Öt új termékkel lép a búza hazai piacára a Syngenta

Agro Napló
Több mint ezer agrárgazdálkodó vett részt a Syngenta hagyományos szezonnyitó roadshow-ján. A búza, kukorica és napraforgó termesztési lehetőségeiről hét városban rendezett eseményen a vállalat szakértői mindhárom ágazatban olyan integrált megoldásokat és termékeket mutattak be a résztvevőknek, amelyek révén akár többlettermés érhető el az idei termelési szezonban.

Harmat Ákos

A kalászos gabonafélék területén a világpiacot vezető Syngenta ettől az évtől négy őszi búza fajtát és egy hibridárpát kínál a hazai gazdálkodóknak. Sokat várunk ezektől a vetőmagoktól, hiszen az ország számos pontján elvégzett kísérleteinkben nagyon ígéretes terméseredményeket értünk el velük, és a tavalyi évben közel 200 termelőnél közepes parcellákon is bizonyították tudásukat – mondta Harmat Ákos. A kalászos növények kampánymenedzsere kifejtette: a vállalat megbízható – a csávázástól a tarlókezelésig tartó – teljes technológiát kínáló portfólióval rendelkezik.

A fungicid készítmények kimagasló – a 2014-es viszonyok között igen látványos – hatékonyságot mutattak a kalászosokban.

A tavalyi évben 1,16 millió hektáron őszi búza, 210 ezer hektáron pedig őszi árpa termett, amely enyhe növekedést jelent 2013-hoz képest. Az idei vetésterület viszont – különösen az őszi búza esetében – elmarad ettől, alig több mint 1 millió hektárt tesz ki.
A legnagyobb kihívást 2014-ben a soha nem látott mértékű sárgarozsda fertőzés jelentette, amire a kárpát-medencei búzafajták különös érzékenységgel reagáltak. Ezenkívül a mezei pocok okozott problémát a déli országrészben.

– 2014-ben nem voltak ritkák a 8-9 tonna feletti termésátlagok, ugyanakkor a pocok és sárgarozsda sújtotta táblákon alig 2-3 tonnát arattak. A tavalyi esztendő tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy rendkívül fontos a preventív védekezés, a szükséges gombaölő szeres kezelés és a megbízható szárszilárdítás – hangsúlyozta Harmat Ákos.

Az ősz során lehullott nagy mennyiségű csapadék megnehezítette a kukorica betakarítását, sok helyen elhúzódott az aratás. Ennek ellenére az elmúlt 10 év legjobb eredményével, 9 millió tonnát meghaladó betakarított terménnyel büszkélkedhetnek a kukoricater
mesztők Magyarországon, mondta Schipp Márton, a kukorica termékfelelőse.

A 2015-ös év újdonsága a Syngenta Kukorica Program. A folyamatosan színre lépő újgenerációs kukoricahibridekre (SY Arioso FAO 300, SY Iridium FAO 360, SY Ulises FAO 380, SY Octavius FAO 400, SY Afinity FAO 470) alapozott Syngenta Kukorica Program a vetéstől a betakarításig kínál komplex technológiát a termelőknek. Ennek elemei a talajlakó kártevők elleni vetőmagcsávázás a Force 20 CS-vel és a Force 1,5 G-vel történő talajfertőtlenítés, amely már több mint egy évtizede bizonyítja hatékonyságát és jövedelmezőségét a kukoricabogár lárvája elleni védekezésben. Ezenkívül a háromkomponensű Lumax-szal történő korai posztemergens gyomirtás, amely egy kezeléssel, akár egy betakarításig tartó gyommentességet biztosíthat a kukorica számára. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni hatékony védelem az Ampligo-val, és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozta stresszek hatását tompító Quilt Xcel használata. Az ország számos pontján elvégzett üzemi kísérletek eredménye alapján kijelenthető, hogy a Syngenta Kukorica Program alkalmazásával biztonságosabban és eredményesebben termeszthető a kukorica, ismertette Schipp Márton.

2015-ben eljött a magasolajsavas napraforgó ideje, mondta Veres Gabriella, a terület szakértője. Világszinten egyre keresettebb az egészségesebb, jobb eltarthatósággal bíró növényből készült olaj. Előrejelzések szerint tíz éven belül akár 1 millió hektárral is nőhet világszerte a termőterület. Magyarország fontos szereplő lehet e folyamatban, egyrészt a kedvező adottságai, másrészt helyben meglévő feldolgozóipara miatt.

Az elmúlt évben csökkent a napraforgó teljes vetésterülete, körülbelül 600 ezer hektáron vetették. Az előzetesen borús kilátások ellenére szinte minden területen rekordtermést eredményezett, köszönhetően többek között a Syngenta meghízható genetikájának. A teljes vetésterület közel 60 százalékán Syngenta hibrideket termesztettek. Az országos napraforgó termésátlag 2,67 tonna lett hektáronként.

– A Syngenta, mint a napraforgó szakértője az eddigi, bizonyított és kedvelt napraforgóhibrid portfólióját 2015-től bővíti: új, magasolajsavas, imidazolinon toleráns (Clearfield) hibrideket vezetünk be, ezzel a piacon egyedülálló magasolajsavas portfóliónkban 5 hibrid közül választhatnak a termelők. Az új Clearfield magasolajsavas hibridek bevezetésével a termelőknek ebben a szegmensben sem kell kompromisszumot kötniük, akik herbicidtoleráns technológiában gondolkodnak. Nekik ajánljuk a Syngenta kiváló hozamú imidazolinon toleráns, magasolajsavas hibridjeit. Kipróbálásra itt lesznek az új genetikájú Clearfield Plus hibridek, valamint új szegmensbe lépünk be az idei esztendőben a Syngenta Express toleráns hibridével.

Heicz Péter üzletfejlesztési vezető, a Contivo™ program felelőse kifejtette: az egy éve indult rendszer azoknak kínál lehetőséget, akik még éreznek potenciált a termesztési lehetőségeikben, s ezt szakértői segítséggel szeretnék kiaknázni. Eddig több mint 60 gazdálkodó csatlakozott eddig a Syngenta kezdeményezésére létrejött Contivo™ szakmai programhoz. Ők már csaknem 40 ezer hektárnyi földterületen kamatoztatják a szerzett ismereteket és szolgáltatásokat. 2015-től már tizenkét vállalat és intézmény segíti az agrárgazdálkodókat a programban. Ők olyan egyedi szolgáltatásokat is kapnak a Contivo™ főszereplőitől, amely csak ebben a konstrukcióban érhetőek el.

Az idei esztendőben a Syngenta új, globális stratégiát valósít meg, mondta Vajda Beáta
marketingvezető. Ettől az évtől a kereskedelmi folyamatok egyszerűsítése, a kutatás és fejlesztés erősítése, szaktanácsadói rendszer, a nagyobb hatékonyságot ígérő termékpaletta fémjelzi a Syngentát. Olyan előnyök ezek, amelyek révén a magyarországi termelők nemcsak megőrzik, de növelhetik is versenyképességüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?