2024. május 5. vasárnap Györgyi

A Zamir 2014-ben ismét bizonyított

Agro Napló
Felgyorsult világunkban évről évre jelentős károkat okoznak a növénytermesztésben a fitopatogén gombák. Jelentőségük különösen a járványos években erősödik, ilyenkor akár a termés nagy részét elvihetik. A szélsőséges időjárási körülmények és a nemesítés során fogékonyabbá váló magas termőképességű hibridek és fajták szükségessé teszik a megbízható tudású gombaölő szerek használatát. Az ADAMA Hungary Zrt. ZAMIR gombaölő készítményével – amely az elmúlt években már bizonyított – áll a kalászos-, a repce- és a napraforgó termesztők rendelkezésére.

2014-ben a gabona fungicidek mutathatták meg, milyen hosszan védik a kezelt területet. A ZAMIR jól vizsgázott, köszönhető ez annak, hogy két hosszú tartamhatású hatóanyag a készítmény alkotója. A prokloráz a már fertőzött szövetekben blokkolja a kórokozó terjedését, megakadályozza a szaporítóképletek kifejlődését, vagy ha már előrehaladott a fertőzés az elhalt, beszáradt levélfelületen, megakadályozza a kórokozó spóra képzését vagy kiszóródását. Az ép, fertőzésmentes leveleket hosszú ideig (3-4 hétig) védi az esetleges fertőzéstől, még esős, párás időben is. A tebukonazol hatóanyag-felszívódás után transzlokálódik a fiatal levelek felé, így védve a növényt a külső támadásoktól. A ZAMIR két hatóanyaga a kalászosok legfontosabb betegségei ellen megfelelő védettséget ad.


Rozsda betegség tünete kalászos növény levelén

A ZAMIR másik két felhasználási területe a napraforgó és az őszi káposztarepce. Ezen olajos növények vetésterülete az utóbbi években növekedést mutat hazánkban. A vetésforgó lerövidülése miatt az olajos kultúrák túl hamar kerülnek vissza egymás, illetve önmaguk után ugyanarra a területre. E miatt jelentősen felszaporodtak azon gombafajok, amik mindkét kultúrában károsítanak, s melyek ellen csak komplex védekezéssel lehet a harcot felvenni. Ebben a védekezésben kimagasló helyet foglal el a ZAMIR, ami a már említett két hatóanyagának eltérő hatásmechanizmusa miatt hatékonyan véd a kórokozók ellen.


Fómás betegség repce levelén

A repcetermesztésben a Phoma fajok elleni kiváló hatékonyságát 2014-ben is bizonyította. Az enyhe tél után jelentős mennyiségű szaporítóképletet lehetett találni a repce levelein.

A ZAMIR a kezelt területeken megakadályozta a további fertőzést, valamint a Sclerotinia sclerotiorum megjelenését.

Napraforgóban a készítményt megelőző jelleggel célszerű alkalmazni. Kiváló hatékonyságú a Diaporthe-s szárfoltosság és -korhadás (Diaporthe helianthi) valamint a Macrophomina-s és az Alternária-s betegségek ellen is. A napraforgó tányérvédelemben pedig a hosszú tartamhatás teszi a ZAMIR-t tökéletes választássá.

 További információért keresse régiómenedzsereinket és szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra.

Begaláné Kiszelya Katalin és Bőhm Róbert

régiómenedzserek,

Adama Hungary Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!