Metkon 60 - Dupla hatóanyag-tartalom – dupla biztonság

Agro Napló
Magyarországon a kontinentális klímára jellemző őszi/téli időjárás miatt nem elhanyagolható, hogy milyen fejlettségű repceállományt sikerül kinevelnünk az ősz során, és tavaszra négyzetméterenként milyen növényi tőszám alakul ki.Éppen ezért a regulátorok és a gombaölő szerek őszi kijuttatása a jelenkori repcetermesztés okszerű feladata. 

Az őszi Metkon™ 60 regulátorozás hatása nyár elejen

A regulátorok kémiai szintézissel előállított, a növényi növekedést szabályozó anyagok (sejtek hosszirányú megnyúlását lassítják). A triazol típusú gombaölőszerek regulátor hatással is rendelkeznek, ilyen a Metkon 60 hatóanyaga, a metkonazol is, amely része az SBI (Szterol Bioszintézis Gátlók) csoportjának. A metkonazol az egyik legaktívabb hatóanyag a repcében támadó kórokozó gombák ellen. A készítmény a kultúrnövényre kipermetezve gyorsan felszívódik, és szisztémikusan mozog a növényben. Megelőző és bizonyos fokú gyógyító hatással is rendelkezik. Ősszel a Metkon 60-ban lévő hatóanyag az egyik legszélesebb körben alkalmazott növekedésszabályozó. A szer a repce viaszrétegében kötődik meg és tárolódik, majd később onnan szabadul fel, így a növény többet képes felvenni belőle.

Miért alkalmazzunk regulátort ősszel a repcére?

  • Vastagabb gyökérnyak létrehozása érdekében (10 mm meghaladó átmérő), mivel az erősebb gyökérnyakban több tápanyag raktározódik el.
  • A növény magasságának csökkentése céljából. Az apikális dominancia gátlásával a metkonazol csökkenti a növény hosszirányú növekedését, aminek következtében télállósága javul (a 2 cm-nél nem hosszabb tenyészőcsúcs védetten „bújik” a levelek között), korábban vethetünk.
  • Gyökérnövekedés serkentésére, mélyebb gyökerezés elősegítésére (30 cm-nél mélyebb gyökérzet). A dús és mély gyökérzet a tápanyagokat, nitrogénműtrágyát könnyebben veszi fel és gyorsabban szállítja a növényben.
  • Védekezés a fómás levélfoltosság és szárrák (phoma lingam), és a cilindrospórium (Cilindrosporium concentricum) ellen: regulátorozás hiányában, meleg, csapadékos őszön, a növény felnyurgul, aminek egyik következménye, hogy a „ritka” szövetállomány még fogékonyabbá válik a gombabetegségekre.

Fómás levélfoltosság és szárrák (Phoma lingam)

A fentiek hatására a repce robusztusabb, erőteljesebb növekedési tengellyel megy a télbe, így télálló képessége jobb lesz, a kifagyás veszélye minimálisra csökken. Tavasszal egy erőteljesebb állomány indulhat a vegetációba, nagyobb levélszámmal és nagyobb számú oldalhajtás-kezdeménnyel (nagyobb becőszám).

Az őszi káposztarepcében ősszel elsősorban tehát a kifagyás csökkentése céljából védekezünk. A növényben képződött fotoszintetikus termékek a mélyebbre hatoló tárológyökerekbe a sűrű mellékgyökér-rendszerbe épülnek be. Ez segíti a növények áttelelését, és megakadályozza, hogy a növény a túlzott levélnövekedésre „vesztegesse el” az energiát. Ennek köszönhetően tavasszal – a vegetáció kezdetén – a repce erősen és egyszerre indul növekedésnek. Ősszel, az alacsonyabb dózisok (0,7–0,8 l/ha), általában akkor elegendőek, ha optimális időben (4-6 leveles repce) sikerül a kezelést elvégezni. Megkésett kezelésnél (8-10 leveles repce) mindenképpen szükség van a magasabb dózisokra (0,8-1,0 l/ha).

Metkon™ 60 0,8 l/ha hatása a repcére tél elején

Ha a repce őszi és tavaszi növekedését tudatos odafigyeléssel irányítjuk, a kiegyenlített, kompakt állomány jól telel, és a tavaszi újrahajtás is jobb lesz. Nagy repcetermés csak szakértelemmel nevelt, egynemű állománnyal érhető el, ezért ennek elérése céljából ajánljuk a Metkon 60 regulátor használatát, a már bizonyított repcegyomirtóinkkal együtt.

A Metkon 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
World Mycotoxin Report: Impact 2021

World Mycotoxin Report: Impact 2021

This year's global BIOMIN Mycotoxin Survey report, including key statistics from the largest proprietary database of mycotoxin occurrence in feed crop...

Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!