2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

N-Lock Magazin - 2015. október

Agro Napló
A Dow AgroSciences Hungary Kft. jelen kiadványával kíván segítséget nyújtani, hogy az új időszakban előtérbe kerülő környezetmegőrző technológiák alkalmazásával a magyar Termelők hatékonyan eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő versenyben.


Az Európai Unio 2015 augusztusában jóváhagyta Magyarország Vidékfejlesztési Programját, ezzel elhárult minden akadály, hogy jelen költségvetési ciklusra vonatkozó támogatási forrásokhoz hozzá férjenek a gazdálkodók. Ennek egyik első lépése az Agrár Környezetgazdálkodási támogatás pályázati felhívás megjelenése.

A Vidékfejlesztési Programban lévő valamennyi támogatás esetében újdonság, hogy a támogatások igénylésének menete megváltozik: míg korábban az eljárási szabályokat a 2007. évi XVII. törvény és a közigazgatási hatósági eljárási szabályairól szóló törvény (Ket.) határozta meg, addig mostantól ezek a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet hatálya alá fognak tartozni, amely alapján a támogatási jogviszonyra a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályai alkalmazandók. Ez a változás elsődlegesen azt jelenti, hogy a támogatási feltételek nem jogszabályokban, hanem pályázati formában kerülnek meghirdetésre, azokra pályázatot (támogatási kérelmet) kell majd benyújtani.

A pályázati felhívások a www.palyazat.gov.hu honlapon kerülnek meghirdetésre. A benyújtásra az eddigiekhez hasonlóan az MVH elektronikus felületén lesz majd lehetőség. A támogatások odaítélésére a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet eljárási szabályai alapján, az AKG esetében támogatói okirat kibocsátásával kerül sor.

AZ N-LOCK SZEREPE

Az N-Lock hatására a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogén veszteség (csökkenti a denitrifikációt és a nitrát kimosódást) és a trágyázás negatív környezeti hatását. Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekszik a termés és a minőség. Az N-Lock elsősorban a karbamid műtrágyáknál, folyékony ammóniánál, a folyékony nitrogén oldatoknál és a híg vagy szilárd szerves trágyáknál fejti ki kiváló hatását.

Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását. Hatására nő az ammónium-ion tartalom a talaj felső (0-30 cm) rétegében illetve csökken a nitrát-ion tar­­talom a talaj mélyebb (60-90 cm) rétegeiben. Az N-Lock kezelést követő 2 hónap múlva a talajban felső rétegében még volt a növény számára felvehető nitrogén, ellentétben a kezeletlennel.  A kijuttatott nitrogénforma lebomlása lassul, a növény számára hosszabb ideig van jelen felvehető nitrogén forma. Az N-Lock hatására  a nitrogén a talaj felső 0-30 cm-es rétegében helyezkedik el, aminek következtében növekszik az ammónium forma aránya.

Az N-Lock kiváló eszköze lehet az intenzív gazdálkodást folytató termelőknek.

A repcében, ahol nagy mennyiségű nitrogén visszapótlás folyik, a magas termésátlagok mellett sok tápanyag veszendőbe megy. Mivel a veszteség a talajvíz és a légkör irányába is zajlik, ez nagyon komoly környezetszennyezést is okoz. Ennek a veszteségnek a csökkentésére továbbá a kijuttatott tápanyag jobb hasznosulására alkalmas a nitrapyrin hatóanyagú N-Lock. A nitrapyrin gátolja a Nitrosomonas baktérium fajok élettevékenységét, így lassítja a nitrifikációs folyamatokat.

Ezáltal az ammónium-ion átalakulása nitritté, majd nitráttá lelassul, a növény számára így nagyobb mennyiségben megmarad a stabilabb tápanyagforma, ami termésnövekedésben és környezetkímélésben is nagy szerepet játszik.


Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekszik a termés és a minőség

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amihez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe...

Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!