Az itt említett technológiai elemek alapvető és gyors megváltoztatása legtöbbször nem áll módunkban. Van azonban egy beavatkozási pont, az erjedésbiológia, ahol a folyamatot pozitív irányba tudjuk elindítani.
Minden szilázs-készítés egy természetes konzerválás. A konzerválószer a tejsav, amelyet tejsavbaktériumok állítanak elő a szilázs alapanyag szénhidrátjából. A természet szigorú törvényei szerint még a kukoricaszilázs készítése során is mindhárom tényező minimumban lehet. Jó esetben a szilázs-készítés számára minden rendelkezésre áll, ellenben az optimális “induló” tejsavtermelő baktérium telepformáló egység (CFU) száma természetes körülmények között mindenképpen minimumban marad. A silókukoricán található természetes mikroorganizmustömegnek csak 1%-a tejsavtermelő baktérium és ennek csupán 8%-a a tejsavas erjedésben generális szerepet játszó Lactobacillus plantarum. Ahhoz, hogy egy szilázs jól erjedjen, legalább 100 000 élő, növényfajspecifikus tejsavtermelő baktérium telepformáló egységre (CFU) van szükség,1 gramm silózandó takarmányon. Természetes körülmények között ennek csupán 1-10%-a áll rendelkezésre.
Az optimális erjedéshez szükséges mikroszervezetet csak oltóanyagokkal lehetséges biztosítani. Az optimális tejsavbaktérium számának biztosítása elvén alapuló erjesztett takarmány beoltását nevezzük az erjedési folyamat biológiai szabályozásának.
A PIONEER növényfajspecifikus oltóanyagának alkalmazásával biztosított a megfelelő baktérium és annak koncentrációja.
11CFT „Enzimes” kukoricaszilázs oltóanyag
- Irányított erjesztési folyamat
- Gyorsabb pH csökkenés
- Redukált ammóniatartalom
- Optimális szerves sav összetétel
- Jobb étrendi hatás
- Nagyobb szárazanyag felvétel
- Jobb emészthetőség
- Többlet tejtermelés
- Megőrzi az erjesztett takarmányok értékét, a felmelegedést okozó mikroorganizmusok tevékenységének csökkentése által
- 3-5% ponttal növeli az NDF (sejtfal) emészthetőségét
Alkalmazása: Kukoricaszilázsokhoz 28% - 42% szárazanyagtartalommal besilózva.