A tejfehérje minőségének növelésével több sajtot tudunk készíteni

Agro Napló
Skócia, UK - Egy helyi projekt segíteni fog a tejtermelő gazdáknak Kintyreben és Gighaban, hogy növeljék az előállított tejük minőségét, amely képes lesz növelni a sajttermelést a Campbeltown Creamery-nél.

A projekt vezetői a SAC Consultingnál, Skócia Vidékfejlesztési Főiskoláján úgy gondolják, hogy a tej magasabb kazein tartalma nagyobb mennyiségű sajt előállítását teszi lehetővé. Ez segíteni fog a gazdáknak, hogy jobb minőségű tejet termeljenek. A vezető tejipari tanácsadó David Keiley szerint a „tej minőségét erősen befolyásolja a genetika, az állat környezete és a tartásuk módja. Ezen elemekkel a gazdák elsajátíthatják, hogyan léphetnek egy magasabb szintre. Segítünk nekik 2,8%-os vagy magasabb kazein tartalmú tejet előállítani”. A genetika egy speciális téma lesz, miszerint tenyésztéssel javítható a kazein szint a tejben, ennek ideje azonban 2-3 év. A takarmányozási menedzsment változtatásával már 6–12 hónap alatt látható eredmények érhetőek el. Mr. Keiley a legjobb minőségű takarmányok etetését javasolja két típusban (szilázs és egész növény szenázs), kukoricával keverve keményítőforrásként és a bendőflóra egyensúlyának beállítására, a lebomló és nem lebontható fehérjék etetése, mint például a repce és a Hi Pro szója. Mr. Keiley azt mondta: „A kintyre-i tejtermelők a végtermékre összpontosítanak és arra, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten. Magas kazein tartalmú tejből jobb minőségű sajt lesz és csökkenthető a kisebb értékű sajtgyártási melléktermékek mennyisége, mint például a vaj és a tejsavó.

„Gazdaságilag a tejfeldolgozóknak több figyelmet kellene fordítaniuk a kazein tartalomra a skóciai sajtkészítés tekintetében. Az összes tej kétharmadából sajt lesz, és a tej árát a kazein tartalomtól függően kell alakítani a jövőben”.

Forrás: TheCattleSite News Desk, 2015. 11. 04.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
The European Green Deal

The European Green Deal

The European Green Deal sets out how to make Europe the first climate-neutral continent by 2050, boosting the economy, improving people's health and q...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!