Corum® – gyengéd a szójához, kíméletlen a gyomokhoz

Agro Napló
A szója az egyik legértékesebb szántóföldi növényünk, köszönhetően a magjában található olajnak, a magas fehérjetartalomnak és az értékes vitaminoknak. A Magyarországon termelt szójamennyiség messze alatta marad a hazai állattenyésztés és élelmiszeripar szükségleteinek, így jelentős importra szorulunk.

A termesztés eredményességét számos tényező befolyásolja, amelyek közül kiemelendő a gyomirtás. A szója gyomirtására használható herbicidek köre szűk. A preemergens kezelések, amennyiben kipermetezésüket megfelelő mennyiségű csapadék követi, hatékonyak vagy gyérítik az apró magvú, sekély talajmélységből csírázó gyomokat. A gond akkor jelentkezik, ha elmarad az eső és nincs lehetőség öntözésre, illetve a szójatábla nehezen irtható gyomokkal fertőzött.

A Corum® új lehetőség a szója állománykezelésére. A herbicid 22,4 g/l imazamoxot és 480 g/l bentazont tartalmaz, amelyek levélen keresztül felszívódva pusztítják el a gyomnövényeket. A két ismert hatóanyag kombinálása jó ötletnek bizonyult, a Corum® 2015-ben az ország különböző térségeiben bizonyított eredményesen kísérleteinkben.

Szakértői tipp: A Corum® + Dash® HC gyorsabb és erősebb gyomirtó hatásának köszönhetően biztonságosabban védekezhetünk a szójában előforduló magról kelő gyomnövények ellen, segítve ezzel a magas termés elérését.

Szekszárdon a szójaterület 3,5 l/ha Wing®-P preemergens permetezést követően 1,9 l/ha Corum® + 1,0 l/ha Dash® HC kezelést kapott. A szója a permetezéskor 2-4 leveles, a gyomok (csattanó maszlag, szerbtövis, fehér libatop, szőrös disznóparéj) szintén 2-4 leveles fenológiai állapotban voltak. A hatékonyság eredményességét bizonyítja, hogy a terület röviddel a betakarítás előtt is gyakorlatilag gyommentes volt (1. kép). A szójatáblán fertőző fenyércirok ellen 2,0 l/ha Focus® Ultra + 1,0 l/ha Dash® HC kombinációt permeteztünk ki.


1. kép: Corum®-mal kezelt szójaterület, kezeletlen kontroll a bal sarokban. Szekszárd, 2015.10.18.

Eredményes volt a gyomirtás Táplánszentkereszten is, ahol a Corum® + Dash® HC kiemelkedő hatékonysággal pusztította a selyemmályvát (2. kép) valamint a fiatal kakaslábfüvet (3. kép). Csátalján a csattanó maszlag ellen bizonyított a kezelés (4. kép).


2. kép: Elpusztult 4 leveles selyemmályva

3. kép: Elpusztult kakaslábfű

4. kép: Kiváló hatékonyság a csattanó maszlag ellen

Érsekvadkerten a parlagfű és a szerbtövis ellen dolgozott eredményesen a Corum® + Dash® HC (5. és 6. kép).


5. kép: Pusztuló parlagfű

6. kép: Elpusztult csúcshajtás a szerbtövisen

A Corum®-ot 1,9 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash® HC adjuvánssal, tankkombinációban széles időintervallumban használhatjuk a szójaállományban. A herbicidet a szója 2 és 8 leveles fejlettsége között permetezhetjük ki biztonságosan.  A kezelést a magról szaporodó gyomnövények érzékeny fenológiai állapotához időzítsük. Amennyiben a parlagfű vagy a fehér libatop jelenti a gondot a szójatáblán, a gyomnövények 2-4 valódi leveles állapotában végezzük el a permetezést. A Corum® az egyre elterjedtebb – nagyméretű magjának és viaszos levelének köszönhetően nehezen irtható – varjúmák ellen is jó hatékonyságú.

Fontos megemlíteni a Dash® HC szerepét. A Dash® HC-nek köszönhetően egyenletes lesz a permetlécseppek eloszlása a gyomnövények levelein, segíti a herbicid hatóanyagok gyors bejutását a hatás helyére, növelve ezzel a kezelés esőállóságát. A Dash® HC alacsony levegő páratartalom esetén is biztosítja a herbicidkezelés eredményességét.

A perzselésveszély elkerülése miatt tartsuk be azt az általános szabályt, hogy 25 °C felett ne permetezzünk.

Gazdagné dr. Torma Mária

fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Gazdagné dr. Torma Mária

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?