P9486 - ÚJ BAJNOKJELÖLT A FAO300-BAN

Agro Napló
A P9486 – a Pioneer új FAO300 közepi hibridje – első helyen végzett a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben két egymást követő évben is, felülmúlva minden versenytársat és sztenderd hibridet. Kimagasló terméselőnyét a saját termékfejlesztési kísérleteinkben is hasonló módon bizonyította. Feltétlen érdemes lesz 2015-re betervezni a vetéstervbe, mert sokat profitálhat általa!

A Pioneer teljes kukorica portfóliója megújult. Új, innovatív nemesítési és minősítési eljárással kidolgoztuk az Optimum® Aquamax® márkát, mely minden időjárásban biztonságot és magasabb termést ad a kukoricatermesztőknek. Számos új, a korábbi generációt termőképességben meghaladó hibridet vezetünk be a 2015-ös vetési szezonra. Az új hibridek terméselőnyüket az elmúlt néhány évben mind a hivatalos, független, mind pedig a saját termékfejlesztési kísérleteinkben is bizonyították. Az új innovatív portfólió egyik meghatározó hibridje a P9486, mely elsősorban kimagasló termésével és igen kedvező betakarításkori szemnedvességével tűnik ki.

A FAO300-as éréscsoport közepén érik, tehát alkalmas lehet még őszi kalászosok előveteményének. Növényfelépítése is rendkívül kedvező, nem magas, csövei aránylag alacsonyan helyezkednek el. Egészséges csöveket nevel, jól tolerálja a különböző betegségeket. A 2014-es rendkívül magas gombafertőzés ellenére csövei teljesen tiszták, mentesek a különböző toxin termelő gomba bevonatoktól. A Kárpát-medencében érzi legjobban magát, ami nem is csoda, hiszen itthon, Hódmezővásárhelyen lett nemesítve. Kifejezetten jól bírja a száraz kontinentális klíma kihívásait: a virágzás és szemkitelítődés alatti hőstresszet és szárazságot. Kedvezőbb körülmények között azonban minden NÉBIH kísérletekben együtt tesztelt versenytársát meghaladó termésekre volt képes, s mindehhez nagyon gyors vízleadás párosult.

Nézzük, mire volt képes az elmúlt két év hivatalos NÉBIH kísérleteiben! 2012-ben és 2013-ban is az abszolút első helyen végzett (1.-es és 2.-es ábrák)! Fontos azt is kiemelni, hogy a győztes termését alacsony szemnedvességgel érte el.

 

                

A P9486 teljesítményét, termőképességét és termésstabilitását jól szemlélteti, ha megnézzük a hivatalos NÉBIH kísérletekben a helyszínenkénti termését, két ugyanitt elvetett, a köztermesztésben szereplő versenytárs terméséhez képest (3. számú. ábra). A 7 helyen 6 alkalommal a P9486 nyert, megelőzve mindkét másik hibridet!

                

A 2000-ben Magyarországon megkezdett Pioneer kutatás, fejlesztési munka beérett:

A Pioneer új hibridjei egytől-egyig itthon, hazai éghajlatra lettek nemesítve és tesztelve. A P9486-os hibrid teljesítménye hűen tükrözi ezt az erőfeszítést: megnyert minden NÉBIH és Pioneer fejlesztői kísérletet az elmúlt két – változatos időjárást reprezentáló – évjáratban is. Ezzel teljesítette az Optimum® AQUAmax® kritériumokat is! Termőhelytől függetlenül mindenhol számíthatunk rá, hogy a legnagyobb termést fogja adni!

Fábián László

Termékmenedzser

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Fábián László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?