Repce termesztés- technológia – másképp

Agro Napló
A repce termesztése nem egyszerű, az a termelő, aki vele foglalkozik és magas eredményeket ér el, az minden nap köszönti a repcetábláit, és majdhogynem kezet ráz a növényekkel. Azonban, hogy eljussunk idáig, a vetőmagot el is kell vetni és annak ki is kell kelnie.

A repce talajművelési technológia már az előző növény kiválasztásával is kezdődhet, ugyanis a mulcsos technológiában fontos, hogy minél kevesebb szalma legyen a vetési síkban, a vetőmag közvetlen közelében.

A Horsch a hagyományos technológia mellé kifejlesztette a repce sávos talajművelési és vetési technológiáját.

Miben áll ez az új technológia?

Az aratás után azonnal elvégezzük a tarlóhántást. A gyommagvak kikelése után, amikor ezek még nem haladták meg a 10 cm feletti állapotot, akkor végezzük a tarlóápolást, egy mélyítő munkamenettel. Annak függvényében, hogy mennyire laza, illetve kötött talajokon dolgozunk, a vetés előtt kell vagy nem kell mélyebb műveletet végeznünk. A Focus vetőgép kapái akár 25–30 cm mélyen lazítják a talajt, és a kapa mögé különböző mélységbe juttatják a műtrágyát (sekélyen és/vagy mélyen).  Minden kapa mögött halad egy gumikerekes henger, ami lezárja és visszatömöríti a talajt, majd jön a TurboDisc vetőcsoroszlya. A nehéz kötött talajokon magágyat kell készíteni, igaz nem annyira intenzíven, mint egy hagyományos, vagy mulcsos vetés esetén, de azért, hogy ne szaggasson fel a kapa nagy hantokat mélyebben (15–20 cm), mint a laza talajok esetében. A Focus-os technológiában, a repce karógyökérnek nincs ellenállás, tömör réteg amit át kellene törnie, mert bármilyen összetaposott talajon vetünk, a 40 mm széles kapa elvégzi a lazítást, így még a vontató traktor nyomai sem okoznak kelésbeni egyenlőtlenségeket.

Laza homokos talajokon a magágykészítés akár egy menet sekély rövid tárcsa is lehet. A kapák mögötti műtrágya lehelyezésével az időjárás függvényében, intenzívebb vagy kevésbé intenzív növekedést tudunk okozni. Abban az esetben, ha hidegebb, csapadékosabb az ősz, a műtrágyát csak sekélyre juttatjuk ki (0–10 cm mélységben), ekkor intenzívebben nő a repce, ha meg meleg, optimális az időjárás, akkor a műtrágyát fele-fele arányban juttatjuk a sekély és mély rétegekbe (kapa művelési mélysége 25–35 cm). Az igen laza talajokon egy tarlóhántás után akár egy munkamenetben a mélyművelést, a műtrágyázást és a vetést el tudjuk végezni, így értékes talajnedvességet és nem utolsó sorban talajművelés során energiát/költséget takarítunk meg.

A lazító-műtrágyázó kapák előnye még, hogy a szalmát eltávolítják a vetési síkból, így az apró magvak csírázási feltételei kitűnőek.

Optimális kelés

Erőteljes bokrosodás már ősszel

A Focus TD talajművelési-vetési technológiával biztonságosabb a repce termesztése, és ezt a technológiát használják a leginnovatívabb termelők!

-Szász Zoltán-
+36-70/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megújult a Maestro család

Megújult a Maestro család

Az aratás derekánál tartunk, és az ország különböző pontjairól hasonló eredményekről számolnak be. Nagyjából mindenütt ugyanaz a kép. A víz az úr.

Mivel, mit és hogyan

Mivel, mit és hogyan

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!