2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újdonságok a Corteva Agriscience™ palettáján

Agro Napló
2019. nyár elején – miután befejeződött a Dow AgroSciences, a DuPont és Pioneer cégek fúziója –, a Corteva Agriscience™ a világ egyik legnagyobb, csak mezőgazdasági tevékenységet végző, önálló vállalatává alakult.

Az amerikai óriáscég nyílt részvénytársaságként működik, június hónaptól megkezdődött a részvényeinek bevezetése a New York-i tőzsdére. A Corteva világszerte mintegy 140 országban 22 ezer munkavállalót foglalkoztatva, kiegyensúlyozott vetőmag- és növényvédelmi kínálattal, valamint fejlett digitális szolgáltatásokkal lép piacra. A globális forgalom több mint 20%-át az európai régió adja, a térség vetőmagellátása szempontjából meghatározó a világ egyik legnagyobb üzemeként jegyzett szarvasi Pioneer vetőmagüzem, ahol több száz magyar termelő partner közreműködésével állítanak elő kukorica és napraforgó vetőmagokat.

A fúzió lebonyolítása több integrációt, az üzletágak közötti szinergizmus megvalósítását hozta magával. A Corteva Agriscience™ az innováció gazdag hagyományán alapul, amely a három elődvállalat erősségeire támaszkodva, azok tradícióit, értékeit egyesíti – hangsúlyozta Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezetője. A növekedési lehetőségek innovatív útját választva, a Corteva világszerte található 150 kutatási központjában kifejlesztett új hatóanyagokkal, technológiákkal, hibridekkel bővíti kínálatát.

Borsos László

Az eddig bevált technológiák mellett, az új innovatív megoldásokat az idei szántóföldi bemutatósorozatuk 5 helyszínén tekinthették meg az érdeklődők, tudósításunk is ez utóbbiakra fókuszál.

Néhány éve tagja a portfóliónak a nitrogénmenedzsmentben élenjáró N-Lock™ készítmény, amelynek alkalmazása az idei évjáratban igencsak indokolttá vált. Tavaly ősszel a Lumiposa® csávázószer került piacra, amely választ adott az utóbbi időszak repce rovarölő csávázás megoldatlan kérdéseire. Továbblépve a Corteva a LumiGEN™ háromkomponensű csávázási technológiájával rukkolt elő, amely egyben tartalmazza az Integral Pro fungicid csávázószert, a Lumiposa inszekticid készítményt, illetve a Lumibio Kelta biostimulátort. A tavaszi szezonra három új Pioneer hibriddel bővült a kukoricavetőmag-választék, napraforgópalettájuk pedig két új Express®-toleráns hibrid mellett egy új Clearfield® Plus napraforgóhibriddel is bővült, amelyhez gyomirtási technológiát is kínálnak.

Az idei repceszezonra három kimagasló teljesítményű hibridet hoztak piacra. Két MAXIMUS® hibrid bővíti a kínálatot; a Pioneer hibridek között a jelenleg legmagasabb olajtartalmú PX128, valamint a kimagasló termőképességű és termésstabilitású, pergésellenállóságban előrelépést mutató PX131. Az új PT275 termőképességben és termésstabilitásban új sztenderd a hagyományos magas hibridek között.

Új hatóanyagra épül az új gyomirtó szer repcében

Ez év őszétől repcében egy új gyomirtó szert indít útjára a cég. Mivel a repce a keresztesvirágú növények családjába tartozik, ezért számos keresztesvirágú gyomnövény (pásztortáska, zsombor és tarsóka fajok, vadrepce) ellen nehéz vagy lehetetlen védekezni. A klímaváltozás miatt a melegigényes, nyári gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok stb.) is nagy számban fordulnak elő, ugyanakkor a klasszikus gyomok kelése eltolódott szeptemberről októberre. A gyomirtás elvégzése nem igényli a korai védekezést, mivel az őszi gyomok később kelnek (nem tart ki a gyomirtó hatás) és a korai alapkezeléseknek nincs jelentős hatásuk a nyári gyomok ellen. A másik szélsőség, amikor a preemergens gyomirtások rövid időn belül 100–150 mm csapadékot kapnak. Ekkor a gyomirtó szer annyira „felhígul”, hogy hatékonysága jelentősen csökken. Másik negatív hatás, hogy a gyomirtó szer fitotoxicitást okoz a repcén, ami növekedésgátlásban, sárgulásban jelentkezik. Ezekre a problémákra nyújt megoldást az új Arylex™ hatóanyagot tartalmazó Belkar™ repce őszi gyomirtó szer, mely 2019. április végén kapott engedélyt. Papp Zoltán herbicid termékmenedzser rámutatott, a készítmény rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen és hatékony megoldást nyújt a keresztesvirágú gyomok ellen. Kiváló a hatása a melegigényes, nyári gyomok ellen, illetve bármilyen repcében használható. Hatásához nincs szükség csapadékra, továbbá nincs utóvetemény-korlátozás sem.

 

Megoldás parlagfű ellen

A Viballa™ szükséghelyzeti felhasználását a NÉBIH 2019. május 1-től 2019. július 31-ig terjedő időszakban engedélyezte parlagfű ellen napraforgóban.

Papp Zoltán elmondta, napraforgó kultúrában a Viballát tavasszal, posztemergensen kell alkalmazni, a kultúrnövény 6 leveles állapotától a vegetatív növekedési stádium végéig (csillagbimbós állapot előtt), 1,0 l/ha-os dózisban, 200–300 l/ha lémennyiséggel, földi géppel kijuttatva. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgóhibridekben egyaránt alkalmazható. A készítmény levélen keresztül fejti ki hatását, ezért a kijuttatást arra az időpontra kell időzíteni, amikor a parlagfű teljes mértékben befejezte a csírázást. A kijuttatás optimális időpontja a parlagfű 6–8 leveles fejlettsége, de a parlagfű 30 cm-es nagyságáig hatékonyan alkalmazható a túlfejlett gyomnövények elleni védekezésre is.

A Viballa™ hatékonyan irtja a fehér libatopot és a selyemmályvát is. A készítményt önmagában kell kijuttatni, más növényvédő szerrel nem keverhető. Más gyomirtó szerek használata után legkorábban 7–10 nap múlva alkalmazható. A Viballa™ használata a vetésforgót nem befolyásolja.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!