Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű száraz anyag előállításához 30–50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.
A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen 30–40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe lényegesen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban azonban évről évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan meghaladja a 20.000 ha-t.
Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica alternatívájaként kerül napirendre, mivel az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között a termése legalább 10–15%-kal meghaladta a kukoricáét.
További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag- visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem vagy csak alig termelnek nyereséget.
A termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára a kukoricáéhoz hasonló.
A végtermék egyre keresettebb, mind a humán felhasználás céljára, mind az állattenyésztés számára, mivel GMO- és gluténmentes, gyakorlatilag toxin- és emellett tanninmentes, illetve a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav-összetétele, illetve 20–25%-kal magasabb a fehérjetartalma.
A sertés- és baromfi ágazatban a kísérletek és a többéves hazai termelői tapasztalatok egyértelműen azt igazolják vissza, hogy a szemes cirokkal a takarmányban a kukorica arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, vagy akár ki is váltani, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.
A szarvasmarha ágazatban egyre többen ismerik fel, hogy az új és korszerű silócirkokból készült tömegtakarmány kedvező beltartalma miatt jól kiegészíti, illetve helyettesítheti a kukoricaszilázst, amellett, hogy aszályos körülmények között is biztonságosabban lehet tervezni a mennyiségét.
A termelők számára egy kedvező folyamat elindult, mivel egyre nagyobb igény van mind a magyarországi piacon, mind külföldön a szemes cirok iránt. A növekvő kereslet egyértelműen az ár emelkedését vonja maga után, ami tovább növeli a cirok jövedelmezőségét a gazdák számára. A magyarországi felhasználás döntő részét a takarmánykeverők adják, akik egyre nagyobb mértékben építik be repceptúrájukba a cirkot, felismerve a kiváló beltartalmi tulajdonságait. Az alapanyagigényük folyamatosan nő és ezzel egyre biztosabb piacot teremtenek a gazdálkodók számára. Az export legnagyobb része az ún. madáreleség-piacra kerül. Bár ezt a piacot a magasabb ár jellemzi, de egyben a felvevőképessége korlátozott és nehezebben tervezhető, mivel alapvetően függ a téli időjárástól. Emellett a ciroknak speciális minőségi elvárásoknak kell megfelelnie.
Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője és vetőmag-előállítója mindkét piaci igény kielégítésére rendelkezik ajánlattal.
Piacvezetőként az EURALIS az alábbi korszerű hibrideket kínálja a hazai termelők számára:
ES ALBANUS szemes / fehér
ES SHAMAL (ÚJ) szemes / világos vörös
ES ALIZE szemes / világos vörös
ES FOEHN szemes / vörös krémszínű
BMR GOLD X siló / bugátlan
ES HARMATTAN siló / szemes
ES ATHENA (ÚJ) siló / bugátlan
BIOMASS 133 siló / biogáz / bugátlan
Cirokhibridjeinkkel kapcsolatban keressék a területileg illetékes kollégánkat, illetve bővebb információ található a honlapunkon (www.euralis.hu).
Balogh Lászlójunior product manager
EURALIS Kft.
A cikk szerzője: Balogh László