Napraforgó-betegségek kialakulófélben (x)

Agro Napló
Az időjárási körülmények kedveznek a napraforgó-betegségek kialakulásának. A KITE Zrt. szakemberei folyamatosan figyelik a területet és tájékoztatják Önöket az aktuális állapotról.

A meleg időjárásnak köszönhetően a napraforgó állományok intenzíven növekednek. Az elmúlt 2 hétben leginkább az Észak-keleti régióban volt jelentős, 30-40 mm vagy azt meghaladó csapadék.

Az országban egyelőre a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) hervadást okozó szártőfertőzés formájával lehet találkozni, de ahogy az állományok záródnak, a szkleróciumok árnyékba kerülnek és csapadékot kapnak, megkezdődik az apotéciumok képződése.

Fehérpenész-fertőzés napraforgón

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) első tünetei megjelentek, a betegség lassú terjedésével kell számolnunk.

A rovarkártevők szempontjából megkezdődött a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae), és a sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi) betelepedése a táblákra. Szívogatásuk nyomán a későbbiekben a levéllemez hullámosodik, fodrosodik, torzul. Az ilyen levelek szélein nagyon gyakran jelenik meg sebparazitaként a szürkepenész (Botrytis cinerea). Ezek a gócok a későbbi tányér-megbetegedés táblán belüli fertőzési forrásai lehetnek.

Alternária-fertőzés a napraforgón

A kedvező időjárási és növénykórtani helyzet ellenére mindenképpen javasoljuk az első fungicides kezelés elvégzését, hiszen az utóbbi évek bebizonyították, hogy egy csillagbimbós állapotban elvégzett gombaölős kezelés, minden körülmények között megtérül gazdaságilag.

Védekezési javaslat:

Trezor 0,4 l/ha + Ninja Zeon 0,2 l/ha

Forrás: KITE Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!