Egy kézben a konvencionális és a biológiai növényvédelem

Agro Napló
Két fontos bejelentésre alapozta az Arysta LifeScience/UPL OpenAG idei tavaszi rádpusztai tanácskozását. Egyfelől új céggel gazdagodott a hazai növényvédőszer-piac, április 1-jével ugyanis befejeződött az Arysta LifeScience UPL általi akvizíciója, létrejött az új UPL, amely a növényvédőszer-gyártók rangsorában az előkelő 5. helyet foglalja el.

Az indiai illetőségű, családi tulajdonban lévő óriásvállalat 76 országban van jelen és több mint 130 országban értékesíti termékeit, a világot átölelő hét régiója közül az európai a legjelentősebb, a teljes piacának mintegy 25%-át fedi le.

Mind földrajzi szempontból, mind a termékportfóliót tekintve tökéletes az Arysta és a UPL erőinek egyesítése 27 kész terméket és 14 aktív hatóanyagot előállító gyárral, továbbá 7 vetőmagüzemmel rendelkezve egyesített erővel menetel ezentúl.

Nádudvari Éva - marketing vezető (Magyarország), Véglesi János - kereskedelmi vezető (Magyarország), Lubos Kol - commercial director (Csehország, Szlovákia, Magyarország), Piyush Kumar - country manager (Magyarország)

Az új UPL a gazdálkodók által termelt élelmiszerek mennyiségének és minőségének javítása mellett kötelezte el magát – hangsúlyozta Véglesi János, a magyarországi leányvállalat kereskedelmi vezetője. Céljuk, hogy az úgynevezett „OpenAg” (nyitott mezőgazdaság) programjukon keresztül formálják a mezőgazdaságot. A biológiai és kémiai védekezések összehangolását és egységbe való rendezését jelenti ez az elképzelés. Kiváló alap erre, hogy a biológiai fejlesztések terén élen járó Arysta 2014-ben megvásárolta a 40 éves múltra visszatekintő Goëmar Laboratories francia vállalatot, amely a tengerialga-alapú biostimulátorok gyártásának, fejlesztésének egyik „vezéralakja” nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is. Innovatív módszerekkel kívánják lehetővé tenni ezen biológiai, valamint a kémiai megoldások harmóniájának megteremtését. Ezt megcélozva világszerte elindították a ProNutiva programjukat, amelynek keretén belül elsősorban a helyi problémák megoldására keresik a válaszokat – hangsúlyozta Véglesi János.

A ProNutiva koncepció hazánkban elsőként repcében kerül bevezetésre. Három évvel ezelőtt két helyszínen, Vácdukán és Mezőfalván állították be az Eurofins által végzett független kísérleteket 80–120 négyzetméteres parcellákon, hat ismétlésben. Az eddigi tapasztalatok beszámolójára a rádpusztai tanácskozást követő héten Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok keretében került sor. Nádudvari Éva marketingvezető hangsúlyozta, a ProNutiva program arról szól, hogy hogyan tudjuk a növényekből a maximális biológiai potenciált kiaknázni. Az ún. „apróságokra” odafigyelve hogyan tudjuk segíteni a gyökérképződést, az áttelelést, a tél okozta stresszhatások kiheverését.

A kísérletet Valovics Attila fejlesztőmérnök mutatta be. Valamennyi kezelt és kezeletlen parcella egységesen megkapta az inszekticid, herbicid és levéltrágya kezeléseket. A kísérlet során a gombák elleni védelem, az őszi és tavaszi regu­látorozás, a biostimulátorok által pedig a gyökérképződés, az áttelelés segítése, a több oldalelágazás fejlődése és a becőképződés került fókuszba. A betakarításkori veszteséget kipergésgátlóval kívánják csökkenteni.

Valovics Attila

Tapasztalatok:

1. A kezeletlen parcella jellemzően magas állománnyal, az alsó elágazások hiányával, viszonylag vastag, de átlátható becőréteggel mutatkozott meg.

2. Gombabetegségek ellen az Emerald Star készítmény bizonyította hatékonyságát, e készítménnyel egészségesen tartható az állomány.

3. A növények őszi növekedését a metkona­zol hatóanyagú Conatra regulátorral foghatjuk vissza, a kijuttatást követően 1 hónappal már látványos volt az eredmény, szépen „leültette” a repcét, az elágazások lejjebb kerültek.

4. Az őszi, valamint a szármegnyúlást megelőző tavaszi regulátorozás során az állomány még alacsonyabb volt és elágazásszámban is látványos különbséget mutatott.

Három fenofázisra három biostimulátort is javasol a UPL, ezek a Tonivit, az Atonik és a Multoleo készítmények.

5. A hatleveles állapotban kijuttatott Tonivit fejlettebb gyökérrendszer kialakulást eredményezett. Hatására javult a repce vízháztartása és erősödött a szervetlen tápanyagok felvétele a talajból, amelynek következtében a kezelt kultúra kondíciója és a környezeti hatások által kiváltott stressztoleranciája lényegesen jobb.

6. Látványos különbséget mutatott az Atonikkal kezelt parcella. A szárba indulás kezdetén kijuttatott készítmény segíti a növényt a környezet káros hatásaira való gyors reagálásban, valamint a kár­tevők és kórokozók által okozott stressz gyors kivédésében. A stresszoldás mellett a készítmény fokozza az életfolyamatok intenzitását, az oldalelágazásért felelős sejtképzésben van kiemelkedő szerepe. Az állományban szemmel láthatóan mélyről indultak az oldalelágazások, a vastag becőréteg nagy termésre enged következtetni.

7. Kimondottan az olajos növényekre kifejlesztett készítmény a Multoleo, amely az algakivonat mellett bórt és nitrogént tartalmaz. Szármegnyúlástól zöldbimbós állapotig lehet kijuttatni, elsősorban a becőlekötődést és a magok növekedését fokozza.

8. A kísérlet utolsó fázisában a betakarítás hatékonyságát növelik az Elastiq Ultra kipergésgátló készítménnyel. A becőragasztó féligáteresztő latex membránburkolata megakadályozza a repcebecők nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és hüvelyek maguk pedig rugalmasak maradnak.

A független technológiai kísérletek eredményeit a gyökérátmérő, a tőszám, az oldalelágazások száma, a becőszám, az ezermagtömeg és az olajtartalom mérésével rögzítik az Eurofins szakemberei, az egzakt adatokat a UPL közzéteszi.

 

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BASF szántóföldi bemutatók

BASF szántóföldi bemutatók

Az idei évben négy különböző helyszínen vártuk termelő partnereinket, hogy együtt áttekintsük az idei év kihívásaira adott válaszainkat a szántóföldi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!