A hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok előtt egy nappal, május 3-án megrendezésre kerülő konferenciára közel 130-an érkeztek. Egy gyors regisztráció után Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket.
Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója előadásában ismertette a baromfiágazat aktualitásait. A tyúktól a csibéig-mit tehetünk a jobb napos minőségért? címmel Dr. Liptói Krisztina, a Haszonállat-génmegőrzési Központ tudományos igazgatóhelyettese osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Dr. Dobos-Kovács Mihály, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusa a csirkék fertőző anémiájáról tartott előadást.
Az ebédszünet előtt az érdeklődők takarmányozási előadást hallhattak Dr. Pál László egyetemi docenstől, aki a Pannon Egyetem Georgikon Karáról érkezett, Keszthelyről. Az előadásban ismertette a bélműködés kedvező fejlődését támogató takarmányozási lehetőségeket.
A tartalmas ebéd után négy érdekfeszítő előadás várt még a jelenlévőkre:
Bert van Gils, a Trouw Nutrition takarmányozási szakembere az antibiotikum-mentes brojlercsirke nevelés eddigi tapasztalatairól, ill. a jövőbeni lehetőségekről szólt. Prof.Dr. Erik Gruys professzor a brojler csirke takarmányozás trendjeiről beszélt, kiemelve a kokcidiózis elleni védekezés alternatíváit. A szentesi Ma-ka Kft. két előadással készült. Az elsőben egyik fontos referencia partnerük mutatkozott be a telep brojler csirke nevelésének technikai ismertetésével. A másik előadásban Dr. Farle Csaba, a Hungerit Zrt. főállatorvosa ismertette a brojler csirke előállítás és a Hungerit Zrt. kapcsolatát. Érdekes előadás maradt a végére is, ahol Pawel Rogowski, a francia SBM International cég képviseletében egy korszerű, energiatakarékos fűtési lehetőséget mutatott be: az SBM kerámia égőt.
A szimpózium végén egy 2 fős, hosszú hétvége is gazdára talált, amit a résztvevők között sorsolt ki az UBM csapata.
A konferencia alkalmat adott arra, hogy a szakmai résztvevők megismerkedhessenek a világ új trendjeivel, újdonságaival, nem mellékesen találkozhassanak egymással is és kötetlen beszélgetések révén adják át egymásnak saját tapasztalataikat. Ez év októberében a sertéstartókat várják majd hasonlóan tartalmas szakmai programmal.