Gép-Mix – 2016. március

Agro Napló
Bekebelezték a Monosem gépgyárat AmaSelect: Növényvédőszer-megtakarítás 50 cm-es szakaszolóval Kverneland CL GEOspread - Súlymérős műtrágyaszóró középméretű gazdaságok számára Átadásra került a 2100. Landini Alumíniumból készült új vetőegység a Tempo vetőgépen

Bekebelezték a Monosem gépgyárat

Végéhez ért a Monosem precíziós vetőgépgyártó vállalat felvásárlása, - olvasható a John Deere weboldalán. A John Deere tájékoztatása szerint a felvásárlás érinti a gyár négy franciaországi és két amerikai gyáregységeit.


A felvásárlás elősegíti az amerikai gyártó óriás piaci pozíciójának erősítését a precíziós vetés szegmensében, valamint további szakértelmet biztosít a vetési technológia továbbfejlesztésében.

A Deere megtartja a Monosem márkanevét és védjegyét és nem tervez változtatást az innovációs megoldásokról híres gépgyártó függetlenségének megváltoztatásán sem.

AmaSelect: Növényvédőszer-megtakarítás 50 cm-es szakaszolóval

Az UX függesztett permetezőgép és a Pantera önjáró részére újdonságként kínálja az Amazone az AmaSelect elektronikus egyedi fúvókakapcsolást 50 cm-es szakaszolóval. A GPS-Switch automatikus forduló- és szakaszolókapcsolással kombinálva, mely önmagában kereken 5% permetszer-megtakarítást tesz lehetővé, az átfedéseket (átlapolásokat) az AmaSelect egyedi fúvókakapcsolással tovább lehet csökkenteni. Ez a hagyományos szakaszolókapcsolással szemben további átlagosan 5% permetszer-megtakarítást eredményez a terület kialakításától, munkaszélességtől és a szakaszolók számától függően.

Az AmaSelect meghatározó újdonsága a 4-szeres-fúvókatartó a fúvókák elektromos át- és lekapcsolásával. Ekkor az egyes fúvókák kapcsolása rendszerint 50 cm-es szakaszokban történik GPS-Switch-csel. Ezenfelül lehetőség van arra is, hogy az egyes fúvóka optimális nyomástartományának elhagyásakor egy kisebb vagy nagyobb fúvókára kapcsoljon át vagy akár egy második fúvókát is bekapcsoljon. Ha a 4-szeres-fúvókatartó minden fúvókatípusához egyszer betáplálták az optimális nyomástartományt az ISOBUS-fedélzeti számítógépbe, úgy az AmaSelect a fúvókákat a kijuttatandó mennyiségtől és a haladási sebességtől függetlenül ezen adatok alapján kapcsolja át. Ha szükséges, a vezető a fedélzeti számítógépen keresztül át tud kapcsolni a négy fúvóka között, ezért már nem kell kiszállnia a traktorból.

Az AmaSelect alapfelszereltségéhez tartozik a LED-egyedifúvóka-megvilágítás és a DUS pro nagynyomású keringtető rendszer. A DUS pro még lekapcsolt fúvókák esetén is megakadályozza a lerakódásokat, eltömődéseket, és a kimosódásokat. A permetezővezetékek mindig feltöltöttek, és a teljes munkaszélességen azonnal használhatók.

Igény esetén ezenkívül tetszőleges számú szakaszoló konfigurálható tetsző-leges számú fúvókával. Ez érdekes lehet különösen azon bérvállalkozók számára, akik különböző művelőút-rendszerekkel dolgoznak, mivel azzal lehet a fúvókakapcsolást optimálisan a különböző munkaszélességekhez beállítani.

Opciós felszereltségként érhető el egy hosszabbító készlet, így az AmaSelect egységet valódi 25 cm-es fúvókatávolsággal is lehet használni. A célterületi távolság kevesebb mint 50 cm-re csökkenhet. Ez a variáció ezenkívül kiegészíthető a Highflow opcióval a rendkívül nagy felhasználási mennyiségű alkalmazásokhoz.

Forrás: amazone.hu

Kverneland CL GEOspread - Súlymérős műtrágyaszóró középméretű gazdaságok számára

Kverneland bemutaja a GEOspread szakazsvezérlést közepes méretű gazdaságok műtrágyaszóróihoz is.


Kverneland bemutatja az Exacta CL GEOspread műtrágyaszórót 1100 – 2450 literes tartálykapacitással, ideális közepes méretű szántófölddel rendelkező gazdaságok és professzionális tejgazdaságok számára. A GEOspread rendszer középméretű műtrágyaszórókon is lehetővé teszi a munkaszélesség nagyon gyors és pontos beállítását ISOBUS terminálon keresztül.


Mintegy 5-10%os műtrágya megtakarítás

Alapja az előző lefedések, táblaszélek, forgók és dokumentációk, az automatikus szakaszvezérléssel beállítható a munkaszélesség, a GPS helymeghatározó rendszerének köszönhetően pedig a kiszórandó mennyiség, amely tökéletes szórásképet, fedést biztosít. Például, mikor szabálytalan alakú mezőn dolgozik, a GEOspread lépésről-lépésre beállítja a munkaszélességet. Nincs szükség semmilyen más beállításra sem, a műtrágyaszórón és az ISOBUS terminálon sem!

A Kverneland Exacta CL GEOspread műtrágyaszóró maximum 14 szakaszolásra képes, amely 2 méteres szakaszokban variálható. A tárcsa állandó forgási sebesség és a pontos feladási pont miatt, a GEOspread pontosan lekapcsolja a szakaszokat egyenként, vagy egyoldalon, amíg az utolsó szakaszhoz nem ér. Ezzel a technológiával megelőzhető a műtrágya pazarlása és az átfedés már a múlté. A 2 méteres szakaszonként variálható szórásszélesség képes a külső és a belső szakszok lekapcsolására, illetve a szórásszélesség egyoldali lecsökkentésére, amivel jelentős műtrágya mennyiséget spórolunk.

A Kverneland szórási táblázat weboldala ponbtos útmutatást ad, hogyan tudja bekalibrálni az Exacta CL GEOspread  műtrágyaszóróját. Illetve lehetősége van arra is, hogy ezt a szórási táblázatot alkalmazás formátumban letöltse a Google Play Áruházból vagy az App Store-ból.

Forrás: kverneland.hu

 

Átadásra került a 2100. Landini

Átadásra került Magyarországon a 2100. Landini traktor. A Landini legnagyobb, 7-215 típusát az AXIÁL Kft. zalaegerszegi telephelyén vette át tulajdonosa, a Nemesnép környékén gazdálkodó Kovács Jenő.

A közel 140 hektáron gazdálkodó, növénytermesztéssel és méhészettel foglalkozó gazda családtagjaival együtt működteti vállalkozását. Az átadott traktor nem az első Landini az udvarban, Kovács Jenő 2002-ben vásárolta az elsőt, egy 90 lóerőset, majd 2007-ben egy 160 lóerős Landpower következett. A hosszú évek és a sok üzemóra kedvező tapasztalatai segítettek hozzá a mostani, még nagyobb gép beszerzéséhez az üzletembert.

Kovács Jenőnek az AXIÁL képviseletében Umenhoffer Péter, marketingigazgató és Sebesi István, termékmenedzser adta át a 2100. Landinit. A zártkörű átadáson jelen volt még Egyed János, ügyfélkapcsolati vezető és Ujj László, területi képviselő is.

A 7-215-ös, a Landini jelenlegi zászlóshajója a magas igényeket kielégítő technológiát, műszaki tartalmat testesíti meg, ami könnyű kezelhetőséggel és megbízhatósággal párosul. A traktor F.P.T. gyártmányú, hathengeres, 6,7 literes, common rail erőforrása a német ZF, „Roboshift” sebességváltóval és számos jól ismert márkájú részegységgel olyan kombinációt alkot, aminek az eredménye egy megbízható, kezes és magas komforttal bíró felső kategóriás erőgép. A Tier 4i környezetvédelemi előírásokat teljesítő erőforrás maximálisan 212 lóerőt teljesít Dual Power elektronikával. A 24/24 fokozatú, elektromosan kapcsolható sebességváltó a manuális működtetés mellett kétféle automata móddal könnyíti meg a kezelő munkáját. Sok más kényelmi funkció mellett a gépben megtalálható a táblavégi forduló automatika is a nagyobb hatékonyságért.


A képen balról jobbra: Egyed János (ügyfélkapcsolati vezető), Umenhoffer Péter (marketingigazgató), Kovács Jenő (vállalkozó), Sebesi István (termékmenedzser), Ujj László (területi képviselő)

A Landini 7-es széria forgalmazása 2015-ben kezdődött el Magyarországon. A jelentős számú szántóföldi bemutatónak köszönhetően a gazdák saját maguk próbálhatják ki, valamint tapasztalhatják meg a 7-215-ös előnyös tulajdonságait. Ezt a lehetőséget Kovács Jenő is kihasználta, és az ott szerzett tapasztalatok jelentős szerepet töltöttek be döntésében.

A traktor kiváló választás a közepes méretű gazdaságok talajmunkás alapgépeként, de nagyszerűen használható a szállításban is.

Forrás: axial.hu

Alumíniumból készült új vetőegység a Tempo vetőgépen

Az új, légmentesen zárt vetőegység és az alternatív magvezető cső biztosítja a Tempo szemenkénti vetőgép a minél szélesebb körű használhatóságát, míg az új vetőtárcsa és megerősített csapágyai csökkentik a karbantartási igényt.

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a Tempo szemenkénti vetőgép többek között új, légmentesen zárt, alumíniumból készült vetőegységet és módosított maglesodrót kapott, melyek megkönnyítik a gép beállítását.


Gustav Samuelson, Väderstad

"Ez a fejlesztés tovább javítja a már amúgy is több növényt nagy precizitással vető Tempo pontosságát”, mondja Gustav Samuelson, a termék fejlesztéséért felelős munkatárs.

Az újonnan kialakított vetőegység fejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy még jobban lezárják a nyomott levegős rendszert, így csökkentve a levegő-felhasználást. A ház anyaga tartós alumínium öntvény.

 

Választható magvezető cső

Új opcionális lehetőség a normál 16 mm-es mellett, a nagyobb átmérőjű, 22 mm-es magvezető cső és csoroszlya rendelése. Az aprómagvú növények, a repce, a cukorrépa, a kukorica és a napraforgó vetéséhez a kisebb átmérőjű magvezető cső és csoroszlya használatos, míg az új, nagyobb méretű rendszer inkább az olyan növények vetéséhez ideálisabb, mint a tök, a nagy kaszatméretű napraforgó és a szója.


Bal: 16 mm-es magvezető cső. Jobb: 22 mm-es magvezető cső

 „Különböző növénykultúrák vetésekor a magvezető cső, a szenzor és a csoroszlya cseréje mindössze pár órát vesz igénybe”, mondja Gustav Samuelson.

Az új magvezető cső 2015. évig visszamenőleg felszerelhető a már értékesített gépekre.


A vetőtárcsa - a tartósság jegyében - V55 típusú acélból készül, melynek vastagsága 4 mm.

Forrás: vaderstad.hu

Mindig és mindenhol Joskin

A vevőszolgálat továbbfejlesztése és a gépet üzemeltetők segítésé céljából a vállalat azonnali információ hozzáférést tett lehetővé egy sor informatikai platformon és dokumentáción keresztül. Gépeiket egyedi CE tanúsítvánnyal ellátott használati útmutatóval adják ki, melyben kizárólag az adott gépre érvényes információk olvashatók. A végfelhasználó a segédlettel könnyedén üzembe helyezheti gépét.


Köszönhetően a széleskörű after-sales szolgáltatás folyamatos javításának és erősítésének a Joskin csoport felállított egy technikai dokumentumokat tartalmazó IT platformot, „EasyTECH” néven. Az alkatrész megrendelésekre létrehozott „EasyPARTS” mellett az „EasyTECH” konzultációs lehetőséget ad különböző platformokon (laptop, tablet, okostelefon, stb.) keresztül bárhol és bármikor. Segítségével különböző dokumentációk érhetők el úgy mint: hidraulika és elektronika ábrák, üzemeltetési és karbantartási útmutatók, gépkönyv, tervrajzok, oktató videók, 3D ábrák, stb.


A csoport kiemelten fontosnak tartja, hogy hozzáférést adjon minden olyan személy számára, aki a mezőgazdasági gépek iránt érdeklődik. Ezért a www.joskin.com weboldal mobil verziója elérhető okostelefonra vagy tabletere is. Technikai információk széles köre található a Joskin oldalán: a felhasználóknak lehetősége van különböző videók megtekintésére, a gyártási folyamatokba való betekintésre.


 

Olvasta már?

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!