Termésnövelés csávázással? Arysta-val ez is lehetséges

Agro Napló
Kemény tél és az aszály után vagyunk, nem csoda, hogy a kalászosok terméseredményei is nagy szórást mutatnak. Ehhez pedig a tavalyi évtől jellemzően alacsony terményárak párosulnak, így sok esetben kétségessé válik a jövedelmezőség, egész eddigi munkánk eredményessége.

Az új szezonra készülve sokunknak nem jut eszébe a csávázás, mint eredményjavító technológiai elem. Pedig ez az, amely minden évben észrevétlenül nyújt biztonságos körülményeket a kelő növényeknek, sőt, a jó készítmény választása terméstöbbletet is biztosíthat. Ennek a bizonyítására az ország több megyéjében végeztünk mellévetéses kísérleteket. Az Arysta csávázószerekkel kezelt magokból kifejlődő növények jól állták a sarat, akár búzában, akár árpában vizsgáltuk az áttelelt tőszámot. Minden esetben magasabb értéket találtunk a konkurens termékekkel csávázott állományhoz képest (1., 2., 3. ábra). Csávázószereinkkel elérhető optimális tőszám biztosítja legjobban az erőforrásokat, okszerű felhasználását és a várt termésszint elérését.

Az igazi siker nem akkor jön el, amikor egy meglévő eljárást vagy terméket a konkurenciánál jobb minőségben tudunk nyújtani, hanem amikor újat alkotva oldunk meg egy feladatot. Az Arysta hosszú évek óta foglalkozik azzal, hogy a csávázási eljárást fejlessze, a növények, a felhasználó és a környezet számára kedvezőbbé tegye. Ennek eredménye az új elven alapuló formulációs technológia, ami egyedülálló a világon.

Ez az ME technológia, vagyis a mikroemulziós formuláció. A gyártási eljárásban részt vevő részecskéket eddig utolérhetetlenül kicsire – 10 mikron méretűre – sikerült csökkenteni, így az alkotóelemek homogén folyadékként viselkednek. Az áttörést jelentő technológia számtalan igen kedvező, csávázást, kijuttatást, csírázást végigkísérő biológiai, fizikai és környezetvédelmi hatást eredményez. A parányi folyékony hatóanyagcseppek segítségével óriási felületnövekedést érhetünk el, ami egyenletes fedettséget biztosít. A maghéj legrejtettebb redőjébe-zugába bejutó hatóanyagok tökéletes kontakt biztonságot nyújtanak a mag felületén vagy a talajban megbújó fertőző spórák és micélium ellen. A kivételesen egyenletes, gyors, mély penetrációnak köszönhetően az embrió közelébe jutott fertőző képleteknek sincs esélye a károsításra. Ez különösen az Ustilago nemzetségbe tartozó gombák, pl. porüszög (Ustilago Nuda, U. nigra) elleni védelemben rendkívül fontos. A gyors és teljes felszívódásnak köszönhetően a hatóanyagok a kelő növényekben is megtalálhatók, képesek a kelés utáni időszakban jelentkező fertőzéseket, pl. az árpa foltbetegségeit (Dreschlera spp) is blokkolni.

Fontos tulajdonság, hogy a készítmények felhasználása során nincs leporlás! Tiszta marad a csávázógép és a vetőgép magládája. Jóval pontosabb az adagolhatóság és a környezetbe sem jut felhasználatlan egészségkárosító csávázópor. Ez a jövőbe mutató technológia jelenleg két készítményünket jellemzi.

Az első készítmény, melynek sikere a mikroemulziós eljáráshoz fűződik, a Rancona 15 ME. Mindössze 15 g ipkonazol hatóanyagot tartalmaz, amely kis mennyisége dacára kiválóan teljesít a különböző, vetőmagot támadó gombák ellen. A formulációnak köszönhetően kiváló kontakt hatása van, de könnyen és gyorsan a mag belsejébe is képes beszívódni, így kontakt felszíni és mély hatása is van. Kiemelkedő a porüszög és a különböző fuzárium fajok elleni védekezésben.

Az ipkonazol a legújabb generációs triazolok közé tartozik. A többi hasonló hatóanyaghoz képest hideg körülmények között sem veszít hatékonyságából és nincs semmilyen csírázást gátló, retardáló hatása.

Őszi búzában, rozsban, tritikáléban 1,0 liter, míg őszi és tavaszi árpában és zabban 1,33 l/vetőmagtonna dózissal. Az emelt dózissal a pirenofórás betegségek elleni védelem is biztosított. Hatékonyságával, könnyű kezelhetőségével a Rancona 15 ME kitűnő választás az árérzékeny felhasználók számára.

A Rancona i-MIX kombinált hatóanyagú készítmény a fungicid csávázószer piac egyik legmagasabb koncentrációjú csávázószere. A hatóanyagok és a mikroemulziós technológia kombinációja kivételes minőséget képvisel. Az ipkonazol a Rancona i-MIX-ben 1/3-dal nagyobb töménységben van jelen. A megerősített, fuzárium és üszög gombák elleni hatékonyság mellett a szeptória ellen is kiváló preventív és kuratív védelmet kínál.

Imazalil-tartalma egyedülállóan magas, több 10%-kal magasabb a konkurens termékhez képest.

Az 50 g/l hatóanyag tökéletes védelmet ad az árpában nagy gyakorisággal megjelenő, a búzában is egyre jelentősebb pirenofórás levélbetegségek ellen. A maghéjon könnyedén átjutni képes lokálszisztémikus hatóanyag az ipkonazol kontakt és a mag belsejében kifejtett hatását egyaránt felerősíti. A készítmény hatóanyagainak szinergista hatását a széles gombaspektrum is bizonyítja. A Rancona i-MIX mind a vetőmagban megbújó, mind a mag felszínéről vagy a talajból támadó gombafajok ellen hatásos védelmet biztosít. Nagy előnye, hogy ugyan hatóanyagai a triazol csoport tagjai, alkalmazása során nincs semmilyen csírázást gátló, retardáló hatás. A mikroemulziós formulációnak köszönhetően ez a készítmény is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Nem porlik le a mag felszínéről, a csávázott vetőmag könnyen kezelhető. Dózisa egységesen 1,0 l/vetőmagtonna.

Fontos tudni, hogy a Rancona 15 ME és a Rancona i-Mix engedélyokirata már a teljes kalászos fajkörre érvényes, beleértve a rozsot, tritikálét, őszi és tavaszi zabot is. Az AKG programokban nem esnek korlátozás alá, bátran felhasználhatóak, bármely előíráscsoportban is nyertünk pályázatot.

A Vitavax 2000 készítményről sokat és sokszor írtunk, beszéltünk. Több, mint két évtizedes felhasználói tapasztalat emelte a dobogó legmagasabb fokára, Önök tették a legnagyobb mennyiségben felhasznált csávázószer készítménnyé. Sikerének kulcsa kiváló hatóanyag-összetételében, kontakt és felszívódó hatásmódjában, az egymást segítő hatású hatóanyagok magas koncentrációjában rejlik: 200 g thiram és 200 g karboxin literenként, ami 1000 g hatóanyag-mennyiséget jelent egyetlen vetőmagtonnára!

A karboxin csírázást serkentő hatása már sok szélsőséges helyzetben volt segítségünkre. Akár túl mélyre vagy sekélyre vetettünk, nagyon megkéstünk és hideg talajba kukorica után kellett begyötörni a magot a talajba. A thiram hatóanyag alacsony hőmérsékleten sem veszít hatékonyságából, így a fuzáriumok elleni védelem alapvető eszköze.

Ha megkésünk a vetéssel, mindenképp támaszkodjunk a Vitavax segítségére!

A változó klíma- és technológiai adottságok következtében a vírusvektorok (levéltetűfajok és kabócák) és egyes talajlakó generalista lárvakártevők (drótféreg) masszív és nehezen felmérhető felszaporodása felértékelte a megelőző inszekticides védekezés jelentőségét. Ennek a védekezési igénynek technológiai csomagunk remek megoldást nyújt.

A Rancona i-MIX + Matrero 600 FS csomagunk 25 vetőmagtonna csávázására alkalmas. Gomba- és rovarkárosító szervezetek elleni együttes védekezésre került kialakításra. A Rancona i-Mix kivételes kórokozók elleni hatásosságát a Matrero 600 FS magas, 600 g/l koncentrációjú imidakloprid hatóanyaga egészíti ki. Éppúgy hatásos a levélen károsító levéltetű és kabócafajok ellen, mint a talajban lakó drótférgek és csócsároló lárva ellen.

A csomagajánlat az összetevők kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyedülálló megoldást jelent a csávázószer piacon.

A Signal 300 ES rovarölő csávázószerünk a csócsároló lárvája és más talajlakó kártevők, pl. drótférgek, pajorok ellen biztosít hatékony védelmet kalászosokban.

Monokultúrás gabonatermesztésben a Signal kiváló megoldás, az állománykezelésnél jóval hatékonyabb és – ami igen fontos 2017-ben is – jóval olcsóbb megoldást kínál.

Az Arysta minden felhasználói igényt képes széles készítménypalettájával kielégíteni. Aki több hatóanyagos, akár rovarölő szerrel kiegészített terméket keres, az kínálatunkban megtalálja, éppúgy, mint az egyszerűbb megoldásokat. Elkötelezett szaktanácsadói csapatunk országszerte segítségükre van a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Eredményes csávázást, kiváló őszi szezont kíván az Arysta csapata!

Vados Csaba
Csávázószer termékfelelős

A cikk szerzője: Vados Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!