Idejében szólunk – megjelentek az amerikai szőlőkabóca lárvái! (x)

Agro Napló
A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Grapevine flavescence dorée, FD betegséget hazánkban több helyszínen is megtalálták. Egy rendkívül veszélyes betegségről van szó, melynek következtében a tőkék terméshozama 20-50%-kal is lecsökkenhet, valamint a fertőzött növények száma évről-évre megsokszorozódhat, sőt néhány év alatt akár ki is pusztulhat.

A jelenleg rendelkezésre álló ismereteink alapján a kórokozó terjesztéséért elsősorban egy a szőlőn élő kabócafaj, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) a felelős. Az amerikai szőlőkabóca visszaszorításával lecsökkenthetjük a fitoplazma továbbterjedésének kockázatát.

Az aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség a szőlő ültetvényekben többféleképpen is jelentkezhetnek:

▸  a rügyek később és vontatottan fakadnak;

▸  az ízközök az egészséges tőkékhez képest rövidebbek lesznek;

▸  a levelek a fonáki oldal felé kanalasodnak, majd egy jellegzetes háromszög alakot

    vesznek fel, elszíneződnek;

▸  a fürtök ráncosodnak, gumiszerűvé válnak, elszáradnak.

Néhány információ az amerikai szőlőkabócáról

Az amerikai szőlőkabóca az aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség elsőszámú terjesztője (vektora), mely a szőlő levélfonákán szívogat. Az amerikai szőlőkabócát Magyarországon

2006-ban találták meg, melynek hazánkban évente 1 nemzedéke fejlődik ki. A szőlő fás részein tojás alakban telel át, amit 5 lárvastádium követ, melyek az év előrehaladtával folyamatosan alakulnak át (május-július), majd a kifejlett rovarok júliusban jelennek meg.

A kabóca a táplálkozása során a fitoplazmával már egészen a fiatal lárva stádiumokban megfertőződhet, a fertőzőképességüket pedig egész életük során megtartják.

Actara SC – egy hosszútávú megoldás

A szúró-szívó kártevők ellen kimagasló hatékonyságú és hatástartamú tiametoxam hatóanyagú Actara SC közvetlenül a szőlő virágzása után – bogyófejlődés kezdetén kijuttatva jelentős mértékben lecsökkenti az ültetvényekben megtalálható lárvák számát. A védekezéseket elsősorban az 1. és 2. lárvastádium ellen kell időzítenünk. Az Actara SC hatóanyagának, a tiametoxam-nak köszönhetően kiváló hatékonysággal rendelkezik a kártevővel szemben, valamint további kedvező tulajdonsága a hosszú tartamhatás. A készítmény több mint 21 napig megfelelő védelmet biztosít a kártevővel szemben. Az Actara SC a szőlő virágzása után használható fel.

2015.06.13.

területi képviselőink

Syngenta Kft.

További információért kérjük, keresse fel weboldalunkat!


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!