2024. május 8. szerda Mihály

Kamikaze - ”Az isteni szél”

Agro Napló
A 2016-os év tavaszán megjelent Kamikaze csomagot széles körben kipróbálták a termelők. Számos olyan gazdálkodó is használta, aki más Sumi Agro szántóföldi terméket már előszeretettel használt az elmúlt évek során. Most szándékosan egy olyan gazdaság tapasztalatait mutatjuk be az „Isteni széllel” kapcsolatosan, amely gyümölcstermesztésben az elmúlt években a teljes Sumi Agro növényvédő szer palettát beillesztette a meggy- és almatechnológiájába, így hozzájárulva ezáltal az eredményes termesztéshez, szántóföldön viszont eddig még csak a Sumi Agro néhány készítményét próbálta ki. Ez az átlagosnál jobb feltételek között gazdálkodó nagyüzem a hajdúnánási Tedej Zrt.

A Tedej Vállalatcsoport Hajdú-Bihar megyében, az Alföld északi nyúlványán, Hajdúnánás város határában, Tedej térségében terül el. Közel 5100 ha termőföldet művelnek. Állattenyésztési profilú vállalatcsoport tejelő- és húsmarhatartással, sertéstenyésztéssel, brojler előállítással foglalkoznak, a szántóföldi növénytermesztés javarészt a takarmányigények kielégítését célozza. A gyümölcs- és szántóföldi kultúrák növényvédelméért felelős szakember Rozgonyi Zoltán mondja el tapasztalatait a Kamikaze-ról. Zoltán 15 éve foglalkozik növényvédelemmel, növénytermesztéssel, nemcsak a Tedej Zrt.-nél de édesapjával és öccsével közösen művelt területeiken is.

Kalászos gabonát közel 1100 ha területen termesztünk – mondja el nekünk Rozgonyi Zoltán, a cég növényvédelemért felelős szakembere –, melyek közül kiemelkedik az őszi búza és őszi árpa vetésterülete, de vetőmagrozs-előállítással is foglalkozunk. A jó minőségű réti csernozjom talajoktól a homok talajig szinte minden talajtípus előfordul – a gazdaság méretéből adódóan. Így a réti területeken gyakoriak a mélyfekvésű, belvizes foltok – ebből fakadóan gyakori, hogy ezeken a területeken a korai kalászos gyomirtást és a korai fejtrágyázást nehéz megvalósítani. A tábláink kultúrállapota jónak mondható. Az uralkodó gyomnövények közül megemlíthetjük a korai „T”-s gyomok közül az ebszékfűt, a tyúkhúrt, a pásztortáskát és a veronika-féléket, de az évelők közül a mezei acat is fellelhető – utóbbi években a hatékony gyomirtó szereknek köszönhetően a fertőzött felület jelentősen csökkent. Ugyanakkor egyre több fejfájást okoztak – mint árvakelés – a herbicidtoleráns napraforgóhibridek. Tehát komplex problémakörre komplex megoldást kerestünk. A gyomirtással egy menetben mindig elvégezzük az első gombaölő szeres kezelést. Ez a fajta prevenció a minőségi gabonatermesztés alapja. Őszi kalászos vetőmag-előállításunk jelentős, így nem engedhetünk meg hibákat a technológia során. 2016-ban ez a szemlélet meghozta a sikert, kimagasló hozamokat és kiváló minőséget sikerült elérni a kalászos gabonatermés tekintetében. Az előző évben már dolgoztunk az Ergon Star gyomirtó szerrel kisebb felületen és beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Azzal, hogy a Sumi Agro megalkotta a KAMIKAZE csomagját, lehetővé tette számunkra, hogy igen kedvező hektárköltséggel kipróbáljuk a Soleilt, mely egy kiváló gombaölő szernek bizonyult. Így abszolút mértékben kézzelfoghatóvá tette számunkra az általunk mindig elvárt magas szakmai minőséget. Ezzel a hatékonyság mellett a kedvező ára miatt még gazdaságosabbá vált a két termék együttes felhasználása. Az Ergon Star rugalmas kijuttatási időintervallum mellett (akár zászlóslevél kiterüléséig) gyommentes táblákat biztosított nekünk. A Soleil két hatóanyaga, a bromukonazol és tebukonazol kiválóan kiegészíti egymást. Ideális választás a kalászosok első lombvédelméhez. A Soleil hosszú hatástartamának köszönhetően nem volt gond a gombabetegségekkel, akár a Septoriát, rozsdaféléket vagy a lisztharmatot tekintjük. Kizárólag együtt, tankkeverékben alkalmaztuk. A 10 ha-os csomag praktikus, könnyen kezelhető.

Összességében maradéktalanul elégedettek voltunk a két termék munkájával. Az őszi árpa hozama 9 t/ha, az őszi búza 7,8 t/ha és a vetőmagrozs átlaga is 4,2 t/ha szinten alakult 2016-ban, mellyel az elmúlt évek terméscsúcsai megdőltek. Fontos megjegyeznem, a megtermelt búza 45% prémium vagy malmi I. kategóriába esett, a többi pedig malmi II-be, takarmánybúza gyakorlatilag nem keletkezett. Ehhez persze a növényvédelmen felül a megfelelő tápanyagellátás és a precíz betakarítás is nagymértékben segítségünkre szolgált. A KAMIKAZE csomagot bátran, nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki sikeresen szeretne kalászos gabonát termeszteni és szeretne magasabb termésátlagokat elérni – hangsúlyozta Zoltán.

Köszönjük Rozgonyi Zoltán kollégának, hogy megosztotta velünk tapasztalatait a KAMIKAZE csomaggal kapcsolatosan.

Eredményes gazdálkodást, kedvező felvásárlási árakat kíván Önöknek a Sumi Agro Hungary Kft. csapata!

Fodor Judit
www.sumiagro.hu

A cikk szerzője: Fodor Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer 2019. januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!