Kihirdették az RAGT Vetőmag Kft. Termelési Verseny eredményét

Agro Napló
Az idén 100 éves RAGT francia gazdák szövetkezéséből alakult, s vált napjainkra Európa meghatározó vetőmagnemesítő és -forgalmazó vállalatává. Összesen 26 növényfaj nemesítését végzik 100 év szakmai tapasztalatával felvértezve, ezalatt az idő alatt kalászosban Európa piacvezetőjévé váltak, több növényfajban pedig a kontinens öt legjobb nemesítőháza között jegyzik a céget. Termékeik Európán kívül jelen vannak az ázsiai, észak-amerikai, új-zélandi és afrikai piacokon is. A legnagyobb mennyiségben értékesített termékük a hibrid kukorica, ezen belül szinte egyedüli a teljes érésidőt lefedő DUO kukorica portfóliójuk, ami érdemi választ ad az egyre inkább terjedő SU-rezisztenciára egyszikű állományban.

A nagy hagyományokkal rendelkező, termelői körben rendkívül népszerű RAGT kukorica Termelési Versenyt a 100 éves jubileum alkalmából új feltételekkel hirdették meg. Az eredményhirdetésre az AGROmashEXPO fórum színpadán került sor, a díjátadó háziasszonya Pártai Lucia meteorológus volt, aki a klímaváltozásról, a termésverseny eredményeit befolyásoló időjárásról tartott beszámolót. Hangsúlyozta, tíz napnál tovább nincs hiteles időjárás-előrejelzés.

A termelői versenyre 101 termelő nevezett összesen 3049 ha-ral. A legnagyobb terület 96 ha, a  legkisebb terület 14 ha volt.
A magyar gazdák 2018-ban összesen 12 RAGT hibriddel neveztek, amelyekből 6 hibrid DUO kukorica volt. A területek kétharmadán a három legsikeresebb hibrid szerepelt, a 300-as végi PHILEAXX (1037 ha), a 400-as végi MEXINI (622 ha)  és az egyedi technológiával rendelkező 400-as végű CADIXXIO DUO (573 ha). Ebből is látszik – hangsúlyozta Lonsták János ügyvezető –, hogy hazánkban egyre népszerűbbek a FAO 400-as éréscsoportú hibridek. A régiógyőztesek kettő, a MEXINI és a CADIXXIO DUO hibridekkel taroltak a versenyben.

A versenyzők elmondása alapján ezek a kukoricahibridek kiváló vízleadó képességgel rendelkeznek, a versenyben levő betakarított területek 86%-án 16% alatt volt a víztartalom. Hangsúlyozták, a szigorú technológia mellett a változó körülményekhez, a helyi adottságokhoz jól alkalmazkodó hibridek biztosítják, hogy kimagasló eredményeket produkáljanak. A versenyben szereplő DUO kukoricák lehetővé tették, hogy a nehezen irtható évelő, vagy rizómás egyszikűekkel fertőzött területtel rendelkező gazdák is elérhessék a versenyképes termést. A Duo System® technológia alkalmazása megoldást jelent a SU típusú herbicidekre rezisztens fenyércirokra és más nehezen irtható egyszikű gyomokra.

– Jelenleg egyedül az RAGT rendelkezik a teljes érési portfólióban DUO-s kukoricákkal – hangsúlyozta Lonsták János –, több mint 20 000 ha-on piacvezető e szegmensben. Számunkra nem meglepő és Jakab János iregszemcsei termelő eredménye is bizonyítja, hogy DUO kukoricával ugyanúgy lehet nagy termésmennyiséget elérni – tette hozzá az ügyvezető. 

A régiógyőztesekről bemutatkozó videókat megtekintheti itt:

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!