2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Metkon 60 – Biztonsággal menjünk a télbe!

Agro Napló
Magyarországon a kontinentális klímára jellemző őszi/téli időjárás miatt nem elhanyagolható, hogy milyen fejlettségű repce állományt sikerül kinevelnünk az ősz során, és tavaszra négyzetméterenként milyen növényi tőszám alakul ki. Minden olyan termesztéstechnológiai elem, amely a növények számát befolyásolja nagy jelentőséggel bír. Az egyik ilyen elem a regulátorok és a gombaölő szerek használata. A regulátorok kémiai szintézissel előállított, a növényi növekedést szabályozó anyagok. Lényegében a sejtek hosszirányú megnyúlását lassítják.

A triazol típusú gombaölő szerek regulátor hatással is rendelkeznek. A Metkon 60 hatóanyaga a metkonazol a triazolok kémiai csoportjába tartozik. A metkonazol az egyik legaktívabb hatóanyag a repcében ősszel támadó kórokozó gombák ellen. A készítmény a kultúrnövényre kipermetezve gyorsan felszívódik és szisztémikusan mozog a növényben. Megelőző és bizonyos fokú gyógyító hatással is rendelkezik. Ősszel az egyik legszélesebb körben alkalmazott növekedés szabályozó hatóanyag a repcében. A szer a repce viaszrétegében kötődik meg és tárolódik, később onnan szabadul fel, így a növény többet képes felvenni belőle. A metkonazol így aktív állapotban áll rendelkezésre a növényben és hosszabb ideig, nagy mennyiségben érhető el.

Miért alkalmazzunk a Metkon 60 gömbaölő szert ősszel a repcében?

  • Vastagabb gyökérnyak létrehozása érdekében (10 mm-t meghaladó átmérő): az erősebb gyökérnyakban több tápanyg raktározódik el.
  • A növény magasságának csökkentése céljából: az apikális dominancia gátlásával a metkonazol csökkenti a növény hosszirányú növekedését, aminek következtében télállósága javul (2 cm-nél nem hosszabb tenyészőcsúcs védetten „bújik” a levelek között), korábban vethetünk.
  • Gyökérnövekedés serkentésére, mélyebb gyökerezés elősegítésére (30 cm-nél mélyebb gyökérzet): a dús és mély gyökérzet a tápanyagokat, nitrogén műtrágyát könnyebben veszi fel és gyorsabban szállítja a növényben.
  • Védekezés a fómás levélfoltosság és szárrák (phoma lingam) és a Cilindrospórium (Cilindrosporium concentricum) ellen: regulátorozás hiányában, meleg csapadékos őszön a növény felnyurgul aminek egyik következménye, hogy a „ritka” szövetállomány még fogékonyabbá válik a gombabetegségekre.

A fentiek hatására a repce robosztusabb, erőteljesebb növekedési tengellyel megy a télbe, így télállóképessége jobb lesz, a kifagyás veszélye minimálisra csökken. Tavasszal egy erőteljesebb állomány indulhat a vegetációba, nagyobb levélszámmal és nagyobb számú oldalhajtás kezdeménnyel.

Az őszi káposztarepcében ősszel elsősorban tehát a kifagyás csökkentése céljából védekezünk. A kezelést ilyenkor a kultúrnövény 4-8 leveles állapotában javasolt elvégezni. A növényben képződött fotoszintetikus termékek a mélyebbre hatoló tárológyökerekbe és sűrű mellékgyökérrendszerbe épülnek be. Ez segíti a növények áttelelését és megakadályozza, hogy a növény a túlzott levélnövekedésre „égesse” el az energiát.

Ha a repce őszi és tavaszi növekedését tudatos odafigyeléssel irányítjuk, a kiegyenlített, kompakt állomány jól telel és a tavaszi újrahajtás is jobb lesz. Nagy repcetermés csak szakértelemmel nevelt, egynemű állománnyal érhető el, ezért ennek elérése céljából ajáljuk a Metkon 60 regulátor használatát a már bizonyított repce gyomirtóinkkal együtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!