VisibleFarm

Agro Napló
Egyesek és nullák háborúja zajlik a mezőgazdaságban, adathalmazok véget nem érő sokasága hat ránk közvetve vagy közvetlenül a mindennapokban. Gondoljunk bele, hogy ezen adatokból kinyerhető információk hogyan hatnak döntéseinkre, készítik elő következő lépésünket.

Gyártói fétis, hogy a megszerzett információk kizárólag az általuk rendelkezésre állított eszközök segítségével dolgozhatók fel, jelentethetők meg, a kitűzött munka rajtuk keresztül végezhető el. Történtek már lépések ezek kiküszöbölésére, eljutottunk oda, hogy megszülettek a márkafüggetlen, egymással is kommunikáló, a mért adatokat a magasabb cél érdekében közvetlenül felismerő rendszerek. Ez az alapgondolat hiányzott a magyar mezőgazdaságból, melynek pótlására egy új ökoszisztéma megszületését célozza meg. Az iGazda, a RO-SYS, az AgroSense és az AgroVIR kezdeményezésére született meg a VisibleFarm. Az agrárium számára eddig különálló informatikai megoldásokat biztosítottak: adatrögzítés és -továbbítás, megjelenítés, döntéstámogatás, irodai szintű felügyelet stb. Kíváncsiságtól hajtva, a cégvezetőkkel beszélgetve apránként ismertem meg a hozzáadott elemeket, amelyből a végére egy funkcionálisan egész válik.

Ha lépésenként kellene megismerni a rendszer összességét, akkor honnan kell elindulni? 

Maróti Miklós: Az AgroVIR vállalatirányítási rendszer megalkotásakor az volt a cél, hogy a termelő az év bármely szakaszában a termelési költségekről információt kapjon, láthatóvá váljon a költség oldal, ki lehessen választani a legjövedelmezőbb termesztéstechnológiát, fajtát. Vegyünk alapul egy átlagos munkanapot, amit megelőz a munkafolyamatok tervezése. A papír alapú formát leváltva megtervezzük a másnapi feladatokat táblaszinten, az eljut a gépkezelőkhöz, akik mobileszközükön látják hol és milyen feladatokat kell ellátniuk.

Rajtunk kívülálló okok miatt a korábbi döntés korrekcióra szorulhat. Hogyan optimalizálható mégis a folyamat?

Dóra Sebestyén: A digitalizáció fejlődése lehetőséget ad az adatok összekapcsolására, pl. szenzorok (meteorológiai, levélnedvesség stb.) táblán belüli kihelyezésére. Amikor a vállalatirányítási rendszerben meghozunk egy döntést – pl. egy adott dolgozó adott területen végzett munkájával kapcsolatban –, a rendszer figyelembe veszi a tőlünk, azaz az AgroSense szenzortól kapott időjárási adatokat. Tételezzük fel, hogy a szenzorok erős szelet jeleznek. Az összegyűjtött információk beérkeznek az iMező térinformatikai modulba, ahol térképszinten megjelennek, a beérkezett információk elemezhetővé válnak.
A továbbított adatsor végül ismét az AgroVIR rendszerében jelenik meg, automatikusan riasztva a döntéshozót a feladatok áttervezésére. Az azonnali beavatkozás lehetősége adott. E megoldás integrációja a kialakított rendszerbe egy technológiai ugrást ho, mivel a hatékonyságnövelésben és a munkaszervezésben hasznosul.

Milyen szerepet tölt be a térinformatika az együttműködésben?

Haász László: Nem elhanyagolhatót, semmiképp. Az iMező térinformatikai modul elkülöníthetetlen része a VisibleFarm kezdeményezésnek. Bármely adat, ami keletkezik, legyen szó az említett meteorológiáról, gázolaj-, növényvédőszer-felhasználásról és nem utolsósorban a GPS-koordinátáról – ami akár RTK (2 cm) pontosságú is lehet –, mind e modulhoz jutnak el közvetlenül. Az iMező a felvitt adataink térképen történő ábrázolását, továbbá a felhasználó munkagépeinek idősoros nyomon követését, azok adatainak megjelenítését teszi lehetővé. A megjelenítésen túl, a téradatok előállítása – mint az útvonalak létrehozása pontszerű adatokból, valamint a mezőgazdasági táblák kezelése – is ezen a felületen történik.

Ma már lehetőség nyílik összekötni az irodát a termőfölddel. Hogyan kell ezt elképzelni?

Rózsa Tamás: Mindenekelőtt az összeköttetés két leggyakoribb problémája az univerzális megoldás és az „élő” kapcsolat hiánya. Gyakran különböző gyártók munkagépeit, eszközeit kell használnia a gazdáknak. Ezeknek a különböző eszközöknek a saját, nem egységes megoldásai megnehezítik a részegységek közös kezelését, de az ISOBUS eszközök segítik feloldani ezt a problémát. Többek közt erre épülnek a RO-SYS megoldásai is. Maradva az időjárási adatok okozta módosításnál, mivel a növényvédelmi munka nem valósítható meg, új feladattal bízzuk meg a kezelőt, legyen ez most a vetés. Az erőgépbe előzetesen egy ún. LogBox komponenst építünk, ami a traktor CANBUS és a munkagép ISOBUS hálózatról egyaránt adatokat gyűjt, mint például az üzemanyag-fogyasztást, sebességet vagy az üzemórát, de követhető a vetőmagtartály töltöttségi szintje is. A működés során az adatokat a LogBox összesíti, kiegészíti a beépített GPS jelvevő adataival, és a beépített kommunikációs modulokon keresztül azonnal automatikusan továbbítja feldolgozásra. Ezek együttesen bekerülnek az iMező modulba, valamint az AgroVIR gazdálkodási rendszerébe, ahol már értelmezhető adatként támogatja a munkafolyamatok tervezhetőségét és a földeken dolgozó egységek áttekintését. A gyors beavatkozás lerövidítheti az állásidőt, optimalizálhatja a működési folyamatokat. Nem utolsósorban újabb adathoz jutunk, ami azonnal megjelenik a menedzsment rendszerben.

Összességében a fejlesztés lényege nem az, hogy valami egészen újat kellett feltalálni. Az egyes elemek már léteztek, ezek összekapcsolásával hasznosságuk már túlmutat eredeti funkciójukon. A VisibleFarm alkalmazásával minden kapott információ forintra váltható és megjeleníthető, mindez automatizáltan, az adminisztráció csökkentésével.

www.visiblefarm.net

-sm-

A cikk szerzője: Sik Milán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tractor of the Year 2024

Tractor of the Year 2024

The TotY 2024 Awards Giving Ceremony held on November 12th, on the opening day of Agritechnica in Hannover (Germany), is the conclusion of a long proc...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!