Cyflamid, a lisztharmat takarító!

Agro Napló
A 2015-ös esztendő az almatermesztőknek nem volt egy átlagos év. Az országos alma termésátlag csak a fele volt a 2014-es évnek, az alma értékesítési ára viszont kedvezően alakult. A hosszú, meleg, csapadékmentes időszakok nagyon megviselték az ültetvények nagy részét. Ezek az időjárási tényezők kitűnő feltételeket biztosítottak az egyik legjelentősebb almabetegség, a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) számára.

Balkány, üzemi kontroll, lisztharmat fertőzés: 6-os skálaérték

Világszerte több mint 600 lisztharmat gombafaj ismert, melyek mintegy 10 000 növényfajt betegítenek meg. Az Európai Unió országaiban a legnagyobb mennyiségű fungicid felhasználása az elmúlt évtizedben a termesztett növények lisztharmat fertőzéseinek megfékezésére irányult.

Almásaink igen gyakori, úgyszólván állandó betegsége az alma lisztharmat. E kórokozó az egész vegetációs időszakban veszélyezteti a fiatal, zöld növényi részeket és a gyümölcsöt. A fertőzött vesszők és termőnyársak csúcsrügyeiben áttelelő kórokozó indítja a primer tüneteket, melyek már egérfüles állapottól megjelennek. Védekezés ellene, még a nyugalmi időszakban mechanikai úton, metszéssel történhet, amikor az úgynevezett „gyertyás vesszőket” távolítjuk el.

A párás, meleg időjárás kedvez a fertőzés kialakulásához, de a lisztharmat más betegségektől eltérően nem igényel vizet a fertőzéshez. A lisztharmat fertőzése különösen a Jonathan fajtakörhöz tartozó fajtákat veszélyezteti, ahol nem ritkán 4–7 alkalommal kezelnek kimondottan-e betegség ellen. A kritikus időszak az április végétől június közepéig tartó intenzív hajtásnövekedés időszaka, ahol a betegség a fiatal vesszőket támadja meg.

Védekezni kémiai úton csak a másodlagos (szekunder) fertőzések ellen tudunk hatékonyan felszívódó, vagy mélyhatású és kontakt gombaölő szeres kombinációkkal.

Az elmúlt egy-két évben egy új korszak kezdődött el a lisztharmat elleni védelemben, a teljesen új hatásmódú, lokálszisztemikus CYFLAMID gombaölő szer megjelenésével.

A készítmény az eddigi lisztharmat elleni szerektől eltérően nem egy vagy két ponton támadja a gombát a fejlődése során, hanem öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat minden növekedési stádiumában hatékony. Ez a tulajdonsága rugalmassá teszi a készítményt a felhasználó számára, aki így virágzástól a vegetáció végéig bármikor kijuttathatja a CYFLAMID-ot, évi két alkalommal, akár egymás után is, 7–10 napos permetezési fordulóval. A rugalmas kijuttatás egyúttal lehetővé teszi, hogy kihasználjuk a CYFLAMID mind preventív (megelőző), mind kuratív (gyógyító) hatását is. Több szempontból célszerű  a készítmény preventív használata!

A termékre jellemző a gyors hatás a növényben, így gyakorlatilag a kijuttatástól számolva két óra múlva bekövetkező csapadék már nem befolyásolja a készítmény hatékonyságát.

A CYFLAMID további additív értéke a kiemelkedő gázhatás, ami egy sűrű ültetvényben különösen előnyös, ahol a nem mindig tökéletes kijuttatás miatt nem jut el a permetcsepp a levél minden részére, így itt a hatóanyagnak a gázhatása segít megvédeni a gombától a levelet, ill. hajtást.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2015-ben három helyszínen: Tuzséron, Balkányban és Nyírmadán állított be almában bemutató kísérletet a Sumi Agro Hungary Kft. Ezeken a helyszíneken a CYFLAMID mellett más gombaölő, rovarölő, atkaölő, és egyéb típusú készítmények is bemutatásra kerültek a Sumi Agro színes, ültetvényekben használható termékpalettájáról. Mindhárom ültetvényben évi kétszeri alkalommal kezeltek CYFLAMID-dal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőző jellegű, évi két kezeléssel és kiegészítő egyéb kezelésekkel meg lehetett védeni az ültetvényünket a lisztharmattól, még olyan kritikus évben is, mint amilyen a 2015-ös év volt. Fertőzött ültetvényekben a kezelést követően a fertőzött hajtásokból egészséges hajtások fejlődtek tovább és még nagy fertőzési nyomás hatására sem betegedtek meg újból. Ugyanez nem volt elmondható a kísérletben szereplő egyéb lisztharmat ellen kontrollként alkalmazott készítményeknél.



Balkány, üzemi kontroll, lisztharmat fertőzés: 6-os skálaérték

A CYFLAMID kitűnően keverhető egyéb más, varasodás elleni készítményekkel. A kísérletekben is bizonyította monília elleni hatékonyságát is, így használatakor a lisztharmat mellett a monília ellen is eredményesen védekeztünk. Mivel a cyflufenamid teljesen új hatóanyag, így a rezisztencia megelőzésében, ill. rezisztencia törésben is fontos szerepe van, ha kellő körültekintéssel alkalmazzuk.

Felhasználása az intenzív hajtásnövekedés időszakában javasolt, évi kétszeri alkalommal, akár egymás utáni permetezési fordulóban is (8–10 nap). Dózisa: 0,3–0,5 l/ha.

A kísérletek és a felhasználók véleménye alapján egyhangúan elmondható, hogy a Cyflamid a lisztharmat elleni védelem egyik alappillére az ültetvényekben. Kimagasló hatékonysága jól mérhető, markáns és látványos volt a lisztharmat elleni szerekkel történt összehasonlító vizsgálatokban. A lisztharmat számára kedvező években, továbbá a fogékony fajtáknál mindenképpen a technológiai elem részét kell, hogy képezze a CYFLAMID az eredményes növényvédelem érdekében.

Kántor Tamás és Mándoki András

www.sumiagro.hu

A cikk szerzője: Kántor Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?