Júniusban újabb, óvatos szigorítás jöhet a hazai monetáris politikában

Agro Napló
Márciusban 3,7%-ra gyorsult az infláció a februári 3,1%-ról, amit alapvetően az üzemanyagok, valamint az alkohol és dohánytermékek árának emelkedése okozott.

A beérkező adatokból egyértelműen látszik, hogy a leginkább munkaköltség- és keresletérzékeny tételek inflációja emelkedett gyorsan, ám ezekben a termékcsoportokban csak mérsékelt gyorsulásra számítunk a továbbiakban. Felfelé mutató kockázatot jelent azonban az élelmiszerek árának gyorsuló emelkedése, ami érdemben határozza majd meg a következő 1 év inflációs pályáját. Mivel az MNB adatvezérelt monetáris politikát ígért márciusi ülésén, így a beérkező inflációs adatok alapján júniusban egy újabb, óvatos szigorítás következhet.

Márciusban 3,7%-ra gyorsult az infláció a februári 3,1%-ról. A gyorsulás mögött elsősorban az üzemanyagok és a jövedéki adós termékek (alkohol, dohány) inflációjának emelkedése állt. A jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció (ez nem tartalmazza az üzemanyagokat, a hatóságilag szabályozott árakat és a feldolgozatlan élelmiszereket, valamint ki van belőle szűrve a különféle indirekt adó – áfa, jövedéki adó stb. – változások hatása is) 3,5%-ra gyorsult az előző havi 3,2%-ról. A mutató azért különösen fontos, mert az MNB ebből a mutatóból következtet a „tartós” inflációs folyamatokra, amely befolyásolja a jegybanki kamatpolitikát. Az MNB legfrissebb inflációs prognózisa szerint ráadásul ez a mutató az év utolsó negyedéig a jegybanki 3%-os cél felett maradhat.

Az inflációs folyamatokat meghatározó tényezők közül az inflációt erősítő folyamatok közé tartozik a gyors béremelkedés valamint a lakossági fogyasztás dinamikus bővülése. Ugyanakkor a gyengülő európai konjunktúra következtében az importált infláció alacsony maradhat, így a külső környezet segít horgonyozni az hazai inflációs folyamatokat is.

Az inflációs adatokból egyértelműen látszik, hogy a leginkább munkaköltség- és keresletérzékeny tételek fogyasztói ára emelkedett gyorsan az elmúlt hónapokban. Azonban ezen termék/szolgáltatáscsoportok esetében a rövid bázisú (hó/hó) mutatók alakulása azt valószínűsíti (legalább is a következő 6–8 hónapra előretekintve), hogy az infláció ezekben a termékcsoportokban már csak mérsékelten gyorsul majd tovább. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban egy újabb inflációs kockázat jelent meg azzal, hogy az élelmiszer-infláció is begyorsult. Az elkövetkezendő 1 év inflációs adatait – illetve azt, hogy lesz-e negatív irányú meglepetés az infláció alakulásában – érdemben fogja meghatározni az élelmiszerárak alakulása.

A jegybank legutóbbi márciusi kamatdöntő ülésén 10 bázisponttal megemelte az overnight betéti kamatokat, ami hasonló mértékben gyűrűzött át a 3 hónapos Bubor kamatokba is. Ezt követően a jegybank azt kommunikálta, hogy „adatvezérelt módban vannak”, vagyis a további kamatemelés(ek)ről a beérkező adatok tükrében fognak dönteni.

Mivel a márciusi adat negatív meglepetést hozott a maginflációs folyamatokban ez erősíti annak valószínűségét, hogy júniusban egy újabb, óvatos, 10 bázispontos szigorítást hajt majd végre a jegybank.

Eppich Győző
OTP Bank Elemzési Központ

A cikk szerzője: Eppich Győző

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!