A bihari földeken is bizonyítanak a GRÉGOIRE-BESSON ekék

Agro Napló
Az elmúlt évtizedben jelentős mértékben elterjedt a váltvaforgató ekék alkalmazása a forgatásos alapművelésben. A gazdák egyre nagyobb hányada mond búcsút a hagyományos ágyekéknek és váltja le régi eszközét, egy jóval korszerűbb váltva forgató ekére.  A GRÉGOIRE-BESSON ekéi meghatározó piaci szereplői a hazai váltvaforgató eke kínálatnak.

Ezúttal Sziklai Lászlót, egy olyan berettyóújfalui gazdát kérdeztünk az eddigi tapasztalatairól, aki a hagyományos ágyekéit cserélte le egy GRÉGOIRE-BESSON SP9 6 fejes és egy R47 4 fejes váltvaforgató ekére.

Hány hektáron végeznek művelést összesen évente, és milyen ekével oldották meg korábban az szántást?

Összesen bérmunkával együtt körülbelül évente 600-800 hektár művelését végezzük el. Korábban az őszi mélyszántást, kettő darab hazai gyártású, öt fejes RW Condor félig függesztett, barázdában járó ágyekével végeztük. Ezeket az eszközöket váltotta fel a két GB váltvaforgató eke.



Mikor döntöttek a csere mellett és miért pont ennek a gyártónak a termékeit választották?

2009-ben határoztuk el, hogy fokozatosan áttérünk a korszerű váltvaforgató ekék alkalmazására. Mivel sok éves, kiváló kapcsolatunk van az AXIÁL Kft.-vel, mely cégtől számos más munkagépet, és az erőgépeinket is vásároltuk, így első körben az általuk kínált francia GRÉGOIRE-BESSON SP9 hat fejes, réselt kormánylemezes, segédgerendelyes, féligfüggesztett váltvaforgató eke kipróbálása mellett döntöttünk. Mivel a demo géppel nagyon kedvezőek voltak a tapasztalataink, így a Fendt 930 Vario erőgépünkhöz egy ilyen ekét szereztünk be. A következő három évben szerzett üzemeltetési tapasztalatok egyértelműen igazolták, hogy jól döntöttünk, így két évvel később, ugyan csak az AXIÁL Kft.-től vásárolt 155 lóerős CLAAS ARION 640 traktorunkhoz is egy réselt kormánylemezes, négy fejes, GB  R47 függesztett  váltvaforgató ekét választottunk.


A kép illusztráció!

Konkurens termékeket nem próbáltunk ki, mivel nekünk az eszköz mellett legalább annyira fontos, hogy a forgalmazó cég háttérszolgáltatása kiemelkedő legyen, és ebben az AXIÁL Kft, a maximálist nyújtja számunkra már évek óta.

 

Milyen osztástávolsággal illetve keretmagassággal rendelkeznek az ekék és mekkora fogásszélességgel alkalmazzák őket?

Az SP9 114 cm-es osztástávolsággal és 81 cm-es keretmagasággal, míg az R47 100 cm-es osztással és 78 cm-es keretmagassággal rendelkezik, ekefejenként 45 cm fogásszélességgel. Ezekkel a méretekkel még a hektáronkénti 10-12 tonna termésátlagú kukorica területek után visszamaradt jelentős szármaradványt is kiválóan leforgatja és nem okoz még ekkora mennyiség sem eltömődést az eketesteknél. A munkaszélesség, a 45 cm-es fogásszélességgel jól kihasználható, de ha szükség lenne rá mechanikus úton fokozatonként szabályozható a fogásszélesség. Jó beállítással az eke egyenletes munkát végez ebben a fogásszélességben, és a barázda is megfelelő geometriájú a barázdában járó szélesebb traktorkerekeknek is. Pontos beállítás mellett az eke munkája mindig egyenletes, és a traktort egyik irányba sem húzza el a barázdában járáskor.



Alkalmaznak-e valamilyen kiegészítőt az ekéken, mint pl. előhántó, vagy beforgató lemez, stb.?

Előhántókat nem alkalmazunk az ekéken, mert ezen kiegészítők nélkül is teljesen leforgatja a szármaradványokat, viszont beforgató lemezekkel kiegészítettük a művelő elemeit. Biztos vannak olyan munkakörülmények melyek az előhántók alkalmazásához optimálisak, de esetünkben nincs szükség a munkájukra.



Hogyan alakult a területteljesítmény és az üzemanyag felhasználás az ekék alkalmazásakor?

A hat fejes, SP9-es típussal egy 12 órás műszak alatt átlagban 15-17 hektárt tudunk kiszántani, míg a függesztett négy fejes R47 ekével ez az érték egy hasonló hosszúságú műszak alatt 10 hektár körül alakul. Ha a SP9 területteljesítményét összehasonlítjuk a régi Condor ágyekénél tapasztalt értékkel, akkor egy műszakban olyan 3-5 hektárral teljesít jobban a váltvaforgató eke.

Üzemanyag fogyasztás tekintetében általánosságban elmondhatjuk a 6 illetve 4 fejes GB ekénél egyaránt 25 literes hektáronkénti üzemanyag felhasználást tapasztalunk, persze ez csak optimális talajkörülmények között értendő, a helyi bihari középkötött talajszerkezeten. Amikor nagy az őszi szárazság akkor ez az érték hektáronként egy jó 5 literrel megemelkedik. Ha a régi ágyekénkkel végzett munka során elhasznált üzemanyag mennyiséggel hasonlítjuk össze az üzemanyag felhasználást, akkor olyan 10-15 %-os megtakarítást értünk el a GB váltvaforgató ekék alkalmazásával.

A kopó alkatrészek tekintetében milyen elemeket kellett cserélni az ekéknél és erre mennyi megművelt terület után volt szükség?

Egyelőre egyedül az ekevasakat kellett még cserélni, de az is csak jóval ezer hektárt meghaladó terület kiszántása után vált szükségessé. Szerintem ez igazán hosszú élettartamot igazol a kopó alkatrészek tekintetében is. Más kopó alkatrész cseréjére nem volt eddig még szükség, a réselt kormánylemezek sem koptak el annyira, hogy azoknak a cseréje esedékes lett volna eddig. Ez tény is azt igazolja, hogy ezek az ekék kiváló minőségű és keménységű anyagból készültek és a legnagyobb igénybe vételt is biztonságosan viselik.

Történt-e valamilyen meghibásodás az ekék használata során, hogyan bírták a terhelést az eke szerkezeti elemei?

Nem történt semmilyen meghibásodás, mind a nagyobb eke 180x180 mm-es keresztmetszetű gerendelye, mind pedig a R47 eke kisebb keresztmetszetű gerendelye mindenféle repedés, és törés nélkül kiválóan viselte még a legszárazabb legkeményebb talajkörülményeket is. A fordító berendezés tengelye is mind két ekénél mid a mai napig megbízhatóan, törés, sérülés, és deformáció mentesen végezte a dolgát, megfelelően bírta a robosztus gerendely súlyát.

Mennyire van megelégedve a forgalmazó Axiál Kft. szolgáltatásával?

Teljesen meg vagyok elégedve a forgalmazóval, ha szükségem van kopó alkatrészre, a megrendelés másnapján már itt a csere alkatrész. Amennyiben valamilyen szakmai segítségre van szükségem a területi képviselő, illetve a szervizes szakemberek mindig a rendelkezésemre állnak, a területi képviselővel pedig szinte napi szinten tartjuk telefonon a kapcsolatot, de személyesen is rendszeresen meglátogat.


A kép illusztráció!

 

Kinek ajánlja a GRÉGOIRE-BESSON váltvaforgató ekéket?

Akik már régóta gondolkodnak az ágyekés szántásról való átállásra, azok ne habozzanak és minél hamarabb cseréljék le régi ekéjüket váltvaforgató ekére, mert nagyon  hamar megtérül a befektetésük. Mivel az ekefejek mindig egy irányban forgatnak, mindig saját barázdájukba térnek vissza, ezért a művelés során, a tábla két szélének kivételével, bakhátak és osztóbarázdák nem keletkeznek, tehát egyenletesen kiszántott területet hagynak maguk után. Ez a későbbi művelés során is megkönnyíti a munkát. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom a GRÉGOIRE-BESSON váltvaforgató ekéit, akik a korszerűtlen ágyekés szántásról szeretnének váltani a váltvaforgató eke használatára, de akik már meglévő váltvaforgató ekéjüket szeretnék egy újabbra cserélni azok is feltétlen próbálják ki mielőtt döntenek. A legnagyobb igénybe vétellel is gond nélkül birkóznak meg és munkaminőségük minden körülmény között kiváló, a forgalmazó AXIÁL Kft. pedig folyamatos megbiztató, kiszolgálást nyújt mindenkor.

Farkas Imre

A cikk szerzője: Farkas Imre

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!