Őszi káposztarepce

Agro Napló
A mi repcénk. MInden időben.

Új hibridek a Gabonakutatótól

Az elmúlt évtizedben a hazai repcetermelés dinamikusan növekedett. A vetésterület ötszörösére, a termésátlag 40 %-kal nőt. A gabonatúlsúlyos vetésszerkezetbe könnyű volt beilleszteni a repcét, mivel az jó előveteménye az őszi kalászosoknak, és az őszi kalászosok jó előveteményei a repcének. A termesztés technológiája szintén sokat fejlődött. Növekedett a műtrágya használat, sokat javult a növényvédelem, általánossá vált a regulátor használat.

A táplánszentkereszti repcenemesítési programunk célja olyan repcehibridek nemesítése, amelyekkel lépést tudunk tartani a hazai vetőmag piacon kialakult erős versenyben, és jó üzletet remélünk hibridjeink határon túli, főként „keleti” értékesítésében is.

Célunk nagy termőképességű, fagytűrő, a betegségeknek ellenálló, élelmezési-, ipari felhasználásra és biodízel gyártás céljára is alkalmas, kiváló beltartalmi mutatókkal jellemezhető fajták, vonalak és hibridek nemesítése.

A legújabban nemesített repcéinket Franciaországban, Németországban és Lengyelországban teszteljük. Teszt hibridjeink állami kísérletekben versenyeznek Dániában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában, Oroszországban és Olaszországban.

 A hazai klímán szelektált vonalaink fagytűrő képessége kiváló. A tőlünk nyugatabbra lévő nemesítő állomások decemberi és januári átlaghőmérséklete magasabb, fagypont feletti, míg nálunk ilyenkor jellemzően keményebb fagyok vannak, így a szelekciós munkánk a fagytűrő és télálló képességre hatékonyabb, hibridjeink télállóbbak.

Legújabb hibridjeink

GK Csenge  

Az első hibridünk GK Csenge néven 2015-ben kapott állami minősítést. A hibrid a középérésű csoporton belül a korábbiak közé tartozik. Az állami kísérletekben a GK Csenge 3 éves összesített, 4.57 t/hektáros termésátlaga meghaladta a standard fajtákét. Kiemelkedő tulajdonsága a kiváló télálló képesség. A hibrid gyors kezdeti fejlődésű, így ősszel kellő fejlettséget ér el és nagy biztonsággal áttelel. Erős szára az átlagtól alacsonyabb, így megdőléstől nem kell tartani. Betegségekkel szemben ellenálló. A GK Csenge hibridünk olajtartalma 46-48 %. Erukasav mentes, a glükozinolát tartalma alacsony, 12-18 µmol/g. A fehérjetartalma és fehérjetermése meghaladja a standardokét.



GK Réka

A GK Réka a GK Csengéhez hasonlóan kétvonalas hibrid. A közös apának köszönhetően több tulajdonságban hasonlítanak. Kiemelkedő tulajdonsága a kiváló télállóság mellett a stabil termőképesség, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, erős mélyre hatoló gyökérzet. A hibrid elismerésekor, a standard fajták termését 4.5 %-kal haladta meg.

A GK Csenge és a GK Réka hibridjeink, mint az első hazai nemesítésű hibridrepcék, értékes tulajdonságaik alapján érdemesek a kipróbálásra, és reméljük hamarosan a magyar repcetermesztők kedvencei lesznek.

Információ: www.gabonakutato.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Földforgalmi kérdezz - felelek

Földforgalmi kérdezz - felelek

A 2019. január 11-én hatályba lépett földforgalmi törvény változásával számos kérdés merült fel a földtulajdonosok körében. A leggyakoribb kérdésekre...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!