Egyre többen választanak így fajtát

Agro Napló
Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is nagyobb figyelmet igényel.

Az idei év slágere a virágzás időszakában lehullott bődületes csapadékmennyiség, ami megnehezítette, néhol pedig el is lehetetlenítette a kalászvédelmi beavatkozást. Ennek a következménye, hogy jelentős mennyiségű fertőzött búza került be a raktárakba. Nem ritka, hogy a búzából mért DON toxin 10 x-es! mértékben haladja meg a felső határértéket.

A fajtaválasztás az idei évben a betegség­ellenálló képesség irányába fogja várhatóan tolni az érdeklődést. A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített kalászos fajtakínálatának összeállításakor ez a paraméter kiemelkedő fontossággal bír. Miért?

A fajtakínálatunk jelentős része biogazdaságok részére is elérhető, ahol a betegségellenálló képesség nélkülözhetetlen eleme a fajtaválasztásnak. A fajtáink nemesítési helyén, Ausztriában régóta elvárás, hogy a gazdák a fajtaválasztással növényvédelmi beavatkozást takaríthassanak meg, ezzel plusztámogatáshoz jutva.

A másik, évek óta egyre nagyobb visszhangot keltő fajtaválasztási szempont, hogy a bőtermő fajtát, vagy pedig a prémium minőséget adó fajtákból válasszon a gazda. A Karintia Kft. a nemesítői hátterével együtt régóta felismerte ezt az igényt és ennek megfelelően a kínálatában szereplő 18 kalászos fajta között megtalálhatóak a mind stabilan teljesítő, bő termésű, mind pedig a prémium minőséget adó Pannon régióra nemesített fajták.

BALATON: bőtermő, őszi búza fajtánk a „tengernyi termés” szlogennel vált híressé. Az akár 10 tonna feletti üzemi átlagot produkáló fajtánk már két alkalommal is megnyerte a NAK termésversenyét. A fajta egyik erőssége a koraiságában és termésstabilitásában rejlik. 

GAUDIO: a „szálkás Balatonként” elhíresült fajta, méltán rászolgált a jelzőjére. A kiemelkedő terméspotenciál mellett malmi minőséget produkál. Az idei évben a partnereink visszajelzése alapján nem igazán talált legyőzőre.

A Karintia Kft. meggyőződéssel vallja, hogy nem szabad csupán a termés mennyiségére hagyatkozni. Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy a felvásárlók a tömegesen beszállított alacsony fehérjetartalom miatt vagy visszautasították a tételt, vagy pedig árlevonást alkalmaztak. A bő termés és magas minőség a modern genetikák esetén már nem álom.

MIDAS: a legbőtermőbb, magas minőséget produkálni képes fajtánkat azoknak a gazdáknak ajánljuk, akik nem szívesen kötnek kompromisszumot a minőség és a mennyiség között.

MAURIZIO: legfrissebb és legmodernebb genetikájú fajtánkhoz az idei évi terméseredményeket és -minőségeket látva komoly reményeket fűzhetünk. Az egy hektárról lehozható fehérjemennyiség esetén nehezen talál kihívóra.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor megjegyezni, hogy azoknál a gazdaságoknál, amelyeknek adottságai és a termelés intenzitása nem ad lehetőséget magas hozamokra, ott érdemesebb elgondolkodni a prémium minőséget adó fajták termesztésén. Nekik ajánljuk az ADESSO és a TOPKAPI fajtákat, mely fajták a legmagasabb olaszországi malmok elvárásainak is képesek megfelelni. 

Érdemes sietni a fajtaválasztással.

A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített bőtermő és prémium fajtái iránt kiemelkedő kereslet mutatkozik. További részletekért kérjük, keresse szaktanácsadóinkat az ország bármely pontján és látogasson el honlapunkra.

www.karintia.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!