GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletek, 2012.

Agro Napló
Immáron hatodik alkalommal készült el a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége és a Vetõmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek eredményét összefoglaló kiadvány.  

A rendszer mûködtetésének célja változatlan: az objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. Továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Magyarországon termesztett fajták értékét objektív kísérletekkel lehessen bemutatni.

A kísérleteket a fenti szervezetek megbízása alapján a NEBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte és értékelte. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosítja. A testület kilenc tagból áll, a tagokat az alapító társadalmi szervezetek delegálják három évre.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódoltuk. Ezzel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A visszakódolásra csak azután került sor, miután a fajtatulajdonosokkal is egyeztetve, minden vitás kérdést sikerült lezárni.

Tehát világosan látható, hogy a kísérleti rendszer kivitelezésének szakmaisága és pártatlansága vitán felül áll.

A fajták kiválasztásának rendszere



2012-ben a FAO 200, 300, 400 éréscsoportba tartozó 7 nemesítőház 37 hibridjét vizsgáltuk. A fajtakiválasztás egyik alappillére, hogy a 2012-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtettük az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemeltük őket a kísérletbe.

A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltöttük fel.

Ezzel együtt lehetőséget biztosítottunk a nemesítőházaknak, hogy az adott fajtaszámkeretükön belül lecserélhessék azokat a fajtáikat, melyekről úgy ítélték meg, hogy náluk jobb genetikai potenciállal rendelkezőt tudnak versenyeztetni.

2010 óta a nemesítőházak olyan hibrideket is indíthatnak, melyek hazai elismerésben nem részesültek, de az EU-listán szerepelnek. A FAO-szám pontos meghatározása érdekében ezek a hibridek elővizsgálatban szerepeltek. Továbbá egy kompenzációs listát is létrehoztunk, amelyről a fenti kritériumok alapján szerepelni nem tudó kisebb nemesítőházak is bejuthattak a kísérletbe.

Összességében elmondható, hogy a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítanunk a 2012-es esztendőre. Várakozásainkat a meglehetősen aszályos, kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére a magas kísérleti átlagok egyértelmûen igazolták. A rendkívüli feltételek azt eredményezték, hogy az egyes éréscsoportok termőhelyenkénti termésátlagában alig volt érezhető különbség.

 

A Kísérleti Metodika



A Metodika alapja az érvényes Fajtavizsgálati Módszertan, amit az Országos Fajtaminősítő Bizottság fogadott el, elérhető a NEBIH honlapján a Metodika címszó alatt. Fő eltérési pontok értelemszerûen az előzőekben említett fajtakiválasztásban, valamint a vizsgálati helyek számában, azok területi elhelyezkedésében mutatkoznak meg. Mindkét szempontnál vezérelv volt a termelői érdekek maximális figyelembevétele.

Kísérleti helyszínek



A kísérletre kiszemelt helyek a következők voltak: Bábolna, Tordas, Jászboldogháza, Szombathely, Eszterágpuszta, Debrecen, Kaposvár, Mezőhegyes, Iregszemcse, Székkutas, Gyulatanya (a kísérlet nem került kiértékelésre).

A meghatározott 11 kísérleti helyhez a lehetőségeink szerinti legjobb területi elosztást dolgoztuk ki. Így volt kísérlet a nagy kukoricatermő vidékeken (Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár, Tordas stb.), valamint reprezentálva volt a Dél-Alföld is (Székkutas).

Három helyen (Tordas, Székkutas, Debrecen) volt vízleadás-mérési sorozat, mellyel a termésmennyiség mellett a tenyészidő is ellenőrizhetővé, valamint az egyes fajták vízleadási dinamizmusa is jobban megismerhetővé vált a termelők számára. A 11 beállított kísérleti helyből 10 került kiértékelésre. A gyulatanyai kísérleti helyszín gyomfertőzöttség és tőszámproblémák miatt került kizárásra.

A teljes kiadvány, valamint a korábbi évek eredményei elérhetőek a VSZT és a GOSZ honlapján: www.vszt.hu  www.gabonatermesztok.hu  

 

Ruthner Szabolcs


Nagyításhoz katt a képre!

Nagyításhoz katt a képre!

A cikk szerzője: Ruthner Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!