Újabb fejlesztési tendenciák a traktorüzemeltetésű permetezőgépeknél (+VIDEÓKKAL!)

Agro Napló
Az előző lapszámunkban a profi gazdálkodók számára ajánlott, 4000 literes tartállyal szerelt, szinte mindent tudó permetezőgépek konstrukciós és működési sajátosságait mutattuk be. Folytatva a permetezőgépek értékelését újabb fejlesztési trendekre és a precíziós permetezés megoldási lehetőségeire kívánunk rávilágítani szélesebb perspektívában.

Mind a szántóföldi, mind az ültetvénypermetezők, a legkisebbtől a legnagyobbakig család elven épülnek fel, a méretük döntően a tartálytérfogatuk növekedésével nő, valamint a gépek műszaki tartalma és tudása is növekszik. A családokon belüli választás lehetőséget kínál a gazdálkodónak a területéhez, a permetezések gyakoriságához, a termesztéstechnológiai igényekhez és traktorának paramétereihez leginkább megfelelőbb gép kiválasztásához.

Függesztett permetezők

A legkisebb teljesítményű szántóföldi és ültetvénypermetezők 600–1200 liter közötti permetlétartállyal függesztett kivitelben választhatók a 70–80 LE-s traktorokhoz. Szántóföldi szórókeretük munkaszélessége 10–16 m közötti. Ezek sajátossága, hogy rendelkeznek a legfontosabb funkcionális egységekkel (vegyszerbemosó, permetlékeverő, tartálymosó, szórókeret szakaszolás stb.). A szivattyújuk szállítási teljesítménye 120–200 l/min között alakul. A beállításuk többnyire manuálisan történik, alapkivitelben nem rendelkeznek permetezést vezérlő automatikákkal. A szórókeret állítása, ill. nyitása és csukása végezhető mechanikusan kézzel, vagy hidraulikusan a választástól függően. A gyártók többsége azonban opcióban biztosít lehetőséget (többletár ellenében) a permetezés vezérlés automatizálására és a szórókeret hidraulikus szabályozására is. Sőt, alternatív permetlé szivattyúválasztásra is van lehetőség.

A nagyobb, 90–120 LE-s traktorokhoz nagyobb tartálykapacitású, 15–24 méteres szórókerettel – 1500–2000 liter – és 200–260 l/min közötti szállítási teljesítményű szivattyúkkal felszerelt, nagyobbrészt automata permetezővezérlővel, teljesen hidraulikus szórókeret állítással, ill. szórókeret szakaszolással és fúvókavezérléssel rendelkező függesztett permetezők is választhatók. Ezek felszereltsége a legkorszerűbb vontatott gépekével egyező lehet. A függesztett gépek előnye, hogy könnyebbek, jobban lehet velük manőverezni a területen, mint a vontatott gépekkel, hátrányuk, hogy a kis tartálytérfogatuk miatt gyakoribb feltöltéseket igényelnek és az ronthatja a területteljesítményüket.

Új tendencia a fronttartályos permetező kombináció

Az utóbbiakat kiküszöbölendő, újabban a permetezőgép gyártók traktorok elejére függeszthető kiegészíthető fronttartályokat is kínálnak, amelyekkel akár meg is duplázható a függesztett permetezőgép tartálykapacitása (Amazone, Berthoud, Caruelle, Lemken, Kertitox/Farmgép, Kuhn, Kverneland, Technoma stb.).

Egy 1600 literes hátul függesztett permetezőhöz csatlakoztatható frontfüggesztésű póttartállyal akár 3200 literre is növelhető a tartálykapacitás, amely már egy komoly teljesítményű vontatott vagy magajáró permetező teljesítményével érhet fel. A piacon kapható kiegészítő fronttartályok térfogata általában 1000 és 1600 liter között változik, amelyekhez hozzáadódik még min. 10% tisztavizes tartálytérfogat is. Természetesen külön feltöltő és átfejtő szivattyúval, permetlékeverővel és tartálymosóval, ill. szabályzó szelepekkel is rendelkeznek, amelyek össz­hangban dolgoznak a hátul függesztett permetező szabályzó egységeivel. Egy ilyen permetező már közel áll a magajáró permetezőkhöz is, hisz akár 3500 literes kapacitással és jó manőverező képességgel többre képes, mint egy vontatott permetezővel üzemelő traktoros gépcsoport. A fronttartályos permetező összeállításoknál azonban nem csak a traktor motorteljesítményét, hanem a hátsó és a mellső hidraulikus függesztőszerkezet emelőképességét és a traktor terhelhetőségét is mérlegelni kell.

Egy 1600 literes hátul függesztett permetezőgép 18 méteres szórókerettel feltöltött állapotban 3100–3200 kg is lehet, amelyet a traktor hátsó függesztő szerkezetének kell hordoznia.

Egy 1500 literes fronttartály tömege a szerelvényeivel együtt töltött állapotban 1700–1800 kg-ot is nyomhat. Ezekkel a súlyokkal a traktor hidraulikus emelőszerkezeteinek biztonságosan meg kell birkóznia. Mindezeket figyelembe véve a traktort a tartályok feltöltött állapotában 4000–5000 kg plusztömeg terheli. A traktor hasznos terhelhetőségének egyeznie kell a permetezőegységek üzemi terhelt tömegével. Ezt minden traktornál egyedileg kell megvizsgálni. Az előzőekben említett motorteljesítményben megfelelő, traktoroknál a jó állapotban lévő hidraulikus függesztő berendezések emelőképességével általában nem szokott gond lenni, inkább a traktorok hasznos terhelhetősége szokott gondot okozni, amely gyakran nem éri el a 4000 kg-ot sem. Ebben az esetben kisebb tartálytérfogatú permetezőket vagy nagyobb kategóriájú (tömegű és motorteljesítményű) traktort kell választani. Egyébként a fronttartállyal kiegészített függesztett permetezőgépes üzemnek meg van az az előnye, hogy jobb a traktor súlyeloszlása, kisebb szlippel és nagyobb vonóerő-kifejtéssel, jó sebességtartással és manőverezéssel dolgozik a permetezőgép-csoport, hasonlóan a magajáró permetezőkhöz, de azoknál sokkal olcsóbb kialakításban és üzemeltetési költségekkel.

Vontatott permetezők

A vontatott permetezők méret- és típusválasztéka bővült a legnagyobb mértékben az elmúlt években. A tartályméretük 2000 literestől a 14.000 literesig terjed. A kisebbek gyengébb hidraulikával bíró traktorokkal is biztonságosan üzemeltethetők, a legnagyobbak pedig kiemelkedő permetezési teljesítményre képesek, mivel egy tartállyal akár 60–70 ha területet képesek lepermetezni.

A Caffini szántóföldi permetezők a Szegána Kft. forgalmazásában érhetők el Magyarországon. Háromféle modellcsaládot kínálnak: a 2200 literes tartállyal és 12–20 méteres szórókerettel készülő Caffini Small/Small Entry, a 2200–2800 liter közötti térfogatú tartállyal és 18–21 méter közötti szórókerettel gyártott Caffini Starter, valamint a 2200–3300 literes tartályú és 18–24 méteres szórókerettel rendelkező Caffini Prestige vontatott szántóföldi permetezőket. Ezeket a kompakt kialakítás, a könnyű kezelhetőség és a moduláris felépítés jellemzi. Többféle teljesítményű szivattyúval szerelhetők fel. Hidraulikus működtetésűek a szórókeretek, amely kívánságra ELB keretszintezővel is felszerelhető. Különböző, ISOBUS-kompatibilis ill. egyszerűbb és fejlettebb tudású permetező komputerek rendelhetők hozzájuk. A Prestige modellek Trailmatic futóművezérléssel készülnek. Helyspecifikus permetezésre is alkalmasak. 

A vontatott permetezőknél a tartálytérfogat arányában nő a szivattyúk teljesítménye és a szórókeret szélessége. Jellemzően állandó nyomáson és cirkulációval dolgoznak a permetlékörök vezetékei. Már a legkisebbek is rendelkeznek szórókeret szakaszolással és traktor nyomon járást biztosító vonórúd- vagy kerékkormányzásokkal. A Hardi az egyik legprofibb permetezőgyártónak számít Európában. Rendkívül széles a gyártmányportfóliója a vontatott szántóföldi kategóriában. Három műszaki tartalom tekintetében egymásra épülő permetezőgép-családdal rendelkezik. A Hardi Ranger a 2500 literes 12–21 méteres szórókeretes kategóriákat, a Hardi Navigator a 3000–6000 literes 18–30 méteres, a Hardi Commander pedig a full extrás 3300–7000 literes és a 18–42 méteres szórókeretes kategóriát alkotja. Különösen jók a légzsákos szórókereteik.

A részletektől most eltekintünk, hisz az előző lapszámunkban azok főbb jellemzőit és az előre kutató megoldásokat már bemutattuk.

A Horsch LEEB korszerű nagy teljesítményű vontatott szántóföldi permetezők gyártója. Permetezőit 6000, 7000, 8000 literes rozsdamentes acéltartályokkal és 4000, 5000, 6000 literes műanyag tartályokkal gyártja. Kiemelkedően nagy 1000 l/min teljesítményű permetlészivattyúkkal és 18–42 méter közötti munkaszélességű szórókeretekkel, amelyeket akar 42 szakaszolóval is szerelnek.

A továbbiakban inkább a precíziós permetezéssel szeretnénk foglalkozni, amelyet napjaink precíziós gazdálkodási rendszerei (Precision Farming, Smart Farming, Digital Farming) egyre erősödő követelménynek tekintenek.Permetezés precíziósan

Permetezés precíziósan

A növényvédelemben a precíziós permetezés azt jelenti, hogy mindig csak a szükséges hatóanyag-mennyiség kerüljön kijuttatásra, olyan permetfedettség mellett, amely leghatékonyabban szolgálja a növények védelmét. Legyen szó a gyomok irtásáról, vagy a növényi kártevők (gombák, rovarok stb.) elpusztításáról. Hasonlók az elvárások a növények fejlődésére (bokrosodására, szárszilárdság növelésére, levéltrágyázására stb.) hatást gyakorló, ill. a betakarítási veszteségeket csökkentő (desszikálás, kipergésgátlók stb.) szerek optimális kijuttatása esetén is. Fontos elvárás a precíziós permetezésnél, hogy csak oda kerüljön permetlé, ahol az hasznosul, és oda ne kerüljön feleslegesen permetlé, ahol nem hasznosul, hanem kárt okoz.

Az ültetvénypermetezőknél már a gyakorlatban is széles körben elterjedt, hogy a permetezőgép elején elhelyezett ultrahangos, infrás vagy látólézeres szenzorok a permetezett sorokban tőkimaradást (tőke- vagy fahiány) érzékelnek, az abban az irányban dolgozó szórófejeket lezárják és nem juttatnak ki permetlevet feleslegesen. Vagy ha a növényzetben jelentősebb magasságbeli különbségeket érzékelnek, akkor pedig csak az alacsonyabban elhelyezkedő lombfelületre irányított szórófejek juttatnak ki permetlevet és a magasabb szintre dolgozó szórófejek automatikusan elzárásra kerülnek. Mindezekhez elektronikusan vezérelt egyedi szórófejek szükségesek. Ismertek olyan rendszerek is, amelyek szenzorai érzékelik a lombsűrűséget és sűrűbb lombozatra nagyobb nyomással több permetlevet juttatnak ki, mint a ritkább lombozatra. Ezek általában lokálisan rendkívül megbízhatóan és precíziósan végzik a permetezést nem ritkán 30–50%-os vegyszermegtakarítás mellett. Nincs szükség hozzájuk műholdas (GPS, GNSS stb.) kapcsolatra.

A szántóföldi permetezőknél a precíziós permetezéshez szükséges a gépcsoport helyzetének pontos műholdas globális követése is (GPS, RTK GPS, GLONASS, GNSS stb.), amely nem csak a fogáscsatlakozásokat, a szórókeret szakaszolásokat automatizálja, hanem lehetővé teszi a szórófejek egyenkénti vezérlését és a helyspecifikus permetezéseket is.

 

Helyspecifikus gyomirtás gyomfelismerő szenzorok segítségével

Biztató eredményekkel lehet találkozni különböző kísérletekben a gyomokat közvetlenül érzékelő, a talajtól és a kultúrnövényektől megkülönböztetni képes gyomfelismerő szenzorokkal. Ezek alkalmazásával és – permetezőgép szórószerkezetének – mindenekelőtt a szórófejek egyedi vezérlésével megoldható a gyomnövények egyedi vagy foltszerű irtása. Ehhez a talajt és a gyomnövényeket nagy biztonsággal megkülönböztetni képes szenzorok már a gyakorlatban is rendelkezésre állnak, a gyomot a kultúrnövényektől egyértelműen megkülönböztetni képes szenzorok csak kísérleti jelleggel használatosak. Ezért a gyomfelismerő szenzorokkal elsősorban sorközi gyomirtás gyakorlati alkalmazásánál lehet találkozni. A növénysorok sávos gyomirtására a szelektív gyomirtó szerekkel történő sávpermetezők alkalmazhatók. Ilyen gyomfelismerő szenzorokat alkalmaz a gépein a Dammann permetezőgépgyár.

 

Helyspecifikus gyomirtás gyomtérkép alapján

A gyomtérkép elkészíthető a GPS helyzet-meghatározással és a terület bejárásával, a gyomok, gyomfoltok vizuális érzékelésével és a koordináták digitális rögzítésével. Ehhez nagy pontosságú kézi és háti GPS-vevők állnak rendelkezésre. Az elkészített gyomtérkép betáplálható a permetezőgépet vezérlő fedélzeti számítógépbe, amely saját terminálról közvetlenül, vagy ISOBUS segítségével vezérli a permetező szórószerkezetét. Ki- és bekapcsolja, illetve szakaszolja a szórófejeket, egyedileg ellenőrzi és rögzíti azok működését.

A gyomtérkép felvételezésének új módszerét kínálják a hiperspektrális földi- és légi kamerák. A hiperspektrális eszközökkel készült kiértékelt felvételek képesek távérzékeléssel megkülönböztetni a fertőzött és fertőzésmentes területeket, illetve a gyomnövényeket a kultúrnövényektől, sőt bizonyos növényi kórokozók nagyobb foltokban jelentkező kártételeit is. Ezek a kamerák beváltak a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére, az erdei faállományban jelentkező megbetegedések kimutatására, vagy környezeti (talaj, növény, víz) szennyeződések feltérképezésére. A hiperspektrális kamerák 350 és 2500 mm (manométer) tartományban dolgozva készítik felvételeiket, amelyeket spektrofotométerek alakítanak át feldolgozható fényhullámokká.

A különböző hullámhossz tartományokban készített felvételek mutatják ki a különbségeket. A hiperspektrális berendezésekkel készült felvételek nagy mennyiségű adatot szolgáltatnak, amelyek feldolgozásával nemcsak a fertőzések helye, hanem jellege is jól meghatározható.

Az eljárásnak földi és légi alkalmazása is lehetséges és viszonylag nagy területeken gyorsan és pontosan lehetővé válik a növényzet és a talaj költséghatékony felvételezése. Erre az eljárásra alapozza, fejleszti helyspecifikus permetezésre alkalmas GEM-Trak típusú permetezőit a debreceni Farmgép Kft. is. A földi gyomfelvételezésre jól használható az ASD Field Spec
3 MAX hordozható spektradiométer, amelynek felvételeiből viszonylag nagy pontossággal megkülönböztethetők a fertőzött és a nem fertőzött területek illetve mindezek digitalizálhatók és a permetezőgép fedélzeti monitorjába betáplálhatók. Erre a célra alkalmas a Müller Elektronik COMFORT-Terminálja, amelyet 32 bit processzor szolgál ki és 400 Hz, 64 MB RAM és USB stick paraméterekkel rendelkezik, a Display VGA felbontása 640 x 480 pixel. A traktor és a permetező közötti információáramlást az ISOBUS ÚT, a permetezőgép szabályozását ISOBUS TC szoftverek biztosítják. A berendezés alkalmas a szórókereten félméteres osztásban elhelyezett csoportos szórófejek egyenkénti és csoportos vezérlésére. A helyspecifikus permetezéshez a gépcsoportot fel kell még szerelni A 100 GPS-vevő berendezéssel és antennával, TRACK-Leader párhuzamvezetővel (vagy automata kormányzással), valamint HEADLAND Control tábla alakját és méreteit követő berendezéssel. A helyspecifikus gyomirtás hatékonyságát nagymértékben növeli a VARIABLE RATE-Control berendezés, amely a gyomosodás mértékének arányában képes változtatni a permetező szórásteljesítményét. Kiegészíthető a rendszer időjárás-érzékelővel (Wetterstation), amely a legfontosabb meteorológiai jellemzők érzékelésével szabályozza és változtatja a fúvókák cseppképzését és minimalizálja az elsodródásokat. A helyspecifikus permetezésre alkalmas permetezőgépeket többféle cseppképzésű és teljesítményű, egyedileg szabályozható Vario Select csoportos szórófejekkel ajánlatos felszerelni, amelyek egyidejűleg egy, vagy akár különböző több fúvókát is működtetni képesek, a kiszórni szükséges permetlé mennyiségének függvényében. A szelektíven működő permetezők vegyszeradagoló berendezéssel is felszerelhetők (Agrotop QuantoFill M), amelyek 3–5 féle növényvédő szert a hatóanyagigényeknek megfelelő keverésben és dózisban képesek automatikusan a permetlébe keverni.

Ennek még fejlettebb megoldása az injektoros vegyszeradagolás, amikor többféle hatóanyagot az adagoló berendezés közvetlenül a szórószerkezetre áramló vízbe adagolja és a gép tartálya csak tiszta vizet tartalmaz. Ezekkel akár a táblán belül gyomflóra összetétele szerinti változó hatóanyag-összetételű helyspecifikus permetezés is megvalósítható. A technikai fejlesztések tovább folynak és számítani lehet arra, hogy elérhető időtávlatban a helyspecifikus szelektív permetezés általános gyakorlattá válik.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Egyre enyhébb a tél. Az idén a repcében már január első napjaiban kellett a rovarokkal szemben védekezni, és már az ősszel is 2-3 alkalommal. A növény...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!