A BIOFIL szója

Agro Napló
A hazánkban termesztett GMO-mentes szójának nagy értéke van a nemzetközi piacon. Nemcsak az emberi táplálkozásban, hanem az állati takarmányozásban is fontos szerepet tölt be a fehérjenövény. A zöldítési program miatt is jelentős támogatást élvez a szója, így 2014. évről a 2015. évre jelentősen megnövekedett a szója termőterületek nagysága (80%-kal) és a termesztő gazdák száma is (165 %-kal). A 2014. év időjárása kedvezett a szójának, azonban a 2015. év már nem. Ez tükröződik az országos termésátlagokban is, 2, 69 t/ha és az 1, 9 t/ha mennyiségeket tekintve. A sikeres szójatermesztés sok tényezőtől függ. Fontos a fajtaválasztás és a megfelelő technológia, növényvédelem alkalmazása. A meleg, magas páratartalmú folyóvölgyek a legalkalmasabbak a pillangós virágú növény számára. A helytelenül végzett gyomirtás például 30 %-kal is visszavetheti a termésátlagot. A gümőzést is sok tényező befolyásolja: fontos a vetéskori és csírázáskori talajhőmérséklet, a termőföld levegőzöttsége és nitrogénellátottsága is. A szójatermesztő gazdáknak a BIOFIL Szója és a BIOFIL talajspecifikus baktérium készítményünkkel segíteni szeretnénk, és támogatni a szép, egészséges növényt, a bőséges és jó minőségű termést azáltal, hogy a gümőzés folyamatát termékeinkkel erősítjük, biztosabbá tesszük.

Miért éppen a BIOFIL szója?

A BIOFIL Szója és a Savanyú, Lúgos, Normál talajoltó készítmények kifejlesztése több éves intenzív kutatómunkát igényelt. A kombinációban ajánlott készítményeket a kutatók úgy állították össze, hogy a baktérium törzsek egymás hatását támogatják, egymás tevékenységére épülnek. A BIOFIL Normál és Savanyú termékben lévő törzsek biztosítják a fejlődő növény számára a káliumot, foszfort, nitrogénnel látják el a gümők képződéséig. Az oldalgyökér képződés serkentésével pedig segítik a gümők kialakulását. Emellett egészségesebbé teszik a talajt és ezáltal a növényt is. A talaj szerkezetét javítják, így a levegős talaj is nagyban hozzájárul a sikeres gümőzéshez. A jól fejlett, működő gümők megfelelő szinten látják el a növényt nitrogénnel, így fejlődésük és a bő termés nagyban biztosított.

Eredmények

A BIOFIL Szója és talajspecifikus oltóanyaggal kezelt területeken 2014. és 2015. évben 10-20 %-kal magasabb termésátlagokat mértünk a kontrollhoz képest, több megyében (pl. Győr-MosonSopron, Zala) pedig a kezelt területeken 3,0-3,3 t/ha eredményt regisztráltunk.

A BIOFIL szójaoltási technológia hatása

  • Nincs nitrogénhiányos állapot még a gümőképződés előtt sem (azospirillumok nitrogénkötése).
  • A baktériumtörzsek tápanyagfeltáró tevékenysége miatt (K, P) a növény tápanyag ellátottsága biztosított (K, P mobilizálók, pl. Agreia pratensis, Ar throbacter crystallopoietes, Pseudomonas jessenii).
  • Jó eséllyel megtörténik a gümőképződés (szimbionta nitrogénkötő Bradyrhizobium japonicum).
  • Bőséges, jó minőségű termést eredményez a megfelelő gümőszám.
  • Egészséges a talaj és a növény az egyes törzsek sziderofór termelése okán, így növényi kórokozók elleni hatás is tapasztalható (pl. Paenibacillus peoriae, Agreia pratensis, Arthrobacter crystallopoietes).

Technológiai ajánlás

A BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítményt a hatékony kezelés érdekében BIOFIL Normál vagy Savanyú baktérium talajoltó készítményekkel együtt, kombinációban ajánlott felhasználni. Vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, majd beforgatva alkalmazzuk a BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítményt. Adagolását tekintve a kijuttató eszköztől függően 50-400 l/ha vízmennyiséggel hígítva – a BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítményből 0,2-0,4 liter t, és a megfelelő BIOFIL Normál vagy Savanyú talajoltó készítményből 1 litert hektáronként.

  • régió: Fok Imre 06 (70) 363 5467 Pest, Nógrád, Heves, B-Z. megye
  • régió: Buza Lajos fejlesztési szaktanácsadó 06 (70) 670 0138 J-N-Sz., Hajdú-Bihar, Sz. megye
  • régió: Farkas Gyula 06 (30) 938 6481 Békés, Csongrád, B-K. megye
  • régió: Buza Krisztina 06 (30) 958 5904 Fejér, Tolna, Somogy, Baranya megye
  • régió: Mátyás István 06 (30) 957 4623 Zala, Vas, Veszprém megye
  • régió: Péter Attila 06 (20) 562 3123 Gy-M-S., Komárom-Esztergom megye
  •  

    1095 Budapest, Soroksári út 48-54.

    Telefon/fax: 06 (1) 793 2670

    E-mail: info@terragro.hu

     www.terragro.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A nagy BIOFIL Trió

    A nagy BIOFIL Trió

    BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?