2024. május 7. kedd Gizella

Töretlen a Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek menetelése

Agro Napló
Az országban több helyszínen is működő DuPont Pioneer Portfólió Farmokon a termelőknek egész szezonban lehetősége van megfigyelni a Pioneer hibridek fejlődését kukorica, napraforgó és repce kultúrákban.

Az idei esztendőben Dombóváron az Agrár-Béta Kft. területén 80 különböző parcellát élesítettek be kukorica és napraforgó kultúrában különböző növényvédelmi kezelésekkel, valamint vetésidő és tőszámkísérletekkel gazdagítva.

A termelők kíváncsisága első körben a cég életében bekövetkező változások felé irányult. A DuPont és a Dow Chemical Company vállalatok DowDuPont néven történő egyesülése 2017. szeptember 1-jén megtörtént, ezáltal az egyesülést követő 18 hónapon belül létrejöhet egy önállóan működő, független mezőgazdasági vállalat. Elkötelezettségük a termelő parnereik sikere iránt a felépítés folyamata alatt is változatlan lesz, törekednek arra, hogy a változás ne okozzon fennakadást – hangsúlyozta Borsos László, az új vállalat magyarországi ügyvezetője. A Dow AgroSciences, a DuPont Pioneer és a DuPont Crop Protection termékei ezután is a megszokott csatornákon keresztül lesznek elérhetők. A DuPont Pioneer, a DuPont Crop Protection és a Dow AgroSciences egymást kiválóan kiegészítő kutatási programjainak egyesítésével a termelők számára az innovatív megoldások még szélesebb körét tudja kínálni.

2013 óta töretlen a Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek menetelése a kukoricapiacon, e hibridek köre folyamatosan bővül. A védjeggyel ellátott hibridkörrel olyan megoldásokat kínálnak a termelőknek, amelyekkel csökkenthető a termelés kockázata és maximalizálható az eredményesség. A hibridek kiválasztásánál nagyon szigorú elveket követnek: minimum 5% terméselőnnyel kell rendelkezni aszályos körülmények között a csekkhibridekkel szemben, minimum 3%-kal magasabb hozamot kell elérni normál csapadékellátottság mellett a teszthibridekkel szemben, a fenti szigorú követelményeket két egymást követő évben kell a jelölteknek teljesítenie. A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése során az egyik kulcsfontosságú kérdés meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek fokozzák a növény teljesítményét aszályos körülmények között.

A termelők elégedettségét jelzi, hogy a Pioneer piaci részesedése kukoricában 31% (Kleffmann piackutatás, 2017), ebből közel 200.000 hektáron vetnek Optimum® AQUAmax® hibrideket.

Ma Magyarországon jelentős hibridszámot kínálnak a piacon, de kevés olyan hibrid van, amelyik tág tőszámintervallumban sikerrel termeszthető. A felméréseik azt mutatják, hogy a gazdák átlagban 71.600-as termőtővel dolgoznak, viszont egy adott régiónak az ökológiai potenciálját ismerve, a tápanyag- és vízellátottságot kihasználva változtatható a tőszám, a kérdés az, hogy kellő biztonsággal tehető-e mindez.

A Pioneer választ ad erre, 2015-ben egy kedvezőtlennek mondható évjáratban Iregszemcsén beállított többismétléses kísérletükben 6 hibridet teszteltek, továbbá a Portfólió Farmokon beállított tőszámkísérleteik (Dombóváron 4 hibrid), valamint a Debreceni és Keszthelyi Egyetemekkel közösen beállított kísérleteik megmutatják az adott évjárati sajátosság függvényében e hibridek tőszámrugalmasságát. A tág intervallumban vethető Optimum® AQUAmax® hibridek, mint például a P9241, a P9486, a P9537, a P9903, a P0023, vagy a P9911 eredményeiben visszaköszön az Optimum® AQUAmax® brand legfontosabb ismérve, hogy stresszes körülmények között is biztosított a magas hozam.

2017-ben a Pioneer a Syngentával közösen vezette be az új csávázásos technológiát, a Maxim Quattro*-t, pozitív termelői visszajelzéseket eredményezve. A csávázószer legfontosabb küldetése a kelés időszakában védeni a kukoricát a különböző gombafertőzések ellen. A kombinált gombaölő csávázószer a talajból és a vetőmagból fertőző Fuzáriumos betegségek, a Rhizoctonia és Pythium fajok ellen nyújt védelmet. 2018-tól a Pioneer az Optimum®AQUAmax® portfólióját a Maxim Quattro* csávázószerrel értékesíti a lehető legnagyobb termés elérése érdekében.

Új hibridek

Egy új Pioneer Optimum® AQUAmax® kukoricával és egy Express® toleráns napraforgóval rukkol elő a következő szezontól a Pioneer. 

A P9415 hibridet nagy termőképesség, szárazságban és hőstresszben is kiemelkedő teljesítmény, továbbá rendkívül gyors vízleadás jellemzi.

Fábián László

A hazai napraforgópiacon 27%-os piaci részesedést magáénak tudó Pioneer a P64LE25 vezető napraforgóhibridjét majd 150 ezer hektáron vetették el ebben a szezonban. A magas olajsavas szektorban kínál a következő évtől új genetikát a nemesítő, mégpedig a kimagasló kórtani tulajdonságról tanúskodó Protector® Peronoszpora minősítéssel rendelkező új P64HE133 magas olajsavas napraforgót, mely kedvező magasságával és kiemelkedően magas olajsav-tartalmával hívja fel magára a figyelmet.

Dr. Piukovics László

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!