Mozgalmas nyár után eseménydús ősz a Holland Almánál

Agro Napló
A szaklapok olvasói az utóbbi években megszokhatták már, hogy a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola alany és fajtainnovációs tevékenységéről havi rendszerességgel olvashatnak. Az idei évben annyi újdonságról számolhattam be, mint a megelőző években együttesen.
Egy júliusi bemutatón debütált új fajtánk az Allegro

A faiskola Naturalma Programja immár hatodik évébe lépett. Az elsőként telepített ültetvények már második, harmadik termőévükben járnak és elkezdődött a Naturalma fajták piacának kiépítése is. A Spar és Interspar üzletek polcain tavaly már a fogyasztók is találkozhattak a Sirius, Orion, Luna, Red Topaz és Rozela fajtákkal és ez idén sem lesz másként. A termelőket segítő szaktanácsadási rendszer immáron második éve működik és a kezdeti gyermekbetegségek kiküszöbölése mellett már két tanácsadó kolléga is járja az ország Naturalma ültetvényeit.

Gonda professzor a fiatal fák alakítását mutatta be augusztusban

Az idei vegetációban több, mint tíz alkalommal tartottunk nyílt napot faiskolai telephelyünkön. A nyílt napok alkalmával nem csak az alany és fajtainnovációs tevékenység eredményeiről értesülhettek az érdeklődők, valamint nemcsak a faiskolában előállított oltványok minőségéről győződhettek meg, hanem egy előre meghatározott tematika alapján górcső alá vették az alma termesztéstechnológiai fontosabb elemeit.

Egyre többen tudják, hogy a Holland Alma csobádi faiskolájában, mintegy másfél hektáros felületen helyezkednek el kísérleti és bemutató parcellák, ahol a legújabb gyümölcsfajták találhatók meg különböző alany/fajta kombinációkban és különböző technológiáknak megfelelően telepítve. Egyre többen ismerik és használják ki tudatosan, hogy a kétheti rendszerességgel megrendezett nyílt napokon a legavatottabb hazai szakemberek tolmácsolásában juthatnak hozzá a legfrissebb információkhoz. Nyári rendezvényeinken közel 400 érdeklődőt fogadhattunk az 1–4 éves kormegoszlású kísérleti kertünkben.

Februárban téli metszési bemutatókkal kezdődött a képzési szezon, majd a növényvédelemre helyeztük a hangsúlyt, külön két alkalmat szenteltünk a vegyszeres gyümölcsritkításnak és növekedésszabályozásnak, majd a tápanyag-gazdálkodás és öntözés vették át a szerepet. Júliusban és augusztusban Gonda professzor tartott két ízben nyári metszési kurzust és gyakorlati bemutatót. Szeptemberben már az érő alma fajtaújdonságok kerültek az érdeklődés középpontjába. Júliusban a Magyar Gyümölcsfaiskolák Egyesületét is vendégül láthattuk nyári tanulmányútjuk házigazdájaként. Az egyre többek által ismert Naturalma fajták mellett a látogatók augusztusban és szeptemberben megismerhették a világ legújabb rezisztens alma fajtakülönlegességeit. A rendezvények alkalmával minden esetben kóstolót is rendeztünk az éppen érő fajtakülönlegességekből.

Pillanatkép egy szeptemberi fajtabemutatónkról

A jelenlévők segíthettek a jövő fajtáinak kiválasztásában. Látogatóink segítségével határoztuk meg a fajtainnováció jövőbeli irányait. Így döntöttük el a Naturalma Brand bővítését a júliusi érésű Allegro fajtával, de szintén a látogatók nyomására határoztunk a Galiwa és a Galarina almafajták szaporítása mellett. Az almafajták mellett szaporítási szortimentünket csonthéjasokkal is gazdagítottuk az idén. Így jövőre már kapható lesz nálunk – a Topend Plus mellett – az igazi szenzációnak számító Toptaste és Jofela szilvafajta, valamint a Cot International összes régi és új nemesítésű kajszifajtája.

Naturalma termékeink az Intersparok polcain

Az idei nyár számomra legérdekesebb tapasztalata, hogy a termelők egyre nyitottabbak az újdonságokra és minden eddiginél gyorsabb ütemben mernek fejleszteni. Igaz, hogy a mi fajtáinkkal nem zsákbamacskát vesznek, mert minimum 5-6 év külföldi és 3-4 év saját termelői tapasztalatának birtokában tesszük le a voksot egy új fajta mellett. A technológiakutatás bizonyos területein egy mini kutatóintézetként üzemelünk, aki a tapasztalatait azonnal elérhetővé és érthetővé teszi minden termelő számára. Azért járjuk ezt az utat, mert mi, a Holland Alma csapatában mindannyian hiszünk abban, hogy igazán sikeresek csak egy professzionálisan felkészült termelői háttérrel lehetünk! Közös sikerünk érdekében a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk a megszerzett tudás átadására.

Ökogazda képzésen együtt a Greenpeace csapatával

A következő hetekben nálunk minden az oltványok kitermeléséről és kiszolgálásáról fog szólni, de az ismeretterjesztő munka sem fog megállni. Gazdaesteken fogjuk az ország számos településére elvinni a fajtaújdonságokat, ahol egy kóstoló keretén belül ismertetjük azok termesztési értékeit és esetleges hibáit is. Új értékesítési vezető kollégánknál (Gedeon Géza: 06-30/591-0311) meg lehet rendelni ezeket a bemutatókat. Elegendő számú érdeklődő esetén 2016. október és 2017. február között az ország bármely pontján képesek vagyunk fajtakóstoló és bemutató szervezésére.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a környező országok érvényben lévő pályázati lehetőségei miatt a hazai oltványkészlet meglehetősen kimerülőben van egyes alany- és fajtakombinációkban. Aki telepítési szándékát akár pályázati forrásból, akár önerőből még idén ősszel, vagy jövő tavasszal meg akarja valósítani, az még október folyamán jelezze szándékát. Bizonyos fajtaújdonságokból már csak 2017 őszére, vagy még hosszabb távra tudunk felvenni megrendelést, de az általánosan elterjedt és szaporított fajtákból (pl.: Idared, Golden, Florina, Red Jonaprince almafajtákból, de csonthéjasokból is) általános hiány várható!

A www.hollandalma.hu oldalon keresse tanácsadóink elérhetőségét, vagy hívja a fentebbi számon értékesítési vezetőnket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Naturalma és Hipp együttműködés

Naturalma és Hipp együttműködés

A Holland Alma Kft. és partnerei által létrehozott Naturalma Zrt. május 30-án Csobádon tartotta szakmai programmal gazdagított éves közgyűlését. A zrt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!