapját csak az ügyfélnél felmerült olyan kiadások képezhetik, melyeket a művelet megvalósítása érdekében teljesített gazdasági eseményről az ügyfél nevére kiállított, igazoltan teljesített és pénzügyileg is rendezett számviteli bizonylatok igazolnak.

Hegedűs Szilvia

www.mvh.gov.hu, www.nak.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMKENs solid track record

LEMKEN's solid track record

LEMKEN, the specialist for professional crop production, ended the past financial year with sales at an almost unchanged high level of EUR365 million....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!