Új búzafajták a Saatbau Linztől

Agro Napló
Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi őszi búza fajtaminősítések során.

A Saatbau Linz neve a magyarországi búzatermesztésben elsősorban a prémium minőségű fajtákkal kötődik össze. Anyacégünk fő búzanemesítési iránya továbbra is ez az irány, azt azonban drasztikusan érzékeljük, hogy a piac az igazán magas minőséget már kevésbé keresi, nem igazán fizeti meg. Korábban elsősorban prémium minőséget produkáló fajtákat jelentettünk be állami fajtaelismerésre, s ezeket forgalmaztuk. Leegyszerűsítve gyakran halljuk azt a termelői igényt, hogy: „Nem kell az igazán magas minőség, csak sokat teremjen a fajta!”. Ez a megfogalmazás ahhoz is kötődik, hogy a jó beltartalom általában alacsonyabb termésmennyiséghez párosul.

A Saatbau Linz új fajtái abban is előrelépést jelentenek, hogy a rájuk jellemző beltartalmi kategória elvárásait teljesítve, egyre magasabb termésszintet érnek el. Korábban a prémium búzáink termésátlaga a sztenderdek átlagához volt közel, de ma már jócskán meghaladja azokét. Az Alicantus nevű fajtánk olyan termésátlagot produkált, ami a fajtaminősítés történetében eddig még nagyon ritkán fordult elő: prémium búza létére nemcsak a prémium búzák, hanem még a malmi búzák sztenderdjeinek termésátlagát is felül tudta múlni.

2019 februárjában a Saatbau Linz három őszi búza fajtája kapott állami fajtaelismerést:

ALICANTUS

Prémium búza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 7,99 t/ha, ami a prémium standard fajta termésátlagát 10,5%-kal, de a malmi standard fajták átlagát is 3,2%-kal meghaladta! Állóképessége és télállósága egyaránt kiváló.

Nedvessikér-tartalma 32,2%, fehérjetartalma 14,7%, minőségi értékszáma 86,4 (a-1). Figyelemre méltó a magas alveográfos w-értéke.

A fajta fuzáriózissal szemben mérsékelten rezisztens, levélrozsdával és sárgarozsdával szemben egyaránt rezisztens, gabonalisztharmattal és szárrozsdával szemben mérsékelten rezisztens, fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony. 

APEXUS

Malmi búza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 7,93 t/ha, ami a standard fajták átlagát 8,2%-kal meghaladta! A fajtajelölt állóképessége és télállósága egyaránt kiváló, fagytűrése jó.

A fajta nedvessikér-tartalma 27,5%, fehérjetartalma 12,8%, minőségi értékszáma 75,2 (a-2).

A fajta fuzáriózissal, lisztharmattal és szárrozsdával szemben egyaránt mérsékelten rezisztens, levélrozsdára és fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony, sárgarozsdával szemben rezisztens.

DAVIDUS

Takarmánybúza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 8,09 t/ha, ami a standard fajták átlagát 9,5%-kal haladja meg.
A fajta állóképessége és télállósága egyaránt kiváló. A fajta nedvessikér-tartalma 23,4%, fehérjetartalma 12,0%, minőségi értékszáma 68,2 (b-1).

Fuzáriózisra közepesen fogékony, lisztharmatra a közepesnél fogékonyabb, levélrozsdára közepesen fogékony, szárrozsdával szemben mérsékelten rezisztens, sárgarozsdával szemben rezisztens. Fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony.

A már piacon lévő fajtáink továbbra is rendelkezésre állnak:

A prémium búzák közül az Antonius és az Activus  igen figyelemre méltó, magas termőképességű, szálkás búza, főleg a dunántúli gazdálkodók figyelmébe ajánljuk. Az Ubicus stabil malmi búza, ami prémium minőségre is képes.

A fajtáink termőképességének és minőségének kibontakozásához fontos a megfelelő tápanyagellátás. A műtrágya háromszori osztott kijuttatását javasoljuk, a hatóanyag-tartalom 150–160 kg/ha legyen. Az első adagot tél végén, bokrosodás előtt, a második adagot szárbaszökéskor, a harmadikat pedig – ami a minőséget hivatott biztosítani –, virágzás előtt juttassuk ki. Fajtáink jól bokrosodnak, nem szabad sűrűre vetni őket. Általánosan 180–200 kg/ha legyen a vetőmagnorma. Az Amicust azonban 200–220 kg/ha vetőmaggal vessük és a bokrosodás előtt biztosítsuk számára a legmagasabb N-hatóanyagot, kb. 90–100 kg-ot hektáronként.

Árpatermelők figyelmébe ajánljuk az igen kiváló Carmina nevű többsoros takarmányárpánkat, ami valóban csúcs fajta, 8–9 tonnás termésekre képes. Korai, egészséges, jó szárszilárdsággal és télálló képességgel rendelkezik.

Takarmánytermelő gazdálkodók figyelmébe ajánljuk a bőtermő Calorius tritikálé és Suforsetti hibridrozs fajtáinkat.

Több fajtánk vetőmagja bio változatban is elérhető lesz, igény esetén kérje egyedi ajánlatunkat!

A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a garantáltan magas minőségű, megbízható származású, fémzárolt vetőmag használata!

Válassza fajtáinkat, vesse vetőmagjainkat, bármelyiket veti, a magerő önnel lesz!

Galankó Attila
Saatbau Linz Hungária Kft.

Tel.: +36 30/267 06 47   •  attila.galanko@saatbau.com   •  www.saatbau.com

A cikk szerzője: Galankó Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?