2024. augusztus 14. szerda Marcell

Dynamic Fluid 4 precíziós permetlémennyiség- szabályozó és -kijuttató rendszer

Agro Napló
A korszerű permetezőket már cirkulációs folyadékszállító rendszerrel (DUS, By Pass) építik, amely folyamatosan nyomás alatt látja el permetlével a szórófejeket, amelyek így a permetezés kezdetétől a befejezésig többnyire azonos teljesítménnyel dolgoznak. A permetezéseknél a sebességarányos pontos kijuttatás alapkövetelménynek tekinthető. A szántóföldi permetezés során a terepviszonyok, a talajállapot és a növényállomány függvényében a munkavégzés során gyakorta igen széles tartományban (8–15 km/h között) változik a gépcsoportok munkasebessége. Nem mindegy, hogy a változást milyen gyorsan tudja követni a permetezőgép folyadékellátó rendszere, milyen pontossággal képes a permetező tartani a beállított dózisokat, illetve a szakaszolható szórókeretek esetén milyen reakciósebességgel tudja a szórófejeket elzárni és újra működésbe hozni. Ezeket a követelményeket a legtöbb permetező késleltetve,
a fúvókák aktiválása után képes csak teljesíteni, ezért fejlesztette ki a Hardi dán permetezőgép gyártó specialista a forradalmi újdonságnak számító Dynamic Fluid 4 dinamikus permetlé-szabályozási rendszerét.

A szabályozó rendszer előnye, hogy alkalmazkodva a munkasebesség-változásokhoz, azonnali, gyors permetlémennyiség-szabályozással garantálja a sebességtől független, pontos permetlémennyiség kipermetezését a területegységre, illetve automatikusan képes kezelni a szórókeret és a szórófejek aktív szakaszvezérlését is. A Dynamic Fluid 4 nyomásalapú permetlémennyiség-szabályzó rendszer több aktív szenzor (érzékelő) jelei alapján dolgozik. Méri a permetező gépcsoport haladási sebességet, a permetlészivattyút meghajtó kardántengely fordulatszámának változását. Átfolyásmérővel a permetező folyadékkörben áramló permetlé mennyiségét, és nyomásszenzorokkal a fúvókáknál a folyadéknyomást, valamint változtatja a központi folyadék mennyiségét szabályozó szelep (Dynamic Fluid Regulator) szögállását. A szenzorok a mért értékeket a permetező vezérlő számítógépébe továbbítják, amely egy egyedülálló szoftver segítségével, nagy sebességgel feldolgozza azokat és beállítja a központi mennyiségszabályzó szelep kívánt pozícióját.

A szenzorok másodpercenként 20 mért adatot továbbítanak a fedélzeti számítógépbe, amely azokat kiértékelve küld jelet a központi folyadékszabályzó szelep mindenkori pillanatnyi beállításához. A szabályozó szelep két egymáson elforduló, nagy kopásállóságú kerámiatárcsa nyílásainak beállított nagyságával szabályozza a kijuttatásra kerülő permetlé mennyiségét. A tárcsák elfordulási szöge fokozatmentesen, precíziósan szabályozható. Az újszerű szabályozás, a hagyományos mennyiségszabályozóval felszerelt gépekhez képest lehetővé teszi, hogy a permetezőfúvókák bekapcsolásának pillanatától a permetezőgép a beállított permetlémennyiséget (dózist) juttassa ki és a mindenkori munkasebesség függvényében szabályozza a kijuttatást.


Az új fejlesztés a gyorsaság és a pontosság tekintetében különbözik a többi permetezőtől. A Dynamic Fluid 4 rendszere kétszer gyorsabban szabályoz, mint amit a nemzetközi ISO és EN irányelvek által előírnak a permetezőgépekre. A legtöbb permetező ezeknek a követelményeit teljesíti. Különlegessége, hogy rendkívül széles – 0–500 liter/perc – a szabályozási tartománya. Nagyon kis mennyiségre – 5 liter/perc – is képes szabályozni, akár csak egy fúvóka működése esetén is.
A táblaszéli fordulóknál a rendszer kiszámolja és megtervezi a következő fogásban kijuttatandó permetlé mennyiségeket és a fordulót követően azonnal, késedelem nélkül juttatja ki a beállított hektáronkénti permetlé mennyiséget. A szabályozó rendszer működése összehangolható a szórófejek automatikus szakaszolásával is. A precíziós permetlé kijuttatáshoz a szórófejek szakaszolásához és a pontos fogáscsatlakozásokhoz, illetve a pontos szabályozáshoz a permetező gépcsoportot D GPS vevőantennával, automata kormányzással is fel kell szerelni, valamint a pontosabb traktor- és permetezőgép szabályozáshoz kívánatos, hogy ISOBUS infokommunikációs rendszerrel is rendelkezzen a traktor és a permetezőgép is.


Nagyításhoz katt a képre!

Az új rendszer érzéketlen a szórókeret munkaszélességére és a folyadékszállító rendszer hosszára, valamint a munkasebességek változására, amelyeket a hagyományos szabályzókkal felszerelt permetezőgépek csak késleltetve, pontatlanabbul tudnak csak követni. Mindez a több pontos mérésnek és a nagyszámú adat gyors feldolgozásának köszönhető. A szenzorok működését LED állapotjelző lámpák jelzik a traktor vezetőjének. A Dynamic Fluid 4 dinamikus permetlé-szabályozási rendszere mérföldkő a permetezéstechnikában, amely hamarosan alapfelszereltségként jelenik meg a Hardi által gyártott permetezőgépeken. Segítségével pontosabbá válik a permetezés, amely vegyszermegtakarításokat eredményez, javul a növényvédelmi munkák hatékonysága és gazdaságossága.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?