2024. április 28. vasárnap Valéria

Kis traktorosok csúcstraktorban

Agro Napló
A „Legyél te is mezőgépész!” program keretein belül – a megyei szakiskolák és a MEGFOSZ közreműködésével – országos pályaválasztási kiállítás sorozat vette kezdetét októberben. Baján a regionális gépkereskedő jóvoltából csúcstechnológiás traktor várta a fiatalokat.

Hosszú sor kígyózott a 280 és 160 lóerős traktorok előtt, a csúcstechnológiának köszönhetően bárki könnyedén dolgozhatott velük. Fiatalok és idősebbek, lányok és fiúk éltek is a lehetőséggel. Nem túlzás, ha azt mondjuk, ez a program volt a legnépszerűbb mind közül.

„Nagyon fontos számunkra, hogy évről évre megmutassuk a fiataloknak, miért olyan szép is ez a szakma.” – magyarázza lapunknak ifj. Bátyity Antal, az AXIÁL Kft. marketingmenedzsere. „Ezért is hoztuk ki többek között ezt a gépet, hogy a fiatalok kipróbálhassák. Látjuk mi is, hogy sajnos már kevesebben jelentkeznek agrár képzésekre az iskolában, ezen a tendencián szeretnénk kicsit változtatni. Fontos ez nekünk is, hiszen a cégünknek is szüksége van a jó munkaerőre. Szeretnénk a fiataloknak megmutatni, mennyi lehetőség van ebben a szakmában, milyen gyorsan fejlődik a technológia, mennyire jó ezekkel a gépekkel dolgozni, mennyivel könnyebb lehet a munka, mint régen. A most bemutatott gépnél bizonyára lesznek sokkal fejlettebbek, mire ezek a fiúk-lányok kikerülnek az iskolából – ezért is fontos, hogy folyamatosan ismerkedjenek az egyre modernebb technikával.”

Balra ifj. Bátyity Antal, mellette a Szeremle-Dunafalva általános iskola csapata

Van, aki már az otthoni gazdaságban is vezetett hasonló gépet, más most ül traktorba először. Akárhogy is legyen, minden gyerek arcán izgalom, míg sorra kerül. Mire azonban kiszállnak a gépből, már egyre többüknek van kedve a mezőgazdasághoz…

„Sok gyerek jön olyan családból, ahol már évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak. Ők nyaranta már be tudnak segíteni, ki tudják próbálni az otthoni gépeket, és talán már körvonalazódott bennük, hogy ezzel szeretnének foglalkozni, de mi azt szeretnénk, hogy az ilyen alkalmak még inkább arra ösztönözzék őket, válasszák az agráriumot.”


Gombás László, a Szeremle-Dunafalva általános iskola tanáraként érkezett több diákjával az eseményre. „Nagyon szeretjük ezt az alkalmat, már tavaly is részt vettünk rajta több diákunkkal. Fontos, hogy a gyerekek itt legyenek, hiszen első kézből kaphatnak információt a legjobb iskolákról. Tájékozódni tudnak, milyen lehetőségeik vannak, mérlegelhetik, melyik intézmény lenne számukra a legjobb. És persze a traktor is nagyon népszerű – talán ez is segít a döntésben, hogy mezőgazdászok legyenek.”

„A pályaválasztás lassan időszerű lesz, ezért is javasolta az egyik tanárnőnk, hogy jöjjünk el erre a bemutatóra és eseményre. De a traktor kipróbálása is elég vonzó ajánlat volt.” – hangzik a gyerekek szinte egybehangzó véleménye. A fiatalok mellett Winkler Robi műsorvezetőt is lenyűgözte az AXIÁL gépei, a diákokkal együtt ült a traktorba.

„Otthon van két MTZ gépünk, azokat gyakran vezetem. Van pár holdnyi kukoricánk, napraforgónk, búzánk, a család mezőgazdasággal foglalkozik. Én is mezőgazdász szeretnék lenni, a jánoshalmi iskolában szeretnék továbbtanulni.” – meséli az egyik környékbeli fiú. „Szeretem vezetni az otthoni gépeket is, de ez egészen más, sokkal modernebb. Számítógép által vezérelt, könnyű kezelni, jó vele a munka, gyorsabb, ráadásul sokkal jobb benne dolgozni, nem csak a légkondi miatt, de az ülés is nagyon kényelmes.”

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felértékelődik a biomassza szerepe

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!