Több, mint növényvédő szer - Xemium®

Agro Napló
Több mint négy évtizede már, hogy a BASF bemutatta első SDHI fungicidjét, a benodanilt. A hatóanyagcsoport igazi áttörését azonban a boszkalid felfedezése jelentette, ami lehetővé tette, a hatóanyag széles körű felhasználhatóságát. A boszkalid hatóanyagú készítményeket Magyarországon is előszeretettel használják a szakemberek 2004 óta.

A hatóanyacsoportban zajló folyamatos fejlesztésnek köszönhetően idén a legújabb molekulát tartalmazó termékekkel ismerkedhetnek meg a magyar gazdák, termelők.


A fluxapiroxad, vagyis a Xemium® egy különleges molekulaszerkezetű hatóanyag. Itthon az idei szezonban elsőként a kalászos-, alma- és szőlőtermesztők próbálhatják ki a terméket. Az újgenerációs hatóanyagot március eleji sajtótájékoztatójukon mutatták be a BASF szakemberei.

Mint azt Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától megtudhattuk, a cég évente közel kétmilliárd eurót költ K+F-re. Szükség is van az innovációra, hiszen a fogyasztói igények gyorsan változnak, egy világmárkának pedig alkalmazkodnia kell ezekhez az igényekhez – fejtette ki a sajtótájékoztatón Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingvezetője. Nagy horderejű változások történnek a mezőgazdaságban is, például az engedélyezési környezet, az időjárás, a támogatási rendszerek változása, a felgyorsult technológiai fejlődés. Mindezek újabb kihívások elé állítják az agráriumban tevékenykedő szakembereket, cégeket.

Többek között e változások értő követésének és a folyamatos fejlesztésnek köszönhető a Xemium® megalkotása. A molekula környezetétől függően tudja változtatni szerkezetét – növényben, gombában, zsíros és vizes közegben egyaránt könnyedén mozog. A hatóanyag így nagyon gyorsan átjárja a leveleket, még azokat is, amelyeknek a permetezéskor még csak a csúcsa látszott ki. A hatóanyag a felvett tápanyagokkal együtt szállítódik a levelek csúcsa felé.

A Xemium® használatakor ki kell aknáznunk a hatóanyag kuratív és eradikatív hatásában rejlő előnyöket is. A Xemium® ugyanakkor nem „tűzoltásra” való, hangsúlyozzák a szakemberek. A legfontosabb a megelőzés, a prevenció. El kell kerülni a súlyos fertőzések kialakulását, amelyek visszafordíthatatlan problémát jelenthetnek.

A hatóanyagot az esőcseppek sem mossák le, hiszen a Xemium® kijuttatása után fluxapiroxad-kristályok jönnek létre a levélen. Ezek a kristályok csillagszerű nyúlványokkal fúródnak a viaszrétegbe, hogy horgonyszerűen rögzítsék a molekulát. Mindeközben pedig egyenletesen adagolják a hatóanyagot, ennek köszönhetően a növény időjárástól függetlenül folyamatos védelem alatt áll.

Az árpa leggyakoribb gombabetegsége Magyarországon a hálózatos levélfoltosság. Különösen azért veszélyes, mert már a keléstől megjelenhet az árpanövényeken, és enyhe télen, kora tavasszal – abban az időszakban, amikor permetezéssel nem tudunk védekezni – komoly fertőzés alakulhat ki. Ez a hosszú időszak áthidalható a BASF új, a vetőmagra csávázással felvitt gombaölő szerével, a Systiva®-val.
A szer már a csírázástól kezdve óvja az árpát a levélbetegségektől, erőteljesebb kelést, egészségesebb, egyenletesebb állományt biztosít.
A Systiva® gombaölő hatása mellett AgCelence® hatással is rendelkezik. A kezelt magból dúsabb gyökérzetű, jobban bokrosodott állományok fejlődnek, melyek jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak.

A szintén Xemium hatóanyagú Priaxor® a növények egészségének és állóképességének növelésével a gombabetegségek elleni védelmen túl AgCelence® előnyt is biztosít hatóanyagai, a Xemium® és a piraklostrobin révén. A kijuttatás után 15–30 perccel már esőálló – jól védi tehát a kalászosokat igen csapadékos időszakban is. A Xemium® sajátos molekulaszerkezetének köszönhetően rendkívül mozgékony, ez a kulcsa a kiemelkedő gyógyhatásnak és a gabonanövény teljes védelmének. Hosszú hatástartammal is számolhatnak a szakemberek, hiszen a viaszhoz kötött hatóanyagok folyamatosan, egyenletesen felszabadulva biztosítják a növény védelmét – minden időjárási körülmények között.

A piraklostrobin a kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon, hatékony a levélbetegségek széles köre, mint például a rozsdabetegségek, a hálózatos, a ramuláriás, a szeptóriás és a rinhospóriumos levélfoltosság ellen.

Emellett az AgCelence® hatására is számíthatunk, melynek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogén-monoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható, a kalászosok stressztűrése fokozódik.

A Priaxor® közel 100 százalékos hatékonysággal védi meg az árpát az utóbbi években általános problémává vált gombás betegség, a ramuláriás levélfoltosság ellen. Hasonlóképpen hatékony az árpa legnagyobb károsítási potenciállal rendelkező betegsége, a hálózatos levélfoltosság ellen is. Búzában a rozsdabetegségekkel és a szeptóriás levélfoltossággal szemben mutat kiemelkedő hatékonyságot.

A BASF hazai szakemberei az elmúlt évtizedek során behatóan tanulmányozták a szőlőlisztharmat kórfolyamatát, kidolgozták a betegség megbízható és pontos előrejelzésének módszerét. A lisztharmatjárvány kialakulásában a primer fertőzésnek döntő jelentősége van. Amennyiben valamilyen gombaölő szeres beavatkozással hatással vagyunk a primer fertőzés alakulására, változtatni tudjuk a járvány erejét. Szabadföldi kísérleteik során annak jártak utána, hogy van-e olyan fungicid, amely képes a minimális szintre csökkenteni vagy akár megszüntetni az induló fertőzést. A fungicidnek, amely erre alkalmas, kiugróan magas eradikatív, kuratív és preventív hatással kell rendelkeznie a lisztharmat ellen: az aszkospórás fertőzés tüneteit le kell „radíroznia”, a még lappangó fertőzést meg kell gyógyítania, és minden további támadást meg kell akadályoznia.
A Sercadis®-ban ráleltek arra a fungicidre, amely minderre képes.

Ahogy a BASF szakemberei fogalmaznak, a Sercadis® nem csak egy újabb készítmény, ami megvédi a szőlőnket. A Sercadis®-t a hozzá javasolt növényvédelmi technológia és a hozzá kapcsolódó teljesen egyedi előrejelzés jóval magasabb szintre emeli egy egyszerű terméknél, hiszen a készítmény összekapcsolódik egy komplex szolgáltatással és ez minden más növényvédő szertől megkülönbözteti. Benne van a tervezés és az előrelátás, ugyanakkor ügyel a fenntarthatóságra, csökkenti a környezetterhelést, támogatja a tudatos gazdálkodást.

E három Xemium® termék már elérhető a magyar gazdák számára is. Azt javasoljuk, használat előtt mindenképpen érdeklődjenek a BASF szakembereinél, illetve keressék fel a www.agro.basf.hu oldalt. Ha folyamatosan értesülni szeretnének a legfrissebb hírekről, csatlakozzanak a BASF Növényvédelmi megoldások Facebook-oldalhoz.

         -hj-

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Triplájára drágult a petrezselyem

Triplájára drágult a petrezselyem

Az év első nyolc hetében a szokásosnál is drágább volt a petrezselyem. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint 906 forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!