2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gép-Mix 2016. szeptember

Agro Napló
Jól teljesít a New Holland prototípus 25 éves a Fastrack Újítások a permetezéstechnológiában Új tesztlabor a precíziós gazdálkodásért Challenger - Talajtömörítés nélkül      

Új tesztlabor a precíziós gazdálkodásért

A növénytermesztésben is egyre inkább kiemelt szempont a pontosság és a precizitás. A különböző szimulációk és tesztek szükségességét felismerve a Väderstad megnyitotta az újonnan épült, modern vetést tesztelő laborját. A létesítmények új lehetőségeket nyitnak a Kutatási és Fejlesztési osztálynak.

A Väderstad vetőgépek egyik fontos tulajdonsága a nagyon precíz maglehelyezés.

Abból az elképzelésből kiindulva, hogy a gazdák a jövőben egyre inkább megkövetelik a nagy pontosságú és optimális vetést, a Väderstad egy új, a vetést elemző tesztlabort létesített. A laborban lehetőség nyílik különböző környezeti feltételek, úgymint hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, stb. és szimulált talajállapotok mellett vizsgálni a maglehelyezés pontosságát. Továbbá lehetőség van a géptartozékok tartósságának vizsgálatára és mindenre kiterjedő minőségellenőrzésre is.

„Az új tesztlaborban fejlett mérőberendezések találhatók, melyek segítségével pontos eredményeket kapunk a tesztek során”, mondja Mikael Albrecht.

Mikael Albrecht, a Väderstad Elemzési és tesztmenedzsere
az új vetést tesztelő laborban


A Väderstad 280 m2-es alapterületű tesztlaborja hivatalosan 2016 májusától üzemel.

„A gyárban a minőség köré épül minden és az új tesztlabor lehetővé teszi, hogy a Väderstad továbbra is a modern, precíziós gazdálkodás élharcosa legyen”, mondta Gert Gilstring, a Väderstad Senior mérnöke.

A Väderstad Kutatási és Fejlesztési részlegén 120-an dolgoznak és évről évre jelentős erőforrások állnak rendelkezésükre. Az eredményekből is kitűnik, hogy a Väderstad folyamatosan az élvonalban van az innováció, a termékfejlesztés, valamint a hatékony mezőgazdasági megoldások területén.

forrás: Vaderstad.hu

Újítások a permetezéstechnológiában

A Horsch Leeb LT gépek méretükben és felszereltségükben is igazodnak a kis- és közepes gazdaságok által támasztott igényekhez. Kapacitását tekintve 4000 és 5000 literes tartályméretben érhetők el, amelyet igény szerint számos opcióval egészíthet ki.

 

Az egyik legkorszerűbb keretvezérlés a piacon

A permetezés-technika jelenlegi gyakorlata szerint az 50 cm-nél kisebb célfelület távolsággal, csak igen korlátozottan lehet permetezni. A jelenlegi szóró keret felfüggesztéseknél egy kényszerű kompromisszummal találkozunk a szabadon függő szóró keret és annak állíthatósága között. A legtöbb ilyen szóró keret nagyon jól kompenzálja a főváz billegő mozgásait, ellenben a kanyarodásnál hajlamos kifelé lengeni, felemelkedni, mely elmozdulásoknak nagyon lassú a visszatérítése. A kibillenések csökkentésére lengéscsillapítókat építenek be a szóró keret és a váz közé, amelyek szintén egy mechanikus kapcsolatot hoznak létre a keret és a szállító kocsi között. Ezen keresztül a permetezőgép mozgásai erőteljesen átadódnak a szóró keretre.

Az új Horsch Leeb szórókeret-szabályozás és -vezérlés koncepciója az eddigi szórókeret-függesztések pozitív tulajdonságainak ötvözésén alapul, a hátrányok teljes kiiktatásával. A Horsch Leeb keret súrlódásmentesen (golyós csapágyazással), a tömegközépponthoz közel, van felfüggesztve. Így a centrifugális erőknek, amelyek pl. a kanyarodásnál lépnek fel, gyakorlatilag nincs hatásuk a keret helyzetére. A szabad felfüggesztés és a szóró keret tehetetlensége következtében, a stabilitás még egyenetlen talajon is biztosított. A szabadon függő szórókeret egyenetlen terepen való jó szabályozhatósága miatt olyan vezérlés lett kifejlesztve, amely térirányú erőket közvetít a keretre a hatékony talajkövetés (kopírozás) céljából. Az erőket két nagynyomású léghenger viszi be a keretbe, amelyet így is sikerült szabad elmozdulásúra hagyni. Ez úgy lehetséges, hogy az elmozdulásokat végző, szabályozó elem a szállító kocsi mozgásait valós időben leköveti, így a keretre nem juthatnak be zavaró erők (lásd videó 0:56; 1:53 másodpercnél!). Ha szükséges a lejtőkorrekció, akkor a szabályozó egység nyomást gyakorol egy rugalmas elemre, és a keretet körkörös irányba gyorsítja. Kevéssel a kívánt helyzet elérése előtt, az ellenkező oldalon levő rugalmas elem kap egy nyomást, így a körkörös mozgást lefékezi. A szabályozás közben az állító munkahengerek helyzete folyamatos mérés és megfigyelés alatt áll úgy, hogy a gép ingómozgásait még állítás közben is kompenzálni tudja. Ez az innovatív szabályozási technika egy igen gyors légszelep használatával és egy új fejlesztésű giroszkóp által vezérelt szabályozási szoftverrel lehetséges.

BoomSight – Intelligens észlelő és azonosító rendszer a permetező keret vezérléséhez

A jelenlegi alap konstrukció a keretvezérlési rendszereknél, hogy a keret elejére szerelt ultrahangos szenzor 1 m-rel előre érzékeli a talaj vagy a növényállomány változásait, majd ezekre reagálva módosítja a keret magasságát. A Horsch BoomControl Pro rendszere már a gyakorlatban is bizonyított a vontatott és az önjáró permetező gépek kategóriájában egyaránt. 

A BoomSight rendszer, egy szenzor segítségével feltérképezi a földterületet a teljes munka munkaszélességben. Ennek köszönhetően lehetséges, hogy egy előre beállított értéken működjön a keret, így az eltérés a lehető legalacsonyabb. A lézeres érzékelő szenzor a traktor vagy a permetező fülkéjének a tetejére kerül felszerelésre, ami jobbra és balra 20-20 m-et, előre pedig 15m-et érzékel. A beérkező adatok alapján kialakít egy felületi modellt, ami tartalmazza a réseket, vetési hibákat, vadkáros részeket vagy a művelő nyomokat. Az információk alapján a keret középső szakasza a lejtő dőlésének megfelelően áll be, majd a felszíni modellhez igazodva, a megfelelő szögbe állítja be a keret szárny részeit.

Az ultrahangos keretradar szenzorjai továbbra is szabályozás és ellenőrzés céljából használja a rendszer.

forrás: axial.hu

Challenger - Talajtömörítés nélkül

A Challenger volt az első és még mindig csak az egyetlen, aki kifejezetten a gumihevederes traktorok gyártására specializálta magát. Annak a kivételesen magas tapadó képességnek és ezáltal magas vonóerőnek az eredményeként, melyet az egyedülálló Mobil-Trac™ rendszer nyújt, a motorteljesítményből több hasznosul a munkagépek vontatására, ezáltal tovább javulhat a termelékenység, miközben jelentősen mérséklődik a talajtömörödésből fakadó hozamveszteség.

 

Az egyedülálló Mobil-Trac™ járószerkezet kialakulása a vezető szintű hevederes hajtástechnológiai tervezés, gyártás és gyakorlat ötvözetének 25 évi eredménye, amely hatalmas előnyt biztosít azáltal, hogy a gép súlyát jelentősen nagyobb járófelületen osztja el. 

A tökéletes tapadás lehetővé teszi, hogy sokkal termelékenyebben dolgozhasson, az üzemanyag minden cseppjét hasznosítva munkáját magasabb műveleti sebességgel végezze, szélesebb munkagépeket alkalmazzon, vagyis hogy e géppel - optimális fülkebéli kényelemben - nagyobb eredményeket érhessen el. Ez lehetővé teszi, hogy a növényeket optimális időben és a legmegfelelőbb körülmények között vesse el, és a legjobb kezdeti feltételeket biztosítsa a növekedésükhöz, mely nagyobb hozamot eredményez.

A Mobil-Trac™ rendszer a gép súlyából adódó terhelést a talajra egy sokkal nagyobb felfekvő felületen keresztül adja át, mely által csökken a talajnyomás, és jelentősen mérséklődik a talaj hozamcsökkenés kihatású tömörödése. Az Ön talajszerkezetének megvédése elősegíti a növények gyökérzetének jobb kifejlődését, a nedvesség és a tápanyagok talajba hatolását, melyek eredményeként nő a terméshozam.

A gumiheveder Mobil-Trac™ rendszer hatékonyságának növekedése abból adódik, hogy a teljes vonóerő leadáshoz csak 3-5%-os szlipre van szükség, míg hagyományos kerekes traktoroknál ez az érték 15%-körüli, vagy bizonyos köpenyek esetében még e feletti is lehet. Miért vesztegetné az idejét és az üzemanyagját helyben járásra, a talaj elkerülhető tömörítésére? A Challengerek 10%-kal több területen végzik el a munkát, mint egy hasonló teljesítményű kerekes traktor, ugyanakkor a növényei jobban fejlődnek és még a drága üzemanyagból is megtakarít.

 A Challenger gumihevederes járószerkezet - a tapadási és flotációs előnyeit egyesítve - optimális mobilitást biztosít a könnyen elvégezhető közúti szállítási feladatokhoz is. Még az iker, vagy tripla kerekes traktorok, a nagy kerekes traktorok sem nyújtják a gumihevederek előnyeit, különböző hátrányaik miatt, pl. hogy közúti forgalomban, túl nagy szélességük miatt, jogilag nem vehetnek részt.

forrás: valkon.hu

Olvasta már?

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajjavítás – VulcanAgro

Talajjavítás – VulcanAgro

Belvizesedés, savanyodás, szikesedés és lúgosodás? Megannyi talajprobléma, ami javításra szorul. Nincs egy csodaszer, és nem is lesz. Ahhoz, hogy ered...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!