2024. május 8. szerda Mihály

A Nagy Talajművelő Show 2015

Agro Napló
Az idei nyár sem telhetett el nagyszabású szántóföldi gépbemutató nélkül. Három helyszínen, Szentlőrincen, Tordason és Hajdúböszörményen várta a gazdákat a Nagy Talajművelő Show csapata, akik alkalmanként 15-15 gépkapcsolatot mutattak be.

A felvonuló gépmárkák tekintetében a felállás megegyezett a tavalyival. 2015-ben ismét az „erős trió”, azaz a Kverneland, a Lemken és a Vogel-Noot munkagépek álltak a rendezvény középpontjában, míg traktorfronton a CASE IH erőgépei voltak jelen az Agro-Békés Kft. jóvoltából.

Az Xtuning s.r.o.-val és a Phylazonit Kft-vel kiegészült rendezőségnek még a show-t megelőzően lehetősége volt röviden bemutatkozni az érdeklődő gazdáknak. Eleget téve a szervezők meghívásának, a tordasi állomáson Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke is tiszteletét tette, aki kedves emlékeket osztott meg a közönséggel abból az időből, mikor még moderátorként tevékenykedett e nagyszabású bemutatón. A nemrégiben kinevezett elnök továbbá röviden tájékoztatta a jelenlévőket a közelgő pályázatokról és a zöldítésről. A magyar vidék-agrárfejlesztési program alapján 2020-ig 1250-1260 milliárd forint értékű fejlesztés költhető el fejlesztésre. A lehetőségek kihasználásával mindenki arra készüljön – tette hozzá –, mintha a 2020-ig terjedő időszak lenne az utolsó a támogatások elnyeréséhez.

A gépbemutató kezdetével végül Dr. Soós Sándor ragadta magához a mikrofont, aki a koordinátor szerepét felvéve – hasznos tanácsokkal és érdekes történetekkel kiegészítve – vezette végig a látogatókat a munkagépek során.

130 és 400 LE között csak CASE IH

2014-ben csatlakozott a Nagy Talajművelő Show csapatához az Agro-Békés Kft., a munkagépgyártók felkérésére. A CASE IH traktorok, kombájnok és bálázók hazai forgalmazója a 130 és 400 LE közötti teljesítmény tartományból válogatta ki a munkagépek üzemeltetéséhez szükséges erőgépeket. A kompakt traktorok közül a MAXXUM széria két tagja, a MAXXUM 115 és 120 volt látható üzemeltetés közben. Maga a sorozat a 100-140 LE közötti tartományt fedi le, és összesen hat tagból áll alapkivitelben, de opcionálisan CVX hajtóművel is kérhetők. A PUMA széria traktorai 130 LE-től 215 LE-ig terjedő teljesítménytartományban érhetők el. A héttagú családból a PUMA 170 (160 kW/218LE) látta el a neki szánt feladatot. A nagy teljesítményigényű munkagépek működtetéséhez a MAGNUM szériából válogatott a hazai képviselt, ami sorozat tekintetében a 235 LE és 380 LE közötti tartományt fedi le. A bemutatott CASE IH MAGNUM 310, 315 mellől érdemes kiemelni a MAGNUM 340 ROWTRAC változatot, hiszen kialakítása miatt igen csak nagy figyelmet kapott. Az amerikai gyökerekkel rendelkező gyártó ugyanis ötvözte a hagyományos gumikerekes és a gumihevederes járószerkezet előnyeit és megalkotta ezek kombinációját. Míg a traktor mellső részén gumiabroncs, addig a hátsón egy háromszög-alakú heveder található. Az újítás lényege, hogy az erőgép nagyobb vonóerő képességgel és vontatási hatásfokkal bír, csökken a hajtóanyag-felhasználás és a szlip veszélye.


CASE IH MAGNUM 340 ROWTRAC



A traktorok együttes jellemzője, hogy teljesen megfelelnek a mai kor elvárásainak. Mindhárom szériából elérhető a már említett CVX változat is. A károsanyag-kibocsátási határértéket az SCR technológia alkalmazásával érik el, továbbá alacsonyabb üzemanyag-felhasználást tesznek lehetővé. Egyebek mellett a CASE IH fokozott figyelmet fordít a gépkezelők kényelmére, így olyan opciós tételekkel is felruházza traktorait mint a MULTICONTROLLER kartámasz vagy a precíziós technológiában használt eszközök csak hogy néhányat említsünk a sok közül. A PUMA szériától kezdődően standard felszereltségként kínálja GPS előkészítést traktoraihoz a CASE IH.

Szántásos művelés eszközei

Mindhárom munkagépgyártó kínálatában elérhetők a különböző eke változatok, amelyek közül egy-egy be is mutatkozott működés közben. A sort egy a Vogel-Noot mosonmagyaróvári gyárában készülő XS 4 vasú eke nyitotta meg.  Jellemzője, hogy igen robusztus felépítés, gerendely keresztmetszete 150 x 150 x 12 mm, így kötött talajokon is megállja a helyét. A 115 cm-es ekefejosztással és a 82 cm-es vázmagassággal nagy az átömlési keresztmetszete. Eredménye, hogy a nagy kukorica vagy gabona szármaradványos tarlón egyaránt jól használható. Az ekén réselt kormánylemezek találhatók, ami kötött, agyagos területen kevésbé hajlamos az eltömődésre. További előnye a könnyebb vontathatóság, az egyenletesebb talajfelszín és a kisebb kopórész költség. Az XS eke erős kombikerékkel szerelt, amely könnyen állítható mind munkahelyzetbe, mind szállításhoz.


Első gépként a Vogel-Noot XS ekéje volt látható

Ránézésre, társaihoz képest kevésbé tűnt masszívnak a Kverneland által bemutatott 4-fejes váltvaforgató eke, azonban erre rácáfolt. Mint kiderült a gerendely falvastagsága mindössze 6 mm, azonban egy speciális hőkezelési eljárásnak köszönhetően ez a vékonynak tűnő váz egyedülálló rugalmassággal és szilárdsággal bír, így biztosítva stabilitását. A gerendelyen nincsenek furatok vagy varratok, nem gyengítették annak szerkezetét. Minden elem csavarkötéssel kapcsolódik a vázhoz. A vázmagasság 80, az ekék osztástávolsága 100 cm. A fogásszélesség fokozatmentesen állítható 30-50 cm között. A Kverneland ekével 35 cm mélységig végezhető talajművelés. A rászerelt Packomat ékgyűrűs elmunkáló hengerrel a hantok eldolgozása a szántással egy menetben végezhető.

Méretei alapján a legnagyobb ekét a Lemken hozta magával. A 7 testű segédgerendelyes Diamant 11 típusú talajművelő  160 x 160 x 10 mm-es főtartó keresztmetszettel bír. A váz 90 cm magas, az ekefejek osztása 120 cm. A fogásszélesség 33 és 55 cm között állítható. A Diamantra réselt, hosszú élettartamú Dural kormánylemezek kerültek. Kopás esetén nincs szükség a teljes kormánylemez cseréje, elegendő az elhasználódott rész cseréje. Az orrbetétek és ekevasak élettartama mintegy háromszoros a normál edzett acélból készült változathoz képest. Minden ekefejre gyorskapcsolós rendszerrel felszerelhető lazító tüske, így egy menetben végezhető a szántás és a középmély-lazítás. 

Forgatás nélküli talajművelés

A forgatás nélküli talajművelés egyik eszköze a hazai gyártású Vogel-Noot Terradiscpro. A család 6 m munkaszélességig áll rendelkezésre jelenleg, ám a legutolsó információk alapján bővítés várható. Most egy 5 méteres változat dolgozott, amit egy Kvernelad Qualidisc T5000 félig-függesztett rövidtárcsa követetett.

Újdonság volt a Lemken Rubin 12 típusú rövidtárcsa, amivel a német gyártó lehetővé teszi akár a mélyebb, 20 cm mély művelést. A gép alapművelésre és tarlóhántásra alkalmazható. A 3 és 7 m munkaszélesség között készülő Rubint 736 mm átmérőjű csipkés homorú tárcsalevelekkel szerelik. Érdekesség a tárcsalevelek szögállása. A talajjal bezárt szögük 20°, a haladási iránnyal bezárt szög 16°-os, amivel optimális talajbahatolást tesz lehetővé. A gép össztömege több mint 2 tonna, egy tárcsalevélre több mint 200 kg jut.  A két sorban elhelyezett tárcsák között pálcás borona található, ami intenzív keverést és rögtörést biztosít. A második tárcsasor mögött egyengető boronát helyeztek el. Ennek magasságállítását egy fogasléces emelővel oldották meg. A hátsó szekcióba egy robusztus szállítókerék került, amit egy kétsoros lezáró henger követ.


736 mm-es, speciális szögállású tárcsák

a Lemken Rubin 12-n

Kultivátorozás, lazítás

Univerzláis használhatóság jellemzi a Vogel-Noot TerraFlex 500 Hydro grubbert. Viszonylag alacsony, 240-270 LE vonóerőgiényű gép 5 m szélességben képes dolgozni. A TerraFlex család legnagyobb tagján három sorban találhatók a lándzsa alakú rugós szerszámok, amelyek lazítják a talajt. A 80 cm-es vázon a kapák osztása 33 cm. A kapaszárakat egy takaró tárcsasor követi, ami az utolsó kapák által nyitott árkot visszatemetik. A lezárásról és rögtörésről egy 600 mm átmérőjű – száraz és nedves talajon is alkalmazható – TerraPak II ékgyűrűs henger gondoskodik.

A Kverneland igazi újdonsággal készült és bemutatta a Kultistrip névre keresztelt sávművelő eszközét. A technológia lényege, hogy a talajt csak abban a sávban műveli meg, ahol a növény élettere található. A kettős határólókerékkel övezett vágótárcsák átvágják a szármaradványokat és megnyitják a talajt a lazítókéseknek. A lazító vetőegység előtt sávtisztítók gondoskodnak a növényi maradvány és eltömődés mentes felület képzéséről. Az egyenes, hajlított vagy íves lazító kapák 10-35 cm mélység között meglazítják a talajt. A ráerősített állítható ejtőcsővel kijutatható szilárd műtrágya vagy folyékony hígtrágya. A kések melletti terelőtárcsák gondoskodnak a megnyitott sáv formázásáról, míg a lezárásról a művelősor végén elhelyezett henger gondoskodik.


A Kverneland sávművelő eszköze

A kultivátorok sorát végül egy Lemken Karat 9/500 félig-függesztett nehézkultivátor zárta, amely maximális 30 cm munkamélységben, egy menetben kiváló minőségű repce vetésére alkalmas talajt készített, melyben nagy szerepet játszott a 26 cm-es kapaosztás. Ezek 3 sorban vannak elrendezve. A kapasort egy jó rögtörő és visszatömörítőhatással bíró MSW600 ékgyűrűs henger követi.

A kultivátorozás után a lazítás került a figyelem középpontjába, így a Vogel-Noot alapművelő gépe, a TerraDig XXS 5 késes lazító munkáját tekinthették meg az érdeklődők. Az XXS lazítónál a keretmagasság 110 cm, így elérhető akár a 65 cm munkamélység is. A lazító 140x140mm-es robosztus vázzal rendelkezik. A TerraDig lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására. Ezt a feladatot a késszáron elhelyezett szárnyas kések végzik, amelyek helyzete és intenzitása állítható. A fordítható lazító betét túlnyúlik a késszáron, megfelelő hosszúságú élettartamot biztosítva. A megfelelő végső talajállapotról a bemutatón egy kétsoros tüskés hengerrel érték el, de a gép egyéb hengertípusokkal is rendelhető. A végső tiszta talajfelszínről és bakhátmentes munkáról oldalsó terelőlemez gondoskodik.

Kombinált vetőgépek

Az önálló talajművelő eszközök mellett három darab vetőgép kombináció is feltűnt, amelyek egytől egyig szántás és tarlóhántás után is dolgoztak. Egyik ilyen a Vogel-Noot  MasterDrillPro A300. A forgóboronával kombinált vetőgép kifejezetten a kis és közepes gazdaságokat célozza meg és alkalmas aprómagvak vetésére, gabona mellett. Teljesítményigénye nagyjából 150 LE. Tartálytkapacitása 1400 liter. A mellső forgóboronát egy hengersor követi, ami mögött a duplatárcsás vetőcsoroszlyák húzódnak. A lezárásról végül egy görgősor gondoskodik. A gép jó területteljesítménnyel bír, ami 2 ha óránként.

2014-ben újdonságként szerepelt, azóta már jó pár neves díjat begyűjtött a Kverneland U-Drill talajelőkészítővel kombinált vetőgépe. A gépet nagy területteljesítmény jellemzi, így minden eleme ennek jegyében került kialakításra: 4350 literes tartályméret, a programozható földvégi forduló automatika és az akár 15-20 km/h munkasebesség. A vetőgép, ISOBUS kompatibilis, és alkalmas a földvégi fordulókon történő automatikus szakasz elzárásra. A magadagolás pontos, a precíz vetésmélység-szabályozás egységes kelést biztosít. A vetőgép CD tárcsákkal dolgozik, az eltolt tárcsaszerkezet keskeny felépítése biztosít könnyed talajba hatolást, így szinte a teljes csoroszlyanyomás (100 kg) felhasználható a talaj visszatömörítésére a vetőcsoroszlya szárába integrált nyomókerék által. A Kverneland U-Drill felszerelhető feltöltő csigával, vetés ellenőrzővel és súlymérő cellákkal is.

A Lemken kínálatából idén egy félig-függesztett rövidtárcsával kombinált Compact-Soltair 9 típusú kombi vetőgépet mutatott be 3500 literes magtartállyal. A 18 soros vetőegység sortávolsága ez esetben 16,7 cm volt, de elérhető a hagyományos 12,5 cm osztással is. A gép mellső agresszív szögállású, 465 mm átmérőjű részére csipkés tárcsák kerültek laprugós felfüggesztéssel. 4 darab nagyméretű kereke jó vontatást biztosít még nedves talajon is. A vetőtárcsák 70 kg csoroszlyanyomással használhatók. A visszatömörítésről a soronkénti tömörítőkerekek gondoskodnak. A magadagolás elektromos, a dózis 1-500 kg/ha között állítható.

A Nagy Talajművelő Showt a korszerű növényvédelem eszközei zárták. Idén csökkent gépszámmal ugyan, de annál ismertebb típusokkal találkozhatott a nézőközönség. Ilyenek voltak 2014-es bemutatóról is ismert Kverneland  Rau Ikarus S és a Lemken Primus 35 nagyteljesítményű szántóföldi permetezőgépek.

Megállapítható, hogy a rendezvény ismét hozta a kötelezőt. A gyártók és forgalmazók sikeresen, és ami a legfontosabb gyakorlatban mutatták be gépeiket, „megmozgatva” ezzel több száz a rendezvényre kilátogató gazdát. A Nagy Talajművelő Show szervezői biztosan tekintenek a jövőbe. Közösségi oldalukon már most megjelent egy bejegyzés: „Találkozunk 2016-ban is, más gépekkel, más körülmények között.”

-an-

Képgaléria: www.facebook.com/agronaplomagazin

A cikk szerzője: Sik Milán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?