Drónok és robotok szerepe a digitális mezőgazdaságban

Agro Napló
A jövő mezőgazdaságát az igények és lehetőségek összhangja jellemzi. A gazdálkodók jobb árakat, a társadalom tápanyaggazdag, ízletes élelmiszereket, a politikusok jobb élelmiszerbiztonságot, de ugyanakkor mindenki fenntartható környezetet szeretne.

Ennek megvalósításában döntő szerepe lesz az új technológiának, amely a robotok, a távérzékelés és a felhő alapú számítástechnika által biztosított adatbankra támaszkodik.

A Digitális Mezőgazdaság feladata az, hogy a jelenlegi gazdálkodási gyakorlatot csak a szükséges legkisebb mértékben módosítsa, mivel az jó eredményekkel rendelkezik és a fenntarthatósága is javult. A Digitális Mezőgazdaság viszont hosszú távon forradalmasítani fogja a mezőgazdasági technológiákat, de csak lépésről lépésre haladva („bit by bit”).

A fejlesztési törekvések fő irányai a következők szerint foglalhatók össze:

  • elektromos hajtás és szabályzás a mezőgazdasági gépeken,
  • IoT (Internet of Things), amely elősegíti a gépek és processzorok kommunikációját,
  • nanotechnológia és bioszenzorok,
  • drónok és automatikus platformok.

Drónok és robotok

Drónok alkalmazása

Az utóbbi időben fokozott az érdeklődés az alacsony költségű, könnyű, pilóta nélküli eszközök (UAV), közbeszédben drónok használata irányába. Az eszközök pontosabb elnevezése távirányítású pilóta nélküli rendszer (RPAS).

Az Unmanned Aerial Systems (UAS) rendszer segíti a gazdálkodókat a precíziós mezőgazdasági rendszer egyes elemi információinak – vízstressz, tápanyagtartalom-eltérések, növénybetegségek – (közel) valós idejű megismeréséhez.

Az EU FieldCopter programja lehetővé teszi a legmodernebb multispektrális kamerák felszerelését az UAS eszközökre annak érdekben, hogy a megfelelő információ a megfelelő helyről és időben a gazdálkodók rendelkezésére álljon. A repülőgépen és a műholdas platformon elhelyezett multi- és hiperspektrális kamerák különböző hullámhosszon (látható, hő, infra (NIR)) működő távérzékelésével lehetséges a növényállomány vegetációs jellemzőinek elemzése, amely magyarázatot adhat az állapotváltozások térbeli és időbeli lefolyására.

Drónok a kertészetben

A robotok végigrepülve egy gyümölcsöskert fölött, először feltérképezik azt, majd analizálnak, nemcsak minden egyes növényt, de minden darab gyümölcsöt is. A gazdálkodók így rendkívül értékes információkhoz juthatnak, hiszen „élő képet” kaphatnak gazdaságuk pillanatnyi állapotáról, és szó szerint fára szabottan tudják megoldani a permetezést, valamint a tápanyag- és vízutánpótlást.

A repülő robotoktól kapott és betöltött adatok alapján minden egyes fa a számára szükséges mennyiséget kaphatja tápanyagból, vízből és vegyszerből, ezáltal minden korábbinál homogénebb állomány jöhet létre. A kutatók szerint az egyedi igényekre szabott kijuttatás révén a termésmennyiség mintegy 10%-kal növekedhet, miközben a víz- és inputanyag-szükséglet körülbelül 25%-kal csökken.

Robotizált mezőgazdaság

A robotok alkalmazásának a mezőgazdaság különböző területein már hagyománya van (fejő robot, takarmánykiosztó robot stb). Jelen keretek között csupán a precíziós szántóföldi robotok legújabb változatait említjük.

Az erőgépek robotizációjának első lépése a szinkronizált csoportos üzemeltetés.

A traktorok szinkronizálásával számos cég, köztük a következők foglalkoznak:

  • Fendt: GuideConcept
    • GNSS és rádiójellel kapcsolja össze a két traktort
  • John Deere: Maschine Sync
    • MTG 3G (Modular Telematics Gateway)
    • MCR (Machine Communication Radio)

A CNH társaság ezen is túllépve mutatta be robot traktorait, amelyek igény szerint készülhetnek hagyományos felépítésben (New Holland), ill. vezetőfülke nélküli változatban egyaránt.

A drónokról és robotokról közölt információk egy statikus állapotot jellemeznek. A terület fejlődése oly gyors, hogy a megjelenés idején már ezeknél is újabb termékekkel találkozhatunk. 

Dr. Jóri J. István

A cikk szerzője: Dr. Jóri J. István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!