Pioneer repcehibridek a termelők szemével

Agro Napló

Dr. Vass Katalin Zsófia
Mezővas Kft, Bárdudvarnok
Ügyvezető

„8 éve állítunk be Portfólió Farm kísérletet a Pioneer részére, így naponta módunkban áll a cég valamennyi termékét megfigyelni, tesztelni. A tavalyi repce STT sorban kimagasló eredményt mutatott a Pioneer MAXIMUS® repcehibrid, a PX113. Megdőlés nem volt a táblában, kórtani és agronómia tulajdonságai alapján pont olyan, amilyen a termelők vágya. Sokat tud teremni kis kockázattal. Idén is nagyon ígéretes ez a hibrid, így azt is megállapíthatjuk, hogy az évjáratok közti ingás nem jellemző rá.”

Rabi Ferenc
RABI-SIMON Kft.
Előszállás

„Dél-Fejér megye utolsó déli nagyközsége Előszállás térségében működik gazdaságunk. Ez területileg 800 hektárt tesz ki. Ebből évről évre kb. 130-140 ha az őszi káposztarepce tábláink összessége. A féltörpe repce – mint nemesítési innováció – hírnevét nálunk a 2013-ban vetett PR45D03 Pioneer MAXIMUS® repcehibrid eredményei maximálisan igazolták. Jelenleg, a méltó utódot, a PX113 Pioneer MAXIMUS® repcehibridet termesztjük. A PX113 hibrid jelentőségét az alacsonyabb habitus okozta agronómiai előnyökön felül, az elágazások nagyobb volumene és ezáltal a nagyobb becősűrűség hozta meg, ami az alapja a magasabb termésnek. Ez a nemesítési irány a PIONEER-tól rendkívül meggyőző és hatásos lépést jelentett. Ígéretes termés mutatkozik a hibriden, érdeklődve várjuk a terméseredményeit.”

Ifj. Farkas András
Termelésirányító
Agroprodukt Kft., Jánoshalma

„Termelésirányítóként az egyik legfontosabb feladatom a gazdaság jövedelmezőségének fokozása. A hatékonyság növelésének egyik alapköve az új fejlesztések kipróbálása. Az évről évre beállított kísérletek eredményeinek értékelése feltárja előttem az olyan kivételes repcehibridek profit meghatározó előnyeit, mint amit a Pioneer PX113-nál tapasztaltam! A PX113 hibridet a DuPont Pioneer Portfólió Farmon láttam, mint új generációs repcehibridet. Évek óta vetünk Pioneer MAXIMUS® repcehibrideket, minden évben jó termés-eredményekkel. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek tökéletesen alkalmazkodnak az általunk alkalmazott nagyüzemi technológiához. Számunkra fontos előnyük, hogy a hibridek növényvédelmi munkálatai és betakarításuk gyorsabb és gazdaságosabb. A kísérletekben láttuk az új PX113-as hibridet, melynek állóképessége, kórtani tulajdonságai, valamint termőképessége meggyőzött minket.”

Fodor Rácz Mihály
Ügyvezető
Hart-Agroszolg Kft., Harta

„Az intenzív termesztéstechnológiánk mellé, az ahhoz leginkább alkalmas repcehibridet választjuk. Az elmúlt években már a Pioneer MAXIMUS® repcehibridjei bizonyítottak, így esett a választásunk a legújabb generációs Pioneer MAXIMUS® repcehibridre is, a PX113-ra. Eddigi tapasztalataink alapján betegségekkel szemben ellenállóbb, télállósága kitűnő. Gyors tavaszi fejlődési eréllyel rendelkezik és robusztusabb az eddigi Pioneer MAXIMUS® repcehibrideknél. Elterülő habitusának köszönhetően sok oldalhajtást hoz, amelyeken nagyszámú becőt nevel. Az áprilisi hideg ellenére is nagy várakozással tekintünk a betakarítás elé.”

Takács Emília
Telephely- és irodavezető
Kadarkúti TREND Zrt.

„Üzemünk több talajtípuson gazdálkodik, emiatt táblánként más-más a növények környezete. A Zselic nyugati szélén, a Dráva közelében, valamint a Belső-somogyi homokháton egyaránt nagy megelégedésünkre jól termett a Pioneer MAXIMUS® repcehibrid a PX113, mely sok más versenytársára nem mondható el. Emellett a kórtani tulajdonságai és koraisága is kivívta elismerésünket. Ki fogunk tartani mellette.”

Somogyi Lajos
Magángazdálkodó
Vasszécseny

„Vas megyében Vasszécseny és Táplánszentkereszt községek határában gazdálkodom. Az őszi káposztarepce évek óta meghatározó szerepet tölt be nálunk, a területünk körülbelül 40%-án termesztjük. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek megjelenése óta a repce-vetésterület 100%-án Pioneer repcehibrideket termesztünk nagy megelégedéssel. Az elmúlt években a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek nálam már bizonyítottak különböző, szélsőséges évjáratokban is. A Pioneer helyi agronómusának javaslatára vetettem a PX113 hibridet, ami a tavalyi évben rekordtermést produkált. Nagyon elégedett voltam vele, továbbra is vezető szerepet szánok neki. Az általam ismert Pioneer MAXIMUS® repcehibridekhez képest a PX113 robusztusabb és betegség ellenállóbb. Termőképessége felülmúlja a korábbi Pioneer MAXIMUS® repcehibrideket. Az idei kilátások is nagyon bíztatóak, így nagy várakozással tekintek a betakarítás elé. Bátran ajánlom minden gazdálkodónak a térségben.”

Varvasovszki László
Béta-Agárd Kft.
Gárdony (Agárd) 

„A Velencei-tó déli részén, Agárd-Zichyújfalu környékén gazdálkodunk. Immáron 46 éve foglalkozom növénytermesztéssel. Jelenleg 400 hektáron. A vetésforgómba évről évre jól illeszthető növény a repce. Minden évben a területe 80-90 ha környékén mozog. 2 éve próbáltam ki MAXIMUS® repcehibridet a PIONEER-tól és a habitusból adódó előnyök és természetesen a termésmennyiség, azonnal meggyőztek a hibrid értékéről. A Pioneer MAXIMUS® repcehibridek közül az idén a PX113 nevű hibridet termesztem, amely az egyik vezető Pioneer MAXIMUS® repcehibrid a portfólióban. Az állomány ideális tőszámmal és habitussal ment bele a télbe, optimális „8-10” leveles, földhöz simuló, tőlevélrózsás állapotú, 8-10 mm gyökérnyakátmérővel rendelkezett. Az elterülő leveleinek talajfedettsége – ami a féltörpe hibridek egyik sajátossága – sokat jelentett a talajszigetelés szempontjából, és a környéken hótakaró nélküli mínusz 20-22˚C-os fagyos napokat példásan vészelte át. Jelenleg nagyon jól megfigyelhető a féltörpe hibridek fő jellemzője az állomány szemlézése folyamán, a sok-sok elágazás és az ehhez társuló becőállomány, ami a termésnagyság fő mutatója. Bizakodva várom a betakarítását.”

Tóth Tihamér
Ügyvezető
Farmer Kft., Mocsa

„Gazdaságunk Komárom-Esztergom megye azon kis számú mezőgazdasági termelőinek egyike, amelyek repcetermesztéssel is foglalkoznak. Két éve figyeltünk fel a Pioneer MAXIMUS® repcehibridekre a területünkön elvetett kísérleti sorban. A következő évben ismét állítottunk be kísérletet, mely alapján egyértelművé vált számunkra a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek számos agronómiai előnye. Különösen a PX113-as hibrid nyerte el tetszésünket. Növényfelépítése, termőképessége alapján 2016 őszén kizárólag ezt a hibridet vetettük. Nagyon fontos számunkra, hogy a növényvédelmi munkákat lényegesen könnyebben, hatékonyabban, károkozás nélkül tudjuk elvégezni. Meggyőződésünk, és ez kísérleteinkben is bebizonyosodott, hogy termőképességben a Pioneer MAXIMUS® repcehibridek azonos szinten vannak a legújabb hagyományos, magas repcékkel, így bizakodva tekintünk a betakarítás elé.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Évjáratstabil Gabonakutató repcék

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont...

InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?