Agrimax kukoricahibridek Szerbiából - Eredmények és célok

Agro Napló
A Szegána Kft. 2014-ben adott hírt először az AGRIMAX szerbiai nemesítőház kukoricahibridjeinek magyarországi első lépéseiről. A kukoricahibridek menetelése a magyar piacon 2015-ben tovább folytatódott.

Az azt megelőző évi optimális viszonyokhoz képest jóval mostohább körülményekkel kellett a hibrideknek 2015-ben megbirkózni. Az egész vegetációs időszakon végig húzódó 6 hőstresszes ciklust októberre, a betakarítás idejére megkoronázta a két hétig tartó esőzés, amely országosan és hibridtől függetlenül a kukorica eredményességét végérvényesen a mélybe taszította.

 Az ország északi, északkeleti régiójában már a tavasz végén látszódott, hogy nem tudják megközelíteni sem a 2014-es eredményeket. Kisrozvágy térségében az április második felében teljesülő vetésidőben hullott kevéske csapadékkal kellett a növényeknek megelégedniük. Ehhez sajnos utánpótlás július végéig sem érkezett, amikor fajtól és hibridtől függetlenül a szántóföldi növényféleségek kimerültek. Az északkeleti régióban, a Tisza déli oldalán sem voltak sokkal jobbak a vegetációs időszak termesztési feltételei, de valamivel szerencsésebbnek mondhatják magukat a térségbeli gazdák, legalábbis azok, akik a jégkártól megmenekültek. A kukorica augusztus végi-szeptemberi betakarításakor 3,5–7 t közötti hektáronkénti mennyiség kerülhetett a raktárakba szárítási költségteher nélkül. Filep Sándor tunyogmatolcsi termelő elmondása szerint a 2014-es nagyszerű termésszintet az Agrimax hibridekkel sem tudta 2015-ben megismételni, de legalább takarított be kukoricát, nem úgy, mint a más hibrideket használó gazdatársak többsége. A Kalina koraiságának, a Zeros és Rabina kimagasló állóképességének és stressztűrésének köszönhetően a 2014-es kimagasló eredmények után a megváltozott viszonyok között is megállta a helyét. 2016-ban is számít az Agrimax hibridekre.


Békés megyében – a dél-Alföld egyik legjobb termőhelyén –  a Dombegyházi Agrár  Zrt.-nél kerültek hibridjeink másik 40 kukoricahibrid mellett fajtasoros vetésre. Az aszály ezt a régiót is erősen sújtotta, így természetesen itt sem kellett 13–15 t/ha termést betakarítani, mint 2014-ben, csak 6–8 tonnát hektáronként. Azonban számunkra az a fontos, hogy a jelen lévő nemesítőházak új hibridválasztékának tagjaival minden tenyészidőben az Agrimaxosok állták a versenyt, sőt…

Kunszentmiklóson, a Kiskunság észak- nyugati csücskében is az aszályos körülmények ellenére a réti erdőtalajon jól vizsgáztak hibridjeink. Az október közepére ütemezett vágást azonban megakadályozta a térségre zúdult 80–90 mm eső, így jelentős kárt okozva (vadkár, szárítási veszteség).


A Dunántúlon is üzemi méretben és fajtasorokban egyaránt kipróbálásra kerültek az Agrimax hibridek.

Körmend határában, magyarszecsődi területein már második évben találkozik Sipos Szabolcs gazdálkodó az Agrimax kukoricahibridekkel. A 2014. 10-11 tonna/ha termését 2015-ben csak 6,3 t/ha átlagtermés követte, amely az aszály sújtotta Alpokalján elfogadhatónak volt mondható.

A Kaposvári Szakiskola 18 hibridet tartalmazó hibridsorában a Rabina 124%-os eredményével (7,37 t/ha) az 1. helyet foglalta el. Ezen teljesítményével az eddig ismeretlen, új csoport hibridje rögtön magára vonta a figyelmet, amelyet a jövőben kamatoztatni is fog.

Reményeink szerint a széles hibridválaszték ellenére a gazdák a megbízhatóságot és az eredményességet helyezik majd előtérbe, amit az Agrimax biztosít számukra. Az ország területéről csak felvillantásképpen említettünk eredményeket, de a hibridek potenciálját igazolva sok-sok elégedett termelőnk várja az áprilist, továbbra is az Agrimax hibridválasztékát használva.

Az előttünk álló 2016. évben a Szegána Kft. négy Agrimax hibriddel áll az érdeklődő gazdák szolgálatára az alábbi tenyészidő tartományokban:

KALINA (FAO 280)

ZEROS (FAO 360)

RABINA (FAO 400)

ZONA (FAO 420)

Az alábbi elérhetőségeinken várjuk régi és leendő vásárlóinkat az Agrimax hibrideken kívül kukorica és napraforgó széles hibridválasztékkal, tavaszi kalászos és zab vetőmagokkal, pillangós növény (szója, borsó, lucerna, vöröshere) vetőmagokkal, egyéb aprómagvakkal (cirok, szudánifű, köles, mohar),  illetve zöldítésben és zöldugarhoz alkalmazható keverékekkel:

Szegána Kft.,

6791 Szeged, Dorozsmai út 143.

Tel./fax.: +36-62/554-640

Czirok Katalin: +36-30/6553-584

E-mail: szegana1@t-online.hu


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!