Biostimulátorok és ami mögöttük van….. (x)

Agro Napló
Az olasz Valagro cég a világ első számú biostimulátor gyártója, több mint 80 országban használják megelégedéssel a speciális növényi kivonatok hatóanyagaiból előállított készítményeit. A biostimulátorok a tápanyagok és a növényvédő szerek között helyezkednek el, külön regisztrációs engedéllyel kell rendelkezniük. Ahogy a makro- és mikroelemek között létezik szinergizmus és antagonizmus, ugyanúgy a növényi eredetű, biostimuláns hatóanyagoknál sem mindegy, hogy miből mennyit és milyen arányban tartalmaz egy biostimulátor. Amennyiben egy készítmény némi növényi kivonatot és emellett egy kis N-P-K hatóanyagot tartalmaz, még nem nevezhető biostimulátornak.

A Valagro elsőként vezette be termékfejlesztése során a GénChip technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a készítmények hatékonyságát a gének szintjén vizsgálják. A növények fejlődését (pl. gyökeresedés, termésnövekedés) speciális gének csoportja szabályozza. A Valagro biostimulátorok egy-egy géncsoport aktivitására gyakorolt hatását lehet mérni a GénChip technológiával, így egzakt módon bizonyítható a hatékonyságuk.


Nagyításhoz katt a képre!

A már több mint 10 éve bizonyító, regisztrált biostimulátor, a Megafol hatásáról már több ezer magyar termelő győződött meg. Napjainkra számos növénykultúra technológiai részét képezi a Megafol. Az első tapasztalatszerzés oka rendszerint az, hogy egy környezeti stressz (pl. jégverés, szélverés, fagy) sarkallja a termelőket a kipróbálására. Egy alulkondícionált, stresszes állapotban lévő kukorica, napraforgó gyomirtásánál a megfelelő készítmény alkalmazása is megviseli a kultúrnövényt. A növények energiaszintje sérül, plusz energiát kell mozgósítaniuk a regenerációhoz, ahelyett hogy a vegetatív, generatív szervek képzésére fordítanák azt. A gyomirtással együtt kijutatott Megafol-lal (1,5-2 l/ha) mérsékelhetőek a stresszhatások, míg a kuratív kijuttatással (3 l/ha) felgyorsítható a regeneráció. Természetesen vannak a növénynek tűréshatárai, amin túl semmilyen készítmény nem képes megóvni, életre kelteni azokat. Ezen készítmények sikeres alkalmazásához szükség van egy szerviz szolgáltatásra, ahol a képzett szaktanácsadók a felgyülemlett sok éves hazai tapasztalat alapján tudnak megalapozott tanácsot adni, hogy a veszteségek mérsékelhetőek legyenek és ne a költségek szaporodjanak!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!