2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kukoricától a cirokig- Újdonságok a Gabonakutató kínálatában

Agro Napló
A mezőgazdaságban szinte semmi nem kiszámítható, és erre tökéletes példaként szolgálnak a mögöttünk hagyott évek. A 2013-as aszályos időjárást enyhe tél és hűvösebb, csapadékos tavasz követte. Sok termelő számára ez több problémát is okozott: először a szinte kezelhetetlen pocokkártétel jelentkezett, majd a sárgarozsda okozott jelentős veszteségeket a búzatermelőknek.

És mintha ez nem lett volna elég, a kalászos betakarítás második felére beindult az esőzés, és tovább rontotta az addig is gyenge minőséget. A kukoricatermelők sem jártak jobban, hiszen jelentős késéssel, magas víztartalommal, és sok helyen fuzáriummal terhelten tudták learatni a termést – a felvásárlási árról már nem is beszélve.

 Természetesen a nemesítők sem adhatnak megoldást minden időjárási anomáliára, de egy jól megválasztott fajta vagy hibrid – megfelelő agrotechnikával – sokat enyhíthet a károkon. A kukoricáink közül nagyszerűen vizsgáztak az extra korai hibridek (GKT 211, TK 175), amelyek fővetésben, korán, alacsony nedvességtartalommal betakarítva 8-9 tonnás terméssel jelentős jövedelmet termeltek. Sokan még ókukorica áron értékesítették azokat. Másodvetésben akár szemesként is sikerült betakarítani, de silóként is 40–45 t/ha termést adtak. Vetésidejük rugalmas, a korai vetést is jól tűrik. Az igen korai csoport új elismerése a GKT 270, mely termésével megközelíti a korai csoport hibridjeiét, nagyon korán vethető, és igen kedvező vízzel már szeptember elején betakarítható.

A FAO 300 éréscsoportban is jelentkezünk egy újdonsággal: a GKT 376 hibrid erős szárával, magas terméspotenciáljával és gyakori kétcsövűségével tűnik ki. Intenzív technológiát alkalmazó termelőknek bátran ajánljuk. FAO 400-as újdonságunk, a GKT 413 kiváló alkalmazkodóképességű szemes hibrid, amely meghálálja az intenzív termesztést. A GKT 414 egy kettős hasznosítású új hibridünk, amely silóként termesztve nagyon jó szilázsminőséget ad.

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb növénye a Gabonakutató növényfajai közül a szója, azon belül is a Pannónia Kincse fajta. Az aszályos években is sikeresen vizsgázó Pannónia Kincse a hűvösebb, csapadékosabb évjáratban is kiválóan termett, és hozott jelentős jövedelmet a termelőknek. Jelenleg a hazai vetésterület közel 30%-án termesztik. Magyarország legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajtája, és a kereslet iránta folyamatosan nő, mivel kiszámítható jövedelmet ad és garantáltan GMO-mentes. Felhasználása széles körű, hiszen az állati takarmányozás mellett a humán táplálkozásnak is kiváló alapanyaga. Vetőmagminősége – az ellenőrzött feldolgozásnak és a jelentős terméstöbbletet eredményező Hi Coat oltásnak is köszönhetően – kiemelkedő. Határainkon túl is töretlenül növekszik iránta az igény. Mellette a Bahia, Hilario és a korai Aires biztosít jelentős választékot bármely termelőnek.

Cirokkínálatunk is új hibriddel bővült: a Farmsugro 180 egy különleges cirok, átmenetet képez a szemescirok és a silócirok között. Szemesként 8–10 t/ha termést produkál, erős szárú, biogáz céljára is kiváló, hiszen metángáz kihozatala nagyon kedvező. Emellett fehér szemű, így akár madáreleségnek is értékesíthető.

Reményeink szerint 2015-ben is megtalálja kínálatunkban az elképzeléseihez illeszkedő és gazdálkodási körülményeinek leginkább megfelelő fajtákat és hibrideket.

Virágné Pintér Gabriella

A cikk szerzője: Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas lehetőség egy apró szemben!

Hatalmas lehetőség egy apró szemben!

Az elmúlt év kedvező időjárása kiemelkedő jövedelmezőséget biztosított a takarmánykukorica-termelőknek. Sokakat meglepetésként ért, hogy ennek ellenér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!