Remek évjárat, kevés bor – a Borháló összegyűjtötte a szüreti tapasztalatokat (x)

Agro Napló
A hűvösebb augusztus miatt az országban szinte mindenütt a szokásosnál később kezdődött a szüret. A legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott. A Borháló összegyűjtötte a szüreti tapasztalatokat.

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.
 
Fagy, jég és augusztusi esők nehezítették, ha nem lehetetlenítették el a nyugat-magyarországi borászatot az idén. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. „Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra. A szőlő fele elfagyott, a maradékon megrepesztette a szemek egy részét a jégeső, végül a nedves augusztusi idő miatt képtelenség volt megvédeni a termést a betegségektől. Tudunk olyan gazdáról, aki Füred környékén egyáltalán nem szüretel, mások vállalják a szemek kézi válogatásának jelentős többletköltségét, de kevés boruk lesz” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.
 
Más borvidékeken ezzel szemben szép a szőlő, jó termésről számolnak be a gazdák. Az a veszély nem fenyeget, hogy országosan kiesik egy évjárat, és emiatt áremelkedés lesz, véli Kathona, hiszen a Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható. Köztes helyzetben van a Dél-Balaton, aminek kisebb mértékben ugyan, de szintén kijutott szinte minden csapásból.
 
 
„Nem a borfogyasztók, hanem a borászatok egy jó körülhatárolható köre került idén bajba. A három csapás ugyanis ott pusztított leginkább, ahol gyors fogyású, friss, gyümölcsös, jó savgerincű fehérborokat termelnek, azaz a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidéken. Itt a pincészeteknek nincs módjuk arra, hogy a korábbi évekből megmaradt készletekkel forgalomban tartsák a márkát. Az ugyancsak nagy kárt szenvedett Somlón, Sopronban, Pannonhalmán és a Neszmélyi borvidéken legalább testesebb fehéreket és vöröseket is készítenek, ezekből feltehetőleg maradt annyi a pincészetekben, hogy forogjon a márka neve, de a Balaton északi oldalán sokaknak kell azzal szembenézniük, hogy nemcsak a pincéből, de a forgalomból is kimarad egy egész év. Ezért gondolkodunk azon, hogy miként tudnánk segíteni ezeknek a borászatoknak” – mondja Kathona Krisztián.
 
„Ha az országos bortermést kell előzetesen értékelni, mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható kifejezetten hiány – mondja a Borháló igazgatója. – Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat” – összegez Kathona.
 
 
  • A szerencsésebb Balaton-felvidéki gazdák közé sorolja magát Istvándi Tamás, Istvándy Jenő Pincészetének borásza, de náluk is csak a tavalyi fele lesz a termés. „Tavasszal fagy sújtotta a termést a friss hajtásokat rongálva, ami nálunk csak 10-15 százalék veszteséget, de a fagyzugosabb területeken sokkal nagyobb károkat okozott. Az időjárás egész évben hektikus volt, de nyár közepén a hosszan tartó párás meleg miatt az átlagosnál sokkal több időt kellett fordítani a gombák elleni védekezésre” – mondja Istvándi. Ugyancsak szerencsés volt a pincészet a nagy jégverés idején, de vannak gazdák, akiknek a szőlőjét a fagy nem, a jég viszont teljesen elvitte. „Öröm az ürömben, hogy ami megmaradt, abból remek bor lesz. A szép szeptember miatt jól érnek a szőlők, a sav-cukor egyensúly remek” – mondja a szentbékkállai borász, aki szerint a később érő fajták is kiemelkedő borokat adnak, ha kitart még egy kicsit a napos idő.

  • „Tokaj kétségtelenül a szerencsésebb borvidékek közé tartozott az idén, de itt is voltak károk a vegetációs időszak alatt” – mondja Nyári László, a Pannon Tokaj Pincészet igazgatója. Tavasszal Tokajban is volt némi fagykár, de év közben jobbára sikerrel védekeztek a gazdák a sok csapadék és a meleg-nedves időjárás okozta gombásodás ellen. „Hegyközségünk augusztus közepén jégkárt szenvedett. A Pannon Tokaj Kft. 20 hektáros területéből a kár 10 hektáron 30-40 százalékos volt. A természeti csapást követően, a szürkerothadást megelőzendő, felszívódó réz és kén növényvédelemmel védekeztünk” – mondja Nyári, aki szerint emiatt is később kellett kezdeni a szüretet a szokásosnál. A szép szeptember azután itt is megtette hatását. Nyári szerint a Tokaji borvidék folyékony aranya jelenleg jó irányba fejlődik, sok napsütés, hideg éjszakák, elegendő hajnali pára támogatja az optimális botritizálódást.
  • Villányban a nyár csapadékosabb volt, és a nap sem sütött olyan forrón, mint szokott, de a szeptemberi száraz meleg kiegyensúlyozta a nyári hónapok szeszélyeit, ezért mindenütt érdemes volt várni kicsit a szüret megkezdésével. „Aki kellő időt és figyelmet fordított az esős időszak alatt a lombfelület megfelelő szellőzésére, a zöldmunkára, kacsolásra és a növényvédelemre, az igazán szép termésben reménykedhet” – mondja a Fontányi Pincészet birtokigazgatója, Fontányi Ivett. A borász szerint a mennyiségek a tavaszi lassú felmelegedés miatt az átlag alatt maradnak, de a korai fajták szép savakkal és meglepően jó mustfokokkal kerültek be a pincékbe.
  • Az egri Gál Tibor Pincészetben nagyon régen kezdték olyan későn a szüretet, mint idén. „Rengeteg szomorú történetet hallhattunk az ország többi borvidékéről, de szerencsére bennünket megkímélt az időjárás. Egerben is kifejezetten küzdelmes volt az év a borászok számára, a rengeteg csapadék miatt állandó volt a peronoszpóra es a lisztharmat fertőzési nyomása, de sikerült megvédeni a fürtöket” – mondja ifj. Gál Tibor. A borász szerint Egerben az augusztus évek óta először ideálisnak volt mondható, meleg nappalokkal, hűvös éjszakákkal. „Az ilyen időjárási jellemzők illatos es rendkívül elegáns borokat tudnak adni. Reméljük, a szőlők beérkezése után ezt a borászatban is bizonyítani tudjuk” – mondja Gál.

  • A Kunsági borvidéken egyértelműen jó szüretről számolnak be a borászok. „Fagyból is jégből is kaptunk ugyan, de a kár nem volt számottevő, a szokásosnál kevesebb augusztusi napsütés pedig kifejezetten jó savgerincet hagyott a korán érő fajtákban, például a cserszegi fűszeresben” – mondja Eiler Attila, az Eredet Pincészet borásza. Kékfrankosuk kifejezetten szép bort ígér, és a borász szerint a még erjedő rozé illatai is nagyon frissek. A pincészet az idei termésből szállít először bort a kereskedőknek rajnai rizling ültetvényéről, és bár a fürtök még a tőkén vannak, a borász szerint üde, szerethető bort fognak készíteni.
  • Pécsett a Belward Pincészetnél kifejezetten jó szüret ígérkezik, a mennyiségekkel sincs baj, kicsi fejtörést legfeljebb a magas savak okoznak a pincészet borászának, Wilhelm Dávidnak. „Szőlőültetvényeinket elkerülte a jégkár, és a fagykár sem haladta meg az egy százalékot, így mi bő termésű, megbízhatóan jó minőségű szüretet vártunk. Ezt az elvárást visszaigazolták az eddig leszedett fajták. A magas savak sokkal kellemesebb problémát jelentenek, mint a savak tavalyi hiánya, így kifejezetten jó borokra számíthatnak tőlünk a fogyasztók” – mondja a borász.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?