AZ AGRA 2015 - A TÖBBLETEK VALAMINT A SZAKMAI ÉS AZ ÜZLETI SZÖVETSÉGEK VÁSÁRA! (x)

Agro Napló
Szlovénia valamint a négy szomszédos régió legnagyobb tradicionális mezőgazdasági és élelmiszeripari vására az AGRA 2015. augusztus 22.-től, augusztus 27-ig várja az érdeklődőket Gornja Radgonán.  A 30 országból érkező1785 kiállító segítségével 69. 500 négyzetméternyi kiállítási területen kiváló mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológiák, gépek és berendezések mellett, a legjobb minőségű helyi és regionális ételeket, a borokat és a biotermékeket mutatja be. A minta kertek és állatkiállítások úgy kerültek kialakításra, hogy ott az érdeklődők a gyakorlatban is elsajátíthassák a legújabb ismereteket, hogy mit és hogyan tudnak előállítani magukat. A vásár programnaptárja alapján a vendégeknek lehetőségük lesz szórakozni, élvezni a kiváló ételeket és borokat, és mindeközben új ismeretek elsajátítani.

AZ AGRA SZÁMOKBAN

  • 1785 kiállítók
  • 30 résztvevő ország
  • 23.200 m2 kiállítási terület csarnokokban
  • 28.000 m2 kültéri kiállítási tér
  • 3000 m2 állatkiállítás
  • 15.300 m2 minta ültetvények, manézs
  • összesen 69.500 kiállítótér

A rendezvénynek 2014-ben 128. 000 látogatója volt.

A TERMÉKENYSÉG ÜNNEPLÉSE A TALAJ NEMZETKÖZI ÉVÉBEN

AZ AGRA 2015 Vásár különös hangsúlyt helyez a Talajok nemzetközi évére, a a termékeny talaj alapjára a pillangósokra, a több ezer lehetőséget rejtő ipari kenderre, a fűszer és az aromás növényekre, a biogazdálkodásra és táplálkozásra, a helyi élelmiszer és élelmiszer-ellátásra, az erdőre a fára valamint a mezőgazdasági gépekre, mely a biztonságos és környezetbarát gazdálkodás feltételeit biztosítják.

A vásár nyitónapját sörfesztivál, valamint egy neves zenekar koncertje teszi színesebbé.

A Fejlesztés Európai éve keretében szombattól hétfőig bemutatkoznak majd a szarvasmarha-tenyésztők nemzetközi iskolájának növendékei, valamint megtekinthetjük a lipicai lovas iskola bemutatkozását a hallgatók attraktív előadásaival.

A csütörtökig tartó vásár alatt több mint 150 üzleti, szakmai, szakértői és társadalmi esemény megrendezésére is sor kerül.

A LEGJOBB ÜZLET HELYSZÍNEI

Az AGRA vásáron bemutatásra kerülnek: a legkiválóbb mezőgazdasági, állattenyésztési, borászati, gyümölcstermesztési és erdészeti gépek, eszközök és berendezések, ételek és borok, bioélelmiszerek, vetőmagok és palánták, a növényvédelem és az élelmiszeripar újításai, szőlészeti és borászati ​​termékek, az ökoházat alapanyagai, a megújuló energiát hasznosító ingatlanok, üzletek, oktatási intézmények és közlekedési eszközök, a művészeti és a kézműves termékek... Az AGRA piac a tipikusan szlovén gasztronómiai különlegességek mellett biodinamikus, organikus és integrált termelés termékeit is kínálja.

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KÖZPONTJA

Nemzetközi együttműködés lehetőségét kínálják különböző országok, régiók és szervezetek: Románia, Lengyelország, a Vajdasági Autonóm Tartomány, Szerbia, Magyarország, Kína, valamint ausztrál és horvát vállalatok.... A Szlovéniával való együttműködésre ösztönző konferenciát szervez legmagasabb szinten Szlovénia Földművelésügyi, Erdészeti és Élelmiszerügyi Minisztériuma, amely a vásárt megelőző napon kerül kivitelezésre Ptuj városában az Európai mezőgazdasági miniszterek részvételével "A Génmódosítás-mentes európai mezőgazdaság fenntarthatósága" címmel. A miniszterek a megnyitón is részt vesznek. Az agrár és élelmiszeripari iskolák a vásár keretében kóstolókkal mutatkoznak be. A Kereskedelmi Kamara, valamint a Mezőgazdasági- és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája több mint 50 kiváló szlovén márka élelmiszeripari termékét, sütőipari termékét és gyümölcseit mutatja be. A Mura Regionális Fejlesztési Ügynökség és a muravidéki Kereskedelmi Kamara, Muravidék élelmiszeripari vállalkozásainak kiváló ajánlataira hívja fel a látogatók figyelmét. Szlovénia Erdészeti Szolgálata egy attraktív rendezvény szervezője, már 17. alkalommal kerül megrendezésre az erdőtulajdonosok fa aprítás versenye. A Szlovén kereskedelmi egység a TUS naponta kínálja a szlovén feldolgozók termékeit, de fogyaszthatnak helyi szlovén ételeket a világ legnagyobb kondérjából, valamint a helyi kerámiákban sült szlovén édességeket. Az AGRA vásár ideje alatt Gornja Radgonában kerül megrendezésre egy világkongresszus a marihuánáról. 

Előadásokkal és eseményekkel készülnek még: a természeti parkok, Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara Szlovénia, Szlovén Méhész Szövetsége Kézműves és Vállalkozói Kamara  Muravidéki Regionális Irodája, Szlovén Szövetkezetek Szövetsége, a Szlovén Turisztikai Gazdaságok Szövetkezete, a Szlovén Gazdálkodó Nők Egyesülete, a Vidéki Fiatalok Egyesülete és más elismert szervezetek.

AZ AGRA VÁSÁR ÉLŐ!

A sokrétű üzleti és szakmai előadások mellett a látogatókat nagyszabású állatkiállításra is várják, ahol láthatnak szarvasmarhát, lovakat, sertéseket, juhokat, kecskéket, szlovén őshonos háziállatokat, méheket, baromfikat, kistestű állatokat, halastavat, valamint egy egynapos kiállítás keretében karszti pásztorokkal is találkozhatnak. A kiállításokat különböző mutatványok és szakmai rendezvények kísérik az arénában.

A zöld környezetbe invitál bennünket a vásár központi kertje, ahol bemutatásra kerülnek a hagyományos, valamint a nagy lehetőségekkel kecsegtető növény kultúrák.

Az AGRA Permakulturás kertje  a biodinamika elve alapján készült. Mellette találjuk a szalmabálákból épített ökológiai házat. Újdonság az ültetvények területén a szlovén őshonos fajtákat felsorakoztató tábla, valamint a talaj természetes regenerációját biztosító zöldtrágya. A vásáron bemutatásra kerül egy olyan modell, amely az 1-5 hektár nagyságú gazdaságok számára fontos, hisz különböző növényi kultúrák termesztését mutatja be műtrágya és igényes mezőgazdasági gépek használata nélkül növényvédőszer-mentesen, hogyan lehet a talaj minőségén javítani úgy, hogy ezzel egyidejűleg növeljük a megtermelt növények mennyiségét és minőségét is. Bemutatásra kerül továbbá egy család önellátó organikus kertje, melyet egy ingyenes online alkalmazás segítségével alakítottak ki. A látogatók a friss telepítések mellett megcsodálhatják a már évek óta meglévő szlovén szőlő ültetvényeket, de láthatnak az ültetvényekben a régi szlovén alma fajtákat, a komlót és sétálhatnak a Szlovéniára jellemző parkerdei fák és cserjék között az erdei tanösvény.

A növénykultúrák között bemutatásra kerül az ipari kender, mely ezer lehetőséget nyújthat többek között egy esélyt új zöld munkahelyek teremtésére. Néhány közülük bemutatásra is kerül a D épületben, ahol a divatkiállításon innovatív ruhákat láthatunk kenderből, de bemutatásra kerül a kender felhasználása az építkezésben, valamint a kender feldolgozásához használt régi berendezések is.

ISMERETSZERZŐ PIHENÉS

A C3 csarnokban található az Agra konyhája, ahol hagyományos szlovén specialitásokat készítenek el élőben a jelen elvárásainak megfelelően az AGRA vásáron díjazott nyersanyagok felhasználásával.  Itt kerül sor az Országos Nyílt Borversenyre is, ahol a legjobb bor a "Szlovénia Bora Gornja Radgona" címet kapja. De a Borkirálynő kíséretében is ismerkedhetünk az ízekkel és itt találhatjuk majd Szlovénia bórházát a jellegzetes boraival.

A szlovén turisztikai gazdaságok révén a kulináris élvezetek kerülnek előtérbe. Az állatkiállítások kísérői a mutatványok az arénában. Szlovénia Erdészeti Szolgálata egy bemutatót készített a biztonságos munkavégzésről az erdőben. A látogatók lovagolhatnak a lipicai lovon valamint, kipróbálhatják a sétakocsikázást. Különböző találkozók várnak ránk, mint a sörfesztivál, egy vidám zenés est, az osztrák és a szlovén Stájerország 47. találkozóján a veterán Steyr traktorok találkozója, a legnehezebb sütőtök versenye, kötélhúzó verseny valamint a polka versenye…..

AGRA EGYET JELENT A GARANTÁLT MINŐSÉGGEL

Az AGRA égisze alatt sok fajta termék minőségének szakértői értékelése zajlott, és a vásár látogatója sok díjazott terméket meg is kóstolhat.

- a hús és húskészítmények 36. nemzetközi értékelése

A friss hús értékelésére 6 vállalat nevezett Szlovéniából és Horvátországból 24 mintával, a húskészítmények esetében pedig 21 húsüzem, 19 Szlovéniából, valamint 2 Horvátországból, összesen 120 mintával.

- a tej és tejtermékek 29 nemzetközi értékelése

Összesen 24 termelő vett részt a megmérettetésben, 20 Szlovéniából, 3 Horvátországból és 1 Ausztriából, összesen 148 mintát küldtek tej és a tejtermékekből. Ebből 107 termék Szlovéniából származik, 34 Horvátországban, 5 Ausztriából és 2 Németországból.

- A gyümölcslevek, üdítők és a palackozott víz 19. nemzetközi értékelése,

Összesen 21 vállalat 95 termékének az értékelésére került sor. A 20 szlovén vállalat 90 termékkel nevezett, és egy vállalat Ausztriából 5 termékkel.

- A 41. nyílt Országos Borverseny " Szlovénia Bora Gornja Radgona"

Összesen 137 termelő 418 mintával zsűriztette borát hat országból. 

A " Szlovénia Bora Gornja Radgona" nemzetközi megmérettetésén

125 termelők vett részt 6 országból (Ausztria, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Szlovénia) és 393 mintával.

Az organikusan termesztett szőlőből készült borok értékelésében 12 termelők 25 fajta borát értékelték 3 országból (Ausztria, Magyarország, Szlovénia).

- a méz 13. nemzetközi értékelése

A vásár látogatói megtekinthetik és kipróbálhatják a mezőgazdasági gépek és berendezések 35. nemzetközi értékelésének legjobbjait.

KIÁLLÍTOK MAGYARORSZÁGRÓL

Creaton South-East Europe Kft, Cserepgyar Str. 1, H-8960 Lenti

Königin - Trade Kft., Szentesi u. 31., H-5900 Oroshaza

Mac-Line Hungary Kft., Felszabadulás u. 193, H-6758 Röszke

Max-Furniture BT., Körösi út. 226., H-8000 Szekesfehervar

Mga-Cronos Kft., Hunyadi u. 30, H-7666 Pogány

Ugrinpack-Erdősi Kft., Tömedék - Akna IPT. 2312/2 hrsz., H-2510 Dorog

 

TÁRSKIÁLLÍTOK

BioNat Ltd., Engels F., u. hrsz 59., H-2431 Perkáta

Intertex-Hungary Kft., Hadházi út 20, H-4028 Debrecen

Pannon Gép Ltd., Szabadkai út 83.,H-2220 Vecsés

Trust Hungary Plc., Dencsházai út 12,H-7900 Szigetvár

MAGYAR DÍJAZOTTAK A BOR VERSENYEN – SZLOVÉNIA BORA GORNJA RADGONA

"Taschner bor- és Pezsgőház" Kft., Balfi út. 164, H-9400 Sopron, Tel. 0036 99/506 605:

Zölt Oliver, 2014 évjárat, ezüst érem

Scheim kekfrankos,  2008 évjárat, ezüst érem

Pinot noir, 2012 évjárat, ezüst érem

Kekfrankos rose, 2014 évjárat, ezüst érem

Kekfrankos Weidengrund, 2008 évjárat, ezüst érem

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!