Nem mindenkinek való a precíziós növénytermesztés...

Agro Napló

F.E.: Sok új szereplő jelent meg a precíziós szaktanácsadási piacon az elmúlt években. Milyen szempont szerint választanak szolgáltatót a termelők?

Szabó Szilárd, Bucsi Tamás – Agro AIM Hungária Kft.: Igen, valóban sok az új szereplő. Az is biztos, hogy a következő 1-2 évben még több szolgáltató jelenik meg, külföldi, multinacionális cégek is teljes körű szolgáltatást fognak nyújtani a hazai termelőknek. A konkurencia egészséges dolog, a konstruktív konkurencia versenyt eredményez, ez szükséges a fejlődéséhez. Hazai sajátosság a destruktív konkurencia, nem hiszem, hogy sok figyelmet kell fordítani rá. A legjobb ajánlólevél a meglévő ügyfélkör, illetve a referenciamunkák. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy kérjen a ‘jelöltektől' referenciamunkát, ajánlásokat.

F.E.: Honnan szerezhetnek a termelők hiteles információt, mielőtt döntenének?

B.T., Sz.Sz.: Egy kezemen nem tudom megszámolni, hogy hány darab precíziós konferencia volt az elmúlt hónapokban. Az Agro AIM és a Field Expert megközelítése más. Nem hiszünk abban, hogy az ország közepén, csillogó hotelban, ‘messziről jött tudós emberektől' kell a hazai termelőknek tanulniuk. Természetesen kell, hogy kövessük a külföldi trendeket és újdonságokat, de ezt ma már bárki megteheti az internet előtt ülve is. Szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy az ország legtöbb részén már több éve működő rendszereket tudunk bemutatni. A meglévő partnereink, és az érdeklődő partnerek részére zárt körben szervezünk ‘közös gondolkodást', kint egy gyakorlati partnerünk területén, illetve üzemében. Nyílt beszélgetések, hasznos ‘viták' és rengeteg információ kerül így terítékre! A hazai termelők részére az itteni adottságokra, talajokra, lehetőségekre, jogi és szabályozási körülményekre kell használható megoldást adjunk. Aki szeretne részt venni ilyen ‘közös gondolkodásban' szeretettel várjuk a jelentkezését!

F. E.: Az idei évben új precíziós szolgáltatásokkal bővítettétek a szaktanácsadási rendszert. Mi várható még a közeljövőben?

B.T., Sz.Sz.: Elindultunk a precíziós meliorációs programunkkal. Jelenleg nehezen tudunk új munkát elvállalni, véges a kapacitásunk. A melioráció mellett a komplett precíziós talajjavítási programunk is fut. Partnereink teljes talajjavítási tervet kapnak területeikre. Savanyú talajok javítása, szikesek javítása – egyik sem könnyű téma. Pontosan meg kell határozni, hogy mivel, mennyit, mikor juttassunk ki, hogy a megfelelő hatást elérjük. Azt gondolom, hogy a következő nagy program az öntözés lesz, ha minden igaz már az idei évben el tudunk indulni ezen a téren is. Fontos, hogy ne csak gigaberuházásokban gondolkodjunk, hanem egy-egy célzott programmal – amely magában foglalja a meliorációt, talajjavítást, talajművelési rendszert és az öntözést is – táblán belüli differenciálással, víztakarékosan,  viszonylag alacsony beruházási költséggel. A másik téma a növényvédelem. Nem szeretnék most részletesen belemenni, de gondoljunk csak bele, hogy ha a tápanyag-utánpótlást vagy a vetést is olyan szemlélettel terveznénk és végeznénk el, mint a növényvédelmet – preventive, abszolút megelőző jelleggel! Sokat költünk és fújunk feleslegesen, lehetne ezt okszerűen csinálni. Mérni, elemezni és annak függvényében védekezni. Tudom, hogy ez sokaknak nem érdeke, ezért lassabban halad ez a dolog.

F.E.: Beruházások, eszköz- és gépvásárlások terén milyen terveitek vannak?

B.T., Sz.Sz.: Nem könnyű döntés. Nem élünk pályázatokból, nincs ‘költési kényszerünk'. A raktárban 3–5 éve vásárolt precíziós eszközök állnak, jelenlegi értékük nulla. A technika rendkívül gyorsan fejlődik, ami ma újdonság az jövőre elavult eszköz. Megvannak azok az európai és amerikai platformok, ahonnan 1 héten belül a legújabb fejlesztéseket tudjuk bekérni használatra, így több cég közösen ki tudja használni a berendezéseket. Így tudunk rugalmas, hatékony szolgáltatást nyújtani partenereink részére. Csak a zónák kialakításához jelenleg 15 különböző módszer van a piacon. Átbeszéljük partnereinkel, hogy melyikkel lenne érdemes dolgozni, és annak megfelelően végezzük el a lehatárolást. Amennyiben egy műszer áll a rendelkezésre, ez a rugalmasság eltűnik a rendszerből.

F.E.: Sokan kérdezik, hogy amennyiben áttérnek precíziós gazdálkodásra, milyen profitabilitás növekedést tudnának elérni. Mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?

B.T., Sz.Sz.: Igen, sok százalékot, arányt hallunk a megtérüléssel kapcsolatban. Nálunk a precíziós gazdálkodás nagy része valóban a precízitásról szól. Ennek csak egy része a helyspecifikus gazdálkodás. Szép eredményeket lehet elérni már egy differenciált és okszerű tápanyag-utánpótlással is. Az input anyagok okszerű felhasználása – műtrágya, vetőmag –, a gépészet terén az automata kormány használata, sorelzárók, netán egy Precision Planting szett felszerelése is hozzájárul a profit növekedéséhez. Sok esetben a megváltozott gondolkodás és szemlélet is fontos az eredmények eléréséhez. Ami nagyon fontos, hogy a szélsőséges klimatikus körülmények között a hozamstabilitásnak óriási szerepe van. Ezt nehéz számokkal leképezni. A legfontosabb a folyamat kezdetén a managementzónák megfelelő kialakítása, későbbiekben – amennyiben megfelelő számú és megbízható hozamtérkép áll rendelkezésre – a zónák felülvizsgálata. Van olyan partnerünk – nem is egy –, ahol azt kell, hogy javasoljuk, hogy ne induljon el a precíziós úton, mert nem tud vele többletjövedelmet elérni. Vagy azért, mert a mostani rendszere az adottságokhoz pontosan illeszkedik, vagy azért, mert még nem áll készen rá. Van olyan termelőnk, ahol 10–15%-os stabil profitnövekedést tudunk elérni, van, ahol 2-3%-os többlet is kihívást jelent. Itt azt kell eldönteni, hogy megéri-e a többletberuházás, vagy esetleg a jelenlegi folyamatok átalakítása a minimális profittöbblet eléréséért. A szaktanácsadó cégnek nem az a feladata, hogy egy-egy helyspecifikus elemet bevezessen, és azt mérje. Az egész folyamat hatását kell mérni a fenntartható profitabilitáson keresztül, ez a szaktanácsadásunk lényege.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!