Kalászosok betegségek elleni védelme: Három szer – háromszor

Agro Napló
A gombaölő szerek a termés, a minőség, s így a jövedelem fokozásának hatékony eszközei. A Bayer CropScience kiváló készítményeinek köszönhetően sok országban vezetője ennek az egyre fontosabbá váló területnek. Magyarországon jelenleg három korszerű kalászos gombaölő szert javaslunk a gyakorlat számára: a 2013-ban bevezetett Falcon Pro-t, az egy évvel korábban debütáló Zantarát, és Fusarium-specialistánkat, a Prosaro-t.

Falcon Pro – az univerzális

A készítmény szlogenje a „hármas hatóerő” már két szezonban igazolta létjogosultságát.

A Falcon Pro három hatóanyagának aránya, a köztük működő szinergizmus és a kiváló formuláció teszi egyedülállóvá ezt a rugalmasan, bármely helyzetben felhasználható készítményt. A Falcon Pro a kalászosok minden fontos gombabetegsége ellen hatékony. Búzában lisztharmat, rozsda, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, pirenofórás levélfoltosság és kalászfuzáriózis ellen alkalmazható sikerrel. Árpában lisztharmat és rozsda mellett a csíkos, hálózatos- és rinhospóriumos levélfoltosság ellen is kiváló. Hatékony a rozs, a tritikálé és a zab hasonló betegségei ellen is. Lisztharmat és rozsdabetegségek ellen kuratív és eradikatív hatása is van, így a tünetek megjelenése után is eredményes lehet. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen preventív hatású. Kalászfuzáriózis ellen kiváló preventív, és akár 4 napos kuratív hatással is rendelkezik.

A Falcon Pro búzában, árpában, rozsban, tritikáléban és zabban egyaránt engedélyezett. Kedvező árának és rugalmas dózisának köszönhetően az új készítmény a kis gabona kultúrákhoz is rugalmasan illeszkedik. A készítmény javasolt dózisa 0,75-1,0 liter/ha. Korai lisztharmat és rozsda ellen az alapozó kezelés során 0,75 l/ha elegendő.

A levélfoltosságok (pirenofórás, szeptóriás stb.) elleni hatékony védelemhez adjunk ki 0,8-0,9 l/ha-t (árpában 0,75-0,8 l/ha-t). Kalászfuzáriózis ellen az 1,0 l/ha a helyes dózis.

Zantara – a komplett

A 2012-ben bevezetett két hatóanyagú kalászos gombaölő és termésfokozó szer sok termelőnél bizonyította már, hogy egészséges, erős, nagy terméspotenciállal rendelkező állományt eredményez. A Zantara mindkét hatóanyaga szisztémikus. A bixafén lassan mozog, sokáig megmarad a viaszrétegben, ez a Zantara hosszú hatástartamának záloga. A tebukonazol gyorsabb mozgású, a levél belsejében azonnal megkezdi munkáját a már bejutott fertőzésekkel szemben. Ez a kitűnő kuratív hatás titka. A két különböző hatás és mozgás tehát jól kiegészíti egymást.

A Zantara minden kalászosban engedélyezett. Intenzívebb technológiában javasolt, elsősorban levélbetegségek ellen és termésfokozásra. Kiváló eredménnyel alkalmazható búza szártőbetegségek, lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos levélfoltosság, árpa lisztharmat, rinhospórium, hálózatos foltosság, törperozsda, ramuláriás foltosság, élettani foltosság, rozs és tritikálé lisztharmat, vörösrozsda, rinhospórium, valamint zab lisztharmat és koronás rozsda ellen. Búzában (rozsban, tritikálában) levélbetegségek ellen zászlóslevél kiterülését követően (T2 stádium) javasolt a kezelés 1,0-1,5 l/ha dózisban. Ha a Zantarával két kezelést végzünk, köztük három hétnek el kell telnie.

A Zantara kitűnő árpavédelmi termék: 0,75-1,25 l/ha dózisban biztos védelmet nyújt a levélbetegségek, kiemelten a hálózatos foltosság ellen.

A kezelés optimális ideje a zászlóslevél kiterülése. Ebben az esetben –nagyobb dózisokban kijuttatva – pozitív élettani hatásai is érvényesülnek.

Prosaro – a specialista

Hatóanyagai alapján a leghatékonyabb Fusarium-elleni készítmények egyike. Alkalmazása elsősorban a búzát intenzív szinten termesztők részére ajánlott, virágzáskori kezelésre. A Prosaróval igen magas hatásszintet érhetünk el a kalászfuzáriózis ellen. A hatóanyagok együttműködése rugalmasabb kijuttatási időt nyújt, hosszabb a hatékony védekezési periódus. Bár a Prosaro minden betegség ellen hatásos, felhasználása a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre javasolt. A kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzárium fertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk.

Mikor mivel?

Hazai viszonyaink között egy átlagos szezonban és átlagos termelési szinten sokszor két fungicid kezeléssel is megoldható a gombabetegségek kártételének megelőzése. A 2014-es és az idei szezon viszont nem tűnik átlagosnak. Tavaly, az ismert körülmények miatt berobbant a sárgarozsda, és a legerősebb járványt okozta. Az elmúlt szezonban már sok gabonatermelő végzett három fungicid kezelést. Nekik volt igazuk: a nagy infekciós nyomás ellenére meg tudták védeni állományukat. A három kezelésnek az intenzív technológiákban ma már általánosnak kell lennie, hiszen a fajta terméspotenciálját csak így tudjuk maximálisan kiaknázni.


Nem érdemes elhagyni a bokrosodás végén, szárbaszökés kezdetén (T1 időszak) az alapozó kezelést. Ehhez mi az átlagos és intenzív technológiában egyaránt a Jubileum csomagot javasoljuk, ami 0,75 l/ha Falcon Pro kezelést jelent. A második kezelés a zászlóslevél kiterülése idején, illetve röviddel azt követően indokolt (T2 időszak). Ekkor a Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha dózisa a megfelelő. Intenzívebb termesztést folytató kollégáknak feltétlenül javasoljuk a Zantara bevetését ebben az időszakban 1,0-1,5 l/ha dózisban. S ami sehol nem elhagyható, az a virágzás eleje és közepe között végzett kezelés (T3 időszak). Erre kiválóan alkalmas a Falcon Pro 1 l/ha dózisa, az intenzív technológiában viszont az 1 l/ha Prosaro kijuttatása indokolt.

Kérem a Tisztelt Olvasót, hogy használja 2015-ben is a Bayer kalászos védelmi technológiáját. A kettő, sőt három fungicid kezelésre nagy szükség lesz ebben a szezonban is, hisz most sem volt olyan tartós fagy, ami a kórokozók áttelelését megakadályozta volna.

A cikk írásakor Csongrád megyében a búza alsó levelein már jelen volt a sárgarozsda is. Gombaölő készítményeink segítségével mindenki sikereket és anyagi hasznot érhet el, legyen szó bármely gabona kultúráról, az ország bármely régiójáról, bármely intenzitási szintről vagy betegségről.

Farády László

Bayer CropScience

A cikk szerzője: Farády László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!