Szójatermesztés felsőfokon Huminisz-technológiával

Agro Napló
Az eredményes szójatermesztés megkívánja a gazdától a megfelelő gondosságot, odafigyelést és szakmai tapasztalatot. A szója olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klíma- és talajviszonyok nem optimálisak a növény számára.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talajelőkészítésen, vetésminőségen, gyomirtáson kívül nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrágyák használata. A szója az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást.

A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 5–15% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az elmúlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között.

 

2013. és a 2015. szezonban a kevés csapadék, a többszöri hőstressz nem kedvezett a szója számára.

Ennek ellenére mindkét évben 2–4,5 t/ha terméshozamot értek el partnereink a Huminisz- technológiával (tesztek 2015. évből).

A szójatermesztők nagy része kizárólag a korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

  • környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt;
  • pre/poszt gyomirtás szójára gyakorolt negatív hatását kívánjuk megszüntetni. Üzemi tapasztalatok igazolják, hogy már kis levélfelület (2–4 levél) esetén a KONDISOL néhány nap után jelentősen csökkenti az adott herbicid okozta sárgulást és növekedésgátlást. 6-os pH alatti talajok esetében célszerű KONDISOL N-t használni nitrogénpótlás céljából, hiszen ilyen talaj pH esetén a gümőképződés korlátozott vagy egyáltalán nem jellemző.
  • A KONDISOL + SOLVITIS Zn kezelést követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, a hajtásnövekedés elindul. A szójának azonban – többek között a jobb megtermékenyülés érdekében – célszerű még a virágzás elején bórt adni. A SOLVITIS BÓR EXTRA bór-etanol-amin formában, szerves komplexben tartalmazza a bórt 135 g/l mennyiségben.

    A KONDISOLBAN található huminsavak és fulvosavak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is érvényesül, hiszen sokkal egyöntetűbb lesz állományunk.

    Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hüvelyképződés időszakára időzített kezeléssel, amikor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (fotoszintézis, intenzívebb együttérés stb.)!

    A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem-tartalmú lombtrágyákkal.

    Egy kezelés (4 l KONDISOL vagy 4 l KONDISOL N + 2 l SOLVITIS) hektárköltsége ca. 5500 Ft/ha.

    A gazdaságos szójatermesztés érdekében érdemes a Huminisz-technológiát választani, hiszen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron is legalább 3-4-szeres árbevételtöbblet realizálható a többletráfordításhoz viszonyítva.

    A Huminisz-technológia nemcsak a hatása, hanem kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a kertészeti és szántóföldi termelők körében.
                   

    Teszt helyszíne
    (év)

    HUMINISZ-Technológia
    (kezelések)

    Huminisz

    Hozam/ha-költség (terület)

    Versenytárs technológia

    Versenytárs Hozam/ha-költség* (terület)

    Herceghalom/ Agrosystem Zrt.

    (Pest) (2015)

    1. 4 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis Mg + 1 l/ha Solvitis Zn

    2. 4 l/ha Kondisol N + 1 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis NPK 4-4-11

    2,9 t/ha  11 400 Ft/ha (5 ha)

    1. Biostimulátor 0,5 l/ha

    2. Biostimulátor 0,5 l/ha

    2,4 t/ha
    9 300 Ft/ha
    (57 ha)

    Zalaegerszeg/ Kampfl Kft.
    (Zala) (2015)

    1. 4 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra +
    1 l/ha Solvitis Mg

    2,2 t/ha  5 800 Ft/ha (30 ha)

    1. Versenytárs növénykondicionáló/
    lombtrágya 5 l/ha

    1,8 t/ha
    5 800 Ft/ha
    (20 ha)

    A tesztek kivitelezése táblafelezéses módszerrel történt.

    2015. évben egy kísérlet Szabadszentkirály (Baranya megye) melletti homogén szójaállományban (Isidor fajta) került beállításra, 4 ismétlésben, 25 m2-es parcellákon.

    A vizsgálat célja az volt, hogy külön elemezzük a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis Bór Extra, valamint a Solvitis Mg lombtrágyáink hatását. A lombkezelések elvégzésére Solvitis (1 l/ha), illetve Kondisol (5 l/ha) készítményekkel két alkalommal  2015. 07. 10-én és 07. 22-én került sor.

    Sajnos a beállítások számának felső korlátja miatt a Kondisol + Solvitis  szerkombinációk együttes vizsgálatára ebben a kísérletben nem volt lehetőség.

    Eredemények összefoglalása:

    A termésmennyiség a Kondisol készítménnyel történt kezelések hatására 3%-os termésmennyiség-növekedést mutatott.

    Betakarításkor mért nedvességtartalom a Kondisol készítmény esetén 1%-os szignifikancia szinten 8%-kal magasabbnak tünt, ami azt tükrözi, hogy a parcellákon a vegetáció még aktívabbnak mutatkozott a kezeletlen parcellákhoz képest.

    Solvitis készítmények esetében nem mutatkozott jelentős eltérés a kezeletlen parcellák szójanövényeinek nedvességtartalmát tekintve.

    Ezermagsúly mérésekor a Solvitis Mg és Bór Extra készítmények kétszeri kijuttatás esetén 1%-os szignifikancia szinten 4%-kal növekedést tükröztek a mért eredmények.

    A csírázási próba 25-25 magon történt 4 ismétlésben. A feltekert csíráztatópapírok között vizsgált magok a Kondisol esetén 4%-kal; Solvitis B esetén 6,4%-kal; míg Solvitis Mg esetén szignifikánsan 12,2%-kal jobb csírázási %-ot mutattak a kezeletlenhez képest. A csírázóképességben leginkább a vetőmegelőállítás során van jelentősége.  

    A csírázási próba során megfigyelt beteg és rohadt magok/csírák százalékos aránya jelentősen csökkent a kezelt parcellákon, ami utalhat a vizsgált készítmények növényegészségügyi állapot javítására is.

    A HUMINISZ TECHNOLÓGIA lényege, hogy a KONDISOL huminsavas növénykondicionálók és a SOLVITIS lombtrágyák önmagukban is jól mérhető hatása a szinergizmus révén még kifejezetebb, adott esetben többszörös lehet mind a termés mennyisége, minősége, valamint az ellenállóképesség vonatkozásában.  Mindezt az elmúlt évek üzemi eredményei visszaigazolják szójában is.

    Pais István,
    Huminisz Kft.

    HUMINISZ Kft.,

    8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 1889/9. • Tel.: 06-83/540-210; 06-30/47-44-229 • info@huminisz.huwww.huminisz.hu

    A cikk szerzője: Pais István

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Kiút lehet a szója?

    Kiút lehet a szója?

    A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

    Ki van kövezve az út a szójának?

    Ki van kövezve az út a szójának?

    A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!